Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ludzie nie chodzą do prawników

Polecane posty

Gość gość

Od sierpnia prowadzę kancelarię adwokacką, w marcu tego roku zdałam egzamin adwokacki, więc cieszyłam się, że w końcu będę pracować u siebie, a nie dla kogoś. Niestety, to był błąd, siedzę po 10 h w biurze, a od początku sierpnia nie było ani jednej osoby choćby z jakąś mała sprawą, nic!!!!! Na etacie przez 6 lat zarabiałam 2 500 zł, a teraz muszę pożyczać od rodziny kasę na ZUS! Dobrze, że nie mam dzieci ani męża, to by była kompromitacja. Nikt ze znajomych nie wie o tym, ja udaję, że biznes się rozkręca, ale prawda jest taka, że jest tragicznie!!!!

Gość gość
porada u adwokata 150 zł, mam pójśc żeby 5 minut pogadać za 150 zł i niewiadomo jeszcze co z tego będzie

Gość autorka gosc
Akurat u mnie porady są po 50 zł, także w porównaniu z innymi na moim rynku lokalnym, najmniej.

Gość autorka gosc
A do lekarza na 5 minut to ludzie idą i bez mrugnięcia okiem płacą i większe stawki, często za nic!

Gość gość
do adwokatów nikt nie chodzi, bo wyżej srają niż dupsko mają, banda niedouczonych matołów, którzy egzaminy i posady mają pozałatwiane po znajomościach i już zaraz po zrobieniu aplikacji cenią się co najmniej jakby profesorami UW byli. zero doświadczenia, głowa napchana jedynie kodeksowymi formułkami, ale hadziaj i kozak nie z tej ziemi. każdy rozsądnie myślący człowiek woli iść do radcy, bo nie dość, że zapłaci połowę mniej, to jeszcze ma spore szanse na to, że trafi na człowieka, który ma jakąś pożyteczną wiedzę.

Gość gość
a w jakim mieście jesteś ?

Gość gość
po co mam chodzić do prawnika skoro w mojej sprawie wie tyle co ja sama. wolę sobie zapłacić za poradę. jeśli kierujesz wniosek w moim imieniu to pobierasz za to duże pieniądze. sama potrafię wniosek napisać. a resztę rozstrzyga sąd więc nie jesteś mi do niczego potrzebna

Gość autorka gosc
W Lublinie Akurat doświadczenie mam duże, przez 6 lat pracowałam w kilkuosobowej kancelarii, nie uważam się za nie wiadomo kogo, chcę po prostu żyć normalnie, pracować w zawodzie marzeń, czy to wiele? Przez to, że najlepsze lata swojego życia poświęciłam na naukę i pracę, nie mam rodziny, męża, dzieci, nawet chłopaka, a jestem już po 30tce.

Gość prawictwo pospolite 143
nie chodzą , bo nie lubią sie sądzić .. sądy to duże koszta .. Poza tym ci co się sądzą są uważani za oszołomów..

Gość autorka gosc
Zaczynam żałować decyzji o własnej kancelarii, być może zrezygnuję i poszukam innej pracy, mam znajomych po aplikacji, którzy pracują jako asystenci sędziów.

Gość gość
ludzie nie chodzą również do kina, dentysty, fryzjera czy restauracji - powód? - brak pieniędzy!

Gość gość
Dlatego ja nie otwieram kancelarii. Udało mi się zdać też sędziowski więc może tu się uda, choć marnie to widzę. Lata nauki i praktyki, a pensja marna.

Gość gość
a możesz zdalnie mi pomóc, czy mam szanasę na zachowek ?

Gość gość radca
Cóż, trzeba było wybrać aplikację radcowską. Tam nie musisz oddawać ciała i duszy kancelarii, masz czas na życie i rodzinę. Ja sam mam żonę, dwójkę dzieci, a przed egzaminem radcowskim pracowałem w normalnym miejscu, a nie w kancelarii, gdzie dymano by mnie jak murzyna na plantacji bawełny za parę groszy (te Twoje 2500 miałem na umowę na okres próbny, w 2004 roku). Poza tym bądźmy poważni - adwokaci mają od zawsze złą renomę, bo w ocenie społeczeństwa to sprzedajna swołocz, która za kasę będzie bronić nawet Hitlera.

Gość gość
to kto cię utrzymuje ?

Gość gość
bylam u prawnika, zeby dowiedziec jak wyglada procedura przyjecia spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Dowiedzialam sie mniej niz na forach, a zaplacilam 200zl, takze dziekuje prawnikom🖐️

Gość gość
Jestem asystentem. Nie polecam, no chyba, że SA to jeszcze jest znośnie.

Gość gość
Szukaj dalej wiedzy prawnej na forach, to w zimę w klapkach będziesz biegać :) Wszyscy Polacy są prawnikami, tak samo jak lekarzami :D

Gość autorka gosc
rodzice mnie utrzymują! Matka jest lekarzem ginekologiem, ojciec za granicę wyjechał. Ale wstyd przed ludźmi jak cholera! Radcowskiej nie chciałam, uważałam, że adwokat - to brzmi dumnie!!! A rzeczywistość jest daleka od ideału!!!

Gość gość
porady prawne na forach buhahahahahahahaha :D kiedyś dla eksperymentu zapytałam o pewna prawną rzecz która już sie roztrzygnęła i takie bzdety pisali , złośliwe zawistne polaczki że gdybym sie tym sugerowała to mieszkalabym w lesie z cyganami

Gość gość
srumnie nie dumnie . szkoda tylko, że z tą dumą zatrudnić się nigdzie teraz nie możesz, chyba że znowu za czarnucha do kancelarii. za zielony żabocik przy todze teraz dostajesz po dupsku.

Gość gość
może po prostu nie wiedzą o twojej kancelarii? Może słabo się reklamujesz? Trudno chodzić do kancelarii nie wiedzac o jej istnieniu :)

Gość gość
takie małe "na marginesie" - reklama kancelarii jest zakazana, jakiejkolwiek kancelarii.

Gość gość
chodza i beda chodzic, ale nazwisko wyrabia sie latami

Gość gość
no co ty?A ja widuję tabliczki z nazwami kancelarii i nazwiskami prawników :O

Gość gość
moze i reklama jest zakazana ale juz marketing szeptany i pozycjonowanie strony internetowej nie

Gość gość
tabliczka z nazwiskiem i napisem, że tu jest kancelaria kancelaria to jeszcze nie reklama

Gość autorka gosc
Mam duży szyld, jest widoczny, ale wokoło pełno kancelarii adwokackich i radcowskich, nie wiem jak jeszcze miałabym się "reklamować". Znajomi i rodzina wiedzą o mnie, niby polecają mnie innym, ale nie przekłada się to na klientów.

Gość sekretarka prawnika
Witam lipiec i sierpien to dla adwokatow najgorsze miesiace w ktorych maja malo klientow, albo wcale, prawda jest taka ze w wiekszosci majaa tylko klientow ,, starych,, to znaczy takich ktorych sprawy tocza sie kilka lat i to glownie z nich sie utrzymuja. TERAZ jest duzo adwatow wiec autorko masz duza konkurencje, musisz sie postarac zeby np dawali ci sprawy np z urzedu

Gość gość
urzędówki to szajs, marne grosze a naużerać się z debilnymi klientami trzeba czasem tyle, że ma człowiek ochotę młotkiem jednego chwasta z drugim ubić