Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 17 lat i rodzice zaoferowali mi pracę. Podjąć ją czy nie?

Polecane posty

Gość gość

Miałabym pracować na zmywaku przez weekendy. Czyli 8 dni w miesiącu. Na miesiąc dostawałabym 800zł. Zastanawiam się czy warto za tę kwotę podjąć taką pracę? Czy jest to ciężka praca? Tata mówił, że miałabym pracować po 9 godzin dziennie, 8 dni w miesiącu (w weekendy) - miałabym pomagać w zbieraniu talerz z sali, potem je przemywac i wkladac do zmywarki. Podjąc się czy nie? W końcu to wolne weekendy.

Gość gość
Dziecko, jeszcze się napracujesz w życiu. Daj sobie spokój. Weź pod uwagę, że w tygodniu chodzisz do szkoły. Po miesiącu takiego zap*****lu (tak zap*****lu bez ani jednego dnia wolnego) będziesz miała wszystkiego dosyć.Tym bardziej ze praca fizyczna a wiec cięzka.

Gość gość
Korzystaj z młodości,z wolności, z odpoczynku. Uwierz mi, że czeka Cię jeszcze kilkadziesiąt lat pracy. Serio chcesz zaczynać tak wczesnie tę mękę?

Gość gość
No właśnie też tak myślę w ten sposób. Zastanawiam się jednak... Na nic mi nie brakuje pieniędzy, rodzice mi dają na wszystko ale np. moim marzeniem jest polecieć do dubaju na wakacje. Potrzebowałabym na to około 6 tysięcy złotych czyli tyle ile miałabym szansę zarobić w tej pracy. Rozważam powaznie ich propozycję

Gość gość
Idz i nie sluchaj tych pokrak co gadaja, ze jeszcze sie napracujesz. Kase zawsze swoja jest dobrze miec, eidac, ze rodzice chca cie nauczyc samodzielnosci i to mile z jej strony. Oczywiscie jesli przez prace mialabys miec mniej czasu na nauke, to olej temat, ale jak to nie bedzie kolidowalo, to jasne, ze idz. Dorosle zycie jest fajne, mozesz robic co chcesz i za to wole doroslosc niz lata szkolne.

ja bym skorzystała. niewiele osób ma taką możliwość żeby zobaczyć jak wygląda praca a zrobić to pod okiem rodziców, dorobisz sobie na coś o czym marzysz...fajnie...

Gość gość
Im szybciej nauczyć się zarabiać pieniądze tym lepiej dla Ciebie.

Moim zdaniem możesz spróbować. Poza tym jak na osobę w wieku 17 lat 100 zł za 1 dzień pracy ( 8-9 h) to bardzo dobrze ! Jeśli uznasz ,że będzie to dla Ciebie męczące to zawsze będziesz mogła zrezygnować. Natomiast jeśli chodzi o te Zjednoczone Emiraty Arabskie to odradzam... Szczególnie jeśli chciałabyś jechać z koleżanką.

Gość gość
15;31 - czemu odradzasz? My własnie chcemy obie pojechać na 18 tkę do Dubaju:)

Gość gość
O matko, Ty się jeszcze zastanawiasz ? :O 800 zł za 8 dni pracy w miesiącu ? Nie jeden człowiek na tej ziemi chciałby tyle zarobić w tyle dni. Jasne, że przyjmij propozycję.

Chyba sobie żartujesz? Dwie młode białe 18latki w Dubaju? No chyba,że chcesz lecieć do hotelu i tam siedzieć cały wyjazd.

Gość gość
Na pewno zatrzymamy się w jakimś fajnym holtelu. Prócz tego chciałybyśmy wynająć przewodnika który pokazal by nam najfajniejsze miejsca.

Byłam w Dubaju w lutym. Polecieliśmy tam z mężem. Bardzo gorąco - nie chcę sobie nawet wyobrażać jak tam mogłoby być latem ( chyba nie dałoby się oddychać). Drogo. Same wieżowce i pustynie. Zero zabytków, wszystko nowe. Na drogach czyste szaleństwo. Oczywiście jak masz kasę możesz tam skorzystać z bardzo wielu fajnych atrakcji ( typu jazda na nartach na prawdziwym śniegu w hali) ale czy naprawdę warto jest wydawać tyle kasy na taki wyjazd? Szczególnie że masz tam do czynienia z typowymi arabami - nachalnymi w stosunku do kobiet.

Gość gość
Bielnik ale super miałaś, że udało Ci się wyjechać w takie miejsce. Chociaż z tego co piszesz to rzeczywiście taki wyjazd ma również złe strony. Musimy to w takim razie dokładnie przemysleć ale i tak bardzo chciałabym tam polecieć. Dziękuję za rady

Oczywiście były tam również fajne rzeczy ale jesteście jeszcze młode. Na pewno wiele nie zwiedziłyście. W Europie jest tak wiele pięknych miejsc - o wiele piękniejszych niż Dubaj . Na początku zastanówcie się nad Maderą, Kretą czy Majorką. Jest bezpiecznie, cudowne krajobrazy i żaden Arab nie będzie Was co chwilę nagabywał. Odradzam wyjazdu w dwie dziewczyny do jakiegokolwiek kraju arabskiego. Muzułmanie są nachalni, robią dziwne aluzje. Nigdy nie zdecydowałabym się na taki wyjazd bez męża.

Gość gość
Akurat na Krecie i Majorce obie byłysmy. Poczytam jeszcze o tej maderze. Kiedyś byłam w Turcji w Stambule i mimo wszystko dobrze wspominam tamten wyjazd. Ale moze masz rację.

Stambuł jest trochę inny - Turcy to nie Arabowie. Ich kultura jest zwrócona bardziej w stronę Europy. A Zjednoczone Emiraty Arabskie porównałabym raczej do Egiptu czy Tunezji. Chociaż niektórzy tam jeżdżą i im się akurat podoba :) Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Gość gość
16;03 - bylam w egipcie i fakt nie podobalo mi sie za bardzo. Ile można siedziec w hotelu i nic nie robic a w centrum jest nieprzyjemnie. Nienawidze targowania się i tej ich kultury ale myslalam, ze w dubaju bedzie inaczej.

Gość gość
11zł na godzinę to ładny zarobek. w dodatku spoko ilość godzin o ale co kto woli