Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kingenie_laa

Nie wiem jak powiedzieć przyjacielowi, że nie chodzę do kościoła.

Polecane posty

Gość gość
Tylko, że, jeśli ja jestem posłuszna kapłanowi sprawującemu Sakrament, jestem posłuszna Bogu. Jeśli kapłan mówi źle, on za to odpowie, a ja i tak dostanę Błogosławieństwo, bo Bóg chce, bym kapłanów słuchała. Sam Jezus to powiedział.

Gość gość
A mi wydaje się że nie boisz się powiedzieć że nie chodzisz do kościoła bo wielu młodych ludzi nie chodzi, tylko boisz się powiedzieć że jesteś Świadkiem Jehowy.

Gość gość
Kingeni_laa, przeczytaj Biblię dokładniej, co tam mówi o wizerunkach. Tam nie ma napisane: "Nie sporządzisz sobie żadnego wizerunku, żeby się do niego lub przed nim modlić...", lecz są dwa odrębne zakazy. Najpierw jest: "Nie sporządzisz sobie żadnego wizerunku..." i nie ma napisane w jakim celu - po prostu ŻADNYCH obrazów nie można tworzyć, one WSZYSTKIE są grzeszne, czy to figurka Maryi, czy zdjęcie do paszportu. Dopiero potem jest kolejny zakaz (już w odrębnym zdaniu, z odrębnym: "Nię będziesz!"), a mianowicie: "Nie będziesz kłaniał się im i służył im..." Z kontekstu wyraźnie wynika, że chodzi tu o sytuację, że gdyby ktoś znalazł wizerunek wykonany przez kogoś innego (nie-Izraelitę), to nie wolno go czcić. Przepisy Biblii są więc jasne - ŻADNYCH OBRAZÓW LUDZI I ZWIERZĄT. Tzn. żadnych fotografii (w tym rentgenowskich), żadnych orłów czy lwów w herbach i godłach ("Orzeł Biały" na ścianach urzędów to też grzech!), żadnych rzeźb (np. moja ciocia grzeszy, kolekcjonując porcelanowe kotki), żadnych figurek pary młodej z marcepana na weselnych tortach itp. To wszystko są OBRZYDLIWOŚCI!!!

Gość gość
Ja nie jestem Świadkiem