Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokocha2000

Alimenty z UK

Polecane posty

Gość kokocha2000

Witam! Potrzebuje Waszej porady! Otoz mam 6 letniego syna u ktorego wykryto niedosluch obustronny. Od jakiegos czasu nosi aparaty sluchowe i co za tym idzie sa to ogromne koszta. Na dodatek jest alergikiem i ma chorobe skory. 4 lata miszkalismy w Kanadzie a jego ojciec zalozyl rodzine w Anglii i przez te wszystkie lata placi mi alimenty w wysokosci 250 zl miesięcznie! Mieszka na stale w Londynie gdzie pracuje wraz z żoną. My od pol roku mieszkamy juz w Polsce a on byl dopiero dwa razy w Polsce aby zobaczyc dziecko.Pytanie moje jest czyy moge zlozyc wniosek do sądu o podwyższenie alimetow ale placone w funtach? O jaką kwotę moglabym go sądzić?

Gość gość
A od kiedy to funty są obowiązującą walutą? No izależy też gdzie mały był robiony - jeśli w kanadzie to raczej dolary kanadyjskie, a jeśli w Rosji - to ruble...

Gość gość2529
Płacone w funtach raczej w polskim sądzie nie,ale z byłym się możesz dogadać,żeby ci wypłacał w funtach równowartość jak w złotówkach. Ale tego dowiesz się na rozprawie, może tak można nie wiem. A tak na marginesie 250zł to marne grosze, tym bardziej że twoje dziecko jest pod stałą kontrolą specjalistów. Jak najbardziej pisz pozew o podwyższenie.

Gość gość
Jak jej te 250 zł przeliczy na funty - to dopiero będą grosze ;) A swoją drogą - po co ci funty w polsce?

Gość kokocha2000
"Maly byl robiony" w Polsce i w Polsce sie urodzil. Oczywiscie chodzilo mi o równowartość czyli ile musialby wysyłać funtów biorąc pod uwagę tamtejsze zarobki i przeliczajac funty na zlotowki. Jak narazie jest to 50 funtow na miesiac a srednie jego zarobki tyg to 300 lub wiecej. Dogadac sie nie chce, mowie z gory!

Gość gość
po co wracałaś z tej Kanady - teraz poznasz co to polska bieda! możesz mu założyć sprawę ale w Anglii - bo w Polsce żaden sąd nie będzie go ścigał w UK o alimenty

Gość gość
a znasz jego adres? moze ma tez meldunek w PL? pisz pozew, to jest jalmuzna a nie alimenty dziecko splodzil, wiec powinien tez poczuwac sie do utrzymania, tym bardziej, ze nie wychowuje dziecko

Gość gość
jak dziecko mieszka w Pl, to mozesz skladac pozew tutaj ktos kilka wpisow wyzej wprowadza Cie w blad poza tym on moze na dziecko dostaje w Uk benefity

Gość gość
jak dziecko mieszka w Pl, to mozesz skladac pozew tutaj ktos kilka wpisow wyzej wprowadza Cie w blad xxx owszem może - ale nic w polskich sądach nie wskóra! dociera to do ciebie??? najskuteczniejszym batem na alimenciarzy za granicą jest pozwanie ich w kraju ich zamieszkania - wtedy tamtejszy komornik ma znacznie łatwiejszy dostęp do konta uchylającego się tatusia! polski komornik palcem nie ruszy! a swoją droga - tyle lat jesteśmy w Unii a nikt nie ma ochoty na uregulowanie przepisów o zmuszeniu alimenciarzy do płacenia na swoje dzieci

Gość kokocha2000
Widze ze zaciety spor. Po co wrocilam do Polski?? Po to ze jestem tutaj szczęśliwa i nie mam zamiaru wracac. Ale nie w tym rzecz. Ile zarządzać alimentow ?????

Gość gość
Przy jego dochodach min. 300£

Gość kokocha2000
Biorąc pod uwagę, że ma male dziecko i żonę? Wiem napewno, ze na 1500 zl to sie nie zgodzi.

Gość gość
Mogę polecić p. Magdalenę Norris - prawniczkę zajmującą się sprawami alimentowymi w Anglii i prawem rodzinnym w przypadkach międzynarodowych.

Gość Martuś77
Witam, Nie wiem dokładnie czy to się Pani przyda, ale ja mam podobną sytuację i w Kancelarii Adwokackiej mówili mi o Rozporządzeniu Rady (WE) nr 4/2009 w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych. Na poniższej stronie są wnioski - formularze, które trzeba wypełnić - załącznik nr 6: http://bip.ms.gov.pl...odowa/alimenty/ Pod tym adresem opisane zostały również szczegóły i podane zostały pozostałe pomocne linki. Jakby miała Pani dalej wątpliwości to polecam tą kancelarie - www.bensalem.pl, w prawie rodzinnym są naprawdę dobrzy.