Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiasianko

test pappa i usg genetyczne

Polecane posty

witam, mam 22 lata i jestem w 10tc i 5d. Lekarz zasugerował mi zrobienie testu pappa i usg genetycznego, ogolnie spodziewam się bliźniaków :) i zastanawiam się czy mam robić te badania? ktoś moze cos polecic? w rodzinie swojej i meza nie bylo zadnych problemow ani dzieci z zespolem downa czy wadami genetycznymi, a ja jestem juz zestresowana i nie wiem co robic.

Gość gość
USG genetyczne tak, bo zmierza maluchom kosc udowa, przeziernosc karkowa i sprawdza kosc nosowa ... te pomiary sa kluczowe we wczesnej diagnozie ZD Test PAPA to czysta statystyka.... ja robialm, le tu nawet wysokie prawdopodobienstwo o niczym nie swiadczy.

dzwonilam do lekarza by umowic sie, to powiedzial zebym za 2tyg zadzwonila znow i wtedy mnie przyjmie. moj lekarz prowadzacy zasugerowal wlasnie te badania, nie mowiac w sumie nic ze cos podejrzewa czy cos w tym stylu, ale martwie sie i boje sie wynikow, ale skoro Pani je robila i poleca, to warto zrobic, to moja pierwsza ciaza i wole poradzic sie kogos, kto juz jest doswiadczony i moze sie wypowiedziec:) takze dziekuje ;)

Gość gość
Na badanie przeziernosci jest jeszcze za wcześnie

za 2 tyg bedzie to powiedzmy prawie 13 tydz, no ja się nie znam kiedy co się robi, czytam trochę w internecie, i zalezy na jakiej stronie, raz pisze ze od 11 tyg na innej ze 12, ale skoro tak kazal dzwonic tak tez zrobie

Gość vendég
próba mikrofonu raz raz raz

Gość gość
Za wczesnie, zgadza sie, i pewno dlatego lekarz kazal przyjsc za 2 tygodnie bo USG genetyczne robi sie w 12 tygodniu :) Nie ma sie czego obawiac, to badanie to zwykla profilaktyka, w zasadzie kazda ciezarna powinna usg genentyczne robic. Niestety wielu lekarzy to zaniedbuje. W wiekszosci krajow na swiecie sa tylko 3 usg (w tym genetyczne w 12 tygodniu), a w Pl lekarze robia usg na kazdej wizycie"zeby dziecko poogladac" a zaniedbuja te wazne pomiary.

calkowicie sie zgadzam, na ostatnim (2usg) lekarz potwierdzil tylko ciaze blizniacza, 2 minuty 'ogladania' i tak naprawde zadnych konkretow, ja tez jestem gapa, bo jak dowiedzialam sie ze dwojka, to juz swiat nie istnial i w sumie o nic nie wypytalam:) pokazal serduszka i nic nie mierzyl..

Gość gość
w 10 tyg nie ma za bardzo co mierzyc;-) bo maluchy sa maciupkie. między 12 a 14 tyg zrobi ci pomiar przeziernosci sprawdzi czy jest kość nosowa i ogólnie pomierzy dzieciaki.

Gość gość
Czy "powinien" ...? Nie wiem :P Przed 10 tygodniem dobry rozwoj ciazy najlepiej potwierdza odpowiedni przyrost hormonu beta hcg, bo na takim etapie ciazy jeszcze za bardzo nic nie "widac" ;)

Gość gość
usg genetyczne jak najbardziej tak, bo sprawdza, czy dziecko nie będzie miało zespołu downa, czy ma prawidłowe wymiary itp, ale test pappa to głupota, ja zrobiłam, bo byłam niedoświadczona, moja pierwsza ciąża, ten test to czysta statystyka, która tak naprawdę nic nie daje, jak jesteś młoda to Ci wyjdzie dobrze, a im starsza tym Ci wyjdzie gorzej. Przy drugim dziecku zrobię usg genetyczne ale tego pappa na pewno nie

Gość gość
Nie jestem specjalistą, ale test Pappa jest chyba wazny. Moja kolezanka urodzila 3 lata temu dziecko z ZD, do konca ciąży wszystko bylo w porzadku, nie mieli z mężem pojęcia, ze jest jakis problem. NT dziecko mialo 1,53, kosc nosowa obecna, wszystkie parametry prawidłowe, dziecko nie ma zadnych wad, serca itd. Cos ma chyba z tarczycą, ale to chyba zwiazane z ZD. I do czego zmierzam nie miala robionego test Pappa, a byc moze cos by wówczas wyszlo. Po porodzie, podczas pierwszego badania przez pediatre, ta wyrazila swoje podejrzenie i oni dostali jakby obuchem w głowę. Wiesz, z jednej strony cieszysz się z narodzin dziecka, a z drugiej taki news. Z kolei moja druga kolezanka miala test Pappa i wynik zwiekszyl ryzyko ZD na 1:80, robila amnio i na szczescie dzidzia zdrowa, teraz ma juz 1,5 roku.

zdania jak widac sa podzielona a ja nie wiem co robic, teoretycznie zdecydowalam sie zrobic oby dwa badania..