Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaska123123123

5 miesiac ciazy a praca. Pomocy.

Polecane posty

Gość jaska123123123

Zaczynam wlasnie 5 miesiac ciazy. Z racji że była ona zagrozona prawie do tego momentu wiec nie powiedzialam jeszcze szefowi w pracy. Pracuję na umowe o prace na czas okreslony od marca tego roku do 2017roku. Stad moje pytanie jakie prawa mi przysluguja?? No i cos co nie daje mi w nocy spac to fakt ze szef wspomina o zamknieciu mojego biura poniewaz nie jest rentowne?? Co w takiej sytuacji ze mna jesli je zamknie?? Prosze o pomoc i porade co robic??

Gość gość
jesteś chroniona od samego początku. Szef nie może cię zwolnić.

Gość gość
Tak tez myslalam ale co jak powie ze zamyka moje biuro?

Gość gość
Żeby cię zwolnić to on musi poczekać do końca macierzyńskiego. Prawdopodobnie i tak by cię wcześniej zwolnił, jeśli już wspomina o zamknięciu twojego biura. Bierzesz roczne macierzyńskie i jakoś to będzie. Tak swoją drogą zaczynasz 5-ty miesiąc zagrożonej ciąży i dopiero teraz szukasz informacji? Przecież ty powinnaś z racji tego, że ciąża zagrożona siedzieć na L4.

Gość gość
gość dziś Tak tez myslalam ale co jak powie ze zamyka moje biuro? Kobietko, ale on nie likwiduje firmy, tylko jedno ze stanowisk pracy. gość 10:57

Gość gość
Ciąza zagrozona jest niezaleznie ode mnie niestety i nawet jakbym lezała caly czas to lekarz mowi ze to nic by nie pomoglo. Ale zagrozenie juz calkowicie minelo teraz na spokojnie wszystko mozna robic. Planuje isc na l4 juz niedlugo tylko zastanawiam sie co jesli zamknie biuro. Czy zostane bez dochodow ?

Gość gość
jak zamknie firmę to wylecisz na zbity pysk :D dziwne że w Polsce 90% zagrożonych ciąż a w Stanach 90% kobiet pracuje.....czary

Gość gość
Pysk to ty masz i nie udzielaj sie jesli nie masz w sobie za grosz kultury i inteligencji. Dzieki takim osobom jak ty Polska schodzi na psy .

Gość gość
a dzięki takim koorewkom co to od zobaczenia 2 kresek na teście idą na L4 to gospodarka wzrośnie?:D leniwa tępa dzida

Gość gość
Szkoda mojego czasu zeby wchodzic w dyskusje z osoba twojego pokroju ale widze ze zazdrosc i zal ci tylek sciska i wlasnie przez to takie osoby jak ty wtracaja sie w tematy, ktore ich nie dotycza.

Gość gość
Idź szybko na zwolnienie a potem na roczny macierzyński

Gość gość
Jeżeli zlikwiduje twoje stanowisko pracy to może cię zwolnić nawet w ciąży.

Gość gość
Na L4 dostaniesz 100% średniej wyplat z ostatniego roku (albo półrocza, nie pamiętam) a na macierzyńskim 80% przez rok albo 100% przez pól roku. Pod ZUS przechodzisz po ok. 30"dniach zwolnienia.

Gość gość
Ochrona jest od 10 tygodnia. Też myślałam że od początku i pochwalilam się w 7. Poleciałam a w sadzie pracy powiedzieli mi ze do 10 lepiej trzymać w tajemnicy

Gość gość
Oho, już się odezwały małpy, które dzieci mieć nie mogą, albo mają dorosłe. L4 powinno byc dostępne każdej ciężarnej, bo rozwijającemu się płodowi potrzeba spokoju. A potem będziesz jedna z drugą jadem ciskać, że matka L4 na dziecko ciągle bierze. xxx Autorko: Planuje isc na l4 juz niedlugo tylko zastanawiam sie co jesli zamknie biuro. Czy zostane bez dochodow ? -- Pytanie, czy ty czytasz co ci napisałam? Napisałam ci, że szef nie likwiduje firmy, tylko jedno ze stanowisk pracy. W takim przypadku ma obowiązek przenieść cię na inne stanowisko. Ale ty i tak pójdziesz na L4, więc sprawa dla niego z ulokowaniem cię w innym biurze rozwiązana. Po macierzyńskim, które możesz wziąć na rok, a które masz płatne 80% pensji, oczywiście, że szef cię zwolni, bo nie będzie miał dla ciebie stanowiska pracy. L4 ciążowe to 100% pensji, macierzyńskie roczne 80%. Tak, przejmuje cię zus. gość 10:57

Gość gość
Jezeli szef likwiduje stanowisko pracy to juz jej nie masz,no chyba ze przeniesie cie na inne stanowisko

Gość gość
Gość 11:39: Okres ochronny rozpoczyna się z chwilą zajścia pracownicy w ciążę (tak orz. SN z 31.12.1957 r., I CR 1226/57, OSN 1959/2/46; orz. SN z 05.01.1952 r., I 2C 501/51). Pytanie. Kiedy byłaś w ciąży, bo od 10-tego tygodnia było ładnych kilka lat temu. Potem jak weszło becikowe, to trzeba było zgłosić pracodawcy, że się jest w ciąży właśnie do 10-tego tygodnia.

Gość gość
gość dziś Jezeli szef likwiduje stanowisko pracy to juz jej nie masz,no chyba ze przeniesie cie na inne stanowisko xxx Nie chyba przeniesie, tylko ma taki taki obowiązek. SZEF NIE LIKWIDUJE FIRMY! W przypadku likwidacji stanowiska, to autorka będzie jego pracownicą do końca macierzyńskiego.

Gość gość
2011. A o becikowe to do 10tug ale do lekarza. Pracodawca nie ma nic do becikowego.

Gość gość
Tak ja rozumiem ale moj szef ma dwie spolki pod dwoma roznymi nazwami pod jedna podchodzi kilka biur a pod druga tylko moje biuro dlatego to mnie martwi. Dlatego pytam bo nie znam sie na prawie pracy az tak dobrze.