Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

CZERWCÓWKI 2015

Polecane posty

Gość Anett304
Patusia dzieci do 4 miesiąca powinny przybierać od 120 do 225g na tydzień, policz sobie czy tyle przybiera ;) no właśnie dziewczyny dewalyscie drugie imiona pociecha? Moja ma Lena Otylia

Gość aska179
Wera odmiana gromkowca- mowil ze duzo dzieci ja zalapuje od lekarzy czy pielegniarek a druga to klebsiella s.( sa dwie odmiany to on ma na cale szczescie ta lagodniejsza) po wczorajszym leku zasnal po kompaniu a wstal o 1 to przespal 5h a dzis spal prawie 2h ze lazienke wysprzatalam wiec mysle ze leki pomagaja. Co do drugiego imienia to u nas Adam Milosz

Gość rockowa mamunia
Co do hemoroidów u mnie problem byl okropny, nawet lekarz w szpitalu po porodzie był przerażony... W szpitalu dostawalam czopki hemorectal ktore nic kompletnie nie pomagaly tym bardziej ze wszystkie hemoroidy byly na zewnatrz wiec po powrocie do domu postanowilam sprobowac wszystkiego co ponoć pomaga i tak: kora dębu - przemywanie kilka razy dziennie, plus mama ugotowala mi taki jakby kisiel z szarego mydła i tym tez przemywałam - ulga natychmiastowa! czopki hemorol, rano i wieczorem, po przemywaniu smarowalam maścią procto glyvenol a na noc uzywalam maść proesculan czy jakos tak - wyciskalam na wacik i dokladalam do odbytu i zostawialam tak na cala noc. Ta masc jest swietna bo dziala znieczulajaco wiec efekt natychmiastowy przeciwbolowy (tylko baaardzo brudzi ubrania i nie daje sie sprać) Po tygodniu takiej kuracji hemoroidy zniknely i wrescie moglam usiaść :) Moj Adaś na drugie imię dostał Piotr po tatusiu bo urodzil sie z identycznymi wymiarami jak tata, no i mimo ze nie ucelowal dokladnie w imieniny męża to też byl dla niego takim prezentem :)

Gość Justyna1989r
Witam :) tak Was czytam i czytam ale nic nie pisze i w końcu postanowiłam sie przylaczyc :) Ja tez rodzilam w czerwcu, dokladnie 28, poród naturalny- dziecko 3650. Mam pytanie do mam karmiących piersią - czy dokarmiacie czasem Wasze dzieciatka? Bo moja Lenka przy cycu czuje sie wspaniale i moglaby spędzić na nim caly dzień. Mi to nie przesKadza tylko zaczelam sie zastanawiać czy może ona sie nie najada jak tak ciągle potrzebuje tego cyca. Zastanawiam sie czy np na wieczór nie dawać jej mm po to żeby ona chociaż z 3 godziny mogla spokojnie przespać w nocy bo teraz to budzi sie co ok 2 h. W ciagu dnia natomiast je nawet co pól godziny przez co jest niewyspana. Zasypia mi przy piersi wiec ja odkladam a ona obudzi sie po paru minutach i jest placz.

Gość VERUSIAA
co do karmienia to ja właśnie mialam to chore bledne kolo.. mialam na poczatku identycznie jak Ty.. cyc co chwile dosłownie, Jasiek jadl 5/10 min i kima w najlepsze. NIC kompletnie go nie bylo w stanie dobudzic.. nawet odbic nie dawalo rady wiec odkladalam i pp godz placz bo glodny. i w szpitalu jeszcze zaczal tracic przez to na wadze i kazali dawac mm. i tak sie zaczelo i coraz wiecej i wiecej tego mm dawalam az w koncu teraz sie zawzielam i od poczatku tego tyg walczymy o wylaczne kp. za duzo mnie w szkole uczyli o tym ze nie ma czegos takiego jak za malo mleka, za chude mleko i inne bzdury. po prostu jest popyt/podaz wiec ma ssac ssac ssac nawet na pusto. wiec ja teraz wytrwale minimum 30/45 min staram sie jaska przy kazdym karmieniu rozbudzac. najlepiej dziala rozbieranie go przed karmieniem bo wtedy bardziej reaguje na dotyk i nie jest mu tak błogo i cieplutko ;)

Gość VERUSIAA
a tak wogole to mam ochote komus przyłożyć dzis.. historia taka.. na dzis mielismy termin szczepien. wiec ja od tygodnia uwazam jak wariatka zeby sie bron boze jasiek nie zaziebil bo te konsekwencje itd nie pojechalam na dzialke ale luz. spakowalam biednego dziecia do samochodu w te 40 stopni, wyprawa niemal jak na wakacje zagraniczne.. wchodze do przychodni. kolejka wielka do rejestracji wiec stoimy pol h potem kolejka do pielegniarek. i tylko patrze na te dzieci przedszkolne biagajace wkolo ze strachem zeby nie byly chore i go nie zarazily ale mysle sobie dobra najważniejsze ze jiz bedzie po wszystkim. i co???? okazuje sie ze zapisano nas o DZIEN za wcześnie! wiec moglismy wracac do domu i znomu mamy sie pojawic we wtorek.. wrrr

Aska wspolczuje, ale maly napewno szybko sie pozbedzie tego paskudztwa. Patusia my tez mamy hustawke z funkcja wibracji i pare razy sie wlasnie zdazylo ze mala zrobila kupke po kilku minutach :-) choc nie zawsze to dziala. My dalismy tylko jedno imie Martynka :-D Moja dzis ma dzien spiocha, spi od rana z przerwami na jedzenie.

Gość Katalpa
Cześć Dziewczyny, my niestety się dokarmiamy, juz półtora tygodnia temu kupiliśmy mm, bo Maly zacząl plakac przy piersi, ale się wstrzymalam. W nd natomiast plakal caly dzien przy cycku, cycki puste, miekkie jak flaki, a on dal taki koncert, ze z bezsilności mąż zrobil mm, smialam się, ze za duzo, bo 90 po oproznieniu dwóch piersi to on nie da rady, a Mlody wypil wszystko i pierwszy raz byl tak grzeczny i pogodny, ze szok. Na noc dostal mm i przespal 7 h! Teraz jeszcze najpierw podaje mu piers, potem mm, ale na piersi zjada w 3 minuty i wrzask, u nas ssanie na pusto nie przejdzie. Także my przechodzimy na mm.

Aska a co to za badanie robilas? Wymaz z gardla i cos jeszcze? Katalpa my tez jestesmy na mm juz prawie 2 tygodnie.

Gość Justyna1989r
Jeszcze co do karmienia butelka to moja Lenka co chwile sie krztusi. Wasze dzieci tez tak maja? I sytuacja sprzed chwili - jaska z piersi ale jakas taka niespokojna byla, co chwile jej cyc wypadal i sie denerwowala a ze miałam swoje mleko ściągnięte to postanowilam ze dam jej toż butelki go przynsjmniej szybko sie naje i będzie spać a tu zjadła zaledwie 20 ml i więcej nie chciała wiec polozylam ja na leżaczek z wibracjami (bo tylko na tym spokojnie poleży ) a tu za pare minut zwymiotowala wszystko. Raz juz wymiotowala ale po mm a teraz po moim tylko ze sciagnietym i wypitym z butelki. Nie wiem co o tym myśleć...

Gość aska179
Mania wymaz z gardla i wymaz z nosa oraz morfologire rozszezona krwi no i mocz. Mocz wyszedl dobrze ale krew przez te pasozyty troszke gorzej. Jednak mowil jest to do wyleczenia wowczas i krew tzn hemoglobina wzrosnie... Pocieszyl nas tez ze szybko wykryte wiec dziala to na nasza korzysc.

Gość patusia0987
Ja od miesiaca karmie moja Lilcie mm bebilon z pronutra.Swoj pokarm tez jej jeszcze daje ale rzadko.Z cyca sie nie najadala i strasznie ksztusiła..

Gość patusia0987
My na mm jestesmy już miesiąc.Wybralismy bebilon z pronutra.Pierś tez jeszcze dostaje jesli czuje ze pokarm mi przychodzi ale strasznie sie krztusi przy cycu to podobno winia krtani(jest za wiotka).Dopajam ją też herbatka z humana .Jesli moje posty sa dodawane pare razy to wina internetu w tel.

My tez dajemy bebilon pronutra. Wczesniej dawalismy bebiko ale po nim nie robila kupy 5 dni. Zmienilismy na bebilon i troche sie poprawilo bo robi co 2 dni sama bez wspomagaczy (wczesniej musialam dawac czopki glicerynowe po tych 5 dniach)' Dziewczyny a wy robilyscie swoim dzieciom jakies badania kontrolne czy sie nie robi jesli nie ma potrzeby?

Gość patusia0977
Ja byłam z malutka na szczepieniu ale żadnych badan nam nie zlecono.Jedynie lekarz kazal odstawic witamine KiD3.

Gość patusia0987
a co do kupki to moja po bebiko tez miała zatwardzenie.Po bebilonie lepiej ale tylko wtedy jak dostaje kropelki sab simplex.

Gość patusia0987
tak mi moja lekarka powiedziala.Jeśli sie dokarmia swoim mlekiem to sie podaje.

a broń Boże z tym odstawianiem wit D przy karmieniu mm! Sama byłam zdziwiona, że w środku lata, upałach lekarka kazała wit. D podawać, więc pytałam dwa razy. Mam podawać aż do odwołania.

Gość patusia0987
Ja sie pare razy o to dopytywałam ,wiec raczej sie nie przesłyszałam .Podjadę z małą w przyszłym tyg na usg bioderek to sie jeszcze raz upewnie.

Gość aska179
Wit D sie podaje nirzaleznie czy kp czy mm. Moj starszy syn ma 4 lata a pani laryngolog mowila by dalej podawac wit. D i tez wit C.

Gość Justyna1989r
Ja jak narazie staram sie karmić tylko piersią ale jak widzę ze siedzi na cycu pól dnia i dalej marudna to się załamuje i wtedy mnie kusi żeby dać mm. Narazie podalam raz ale po nim zwymiotowala. Póki co probuje odciągać i dawać jej swoje mleko ale z butelki żeby jadla jednak moje ale szybciej niż z piersi no mam wrażenie ze zanim ona sobie prosto z piersi poje to juz od nowa jest glodna :) Tez kupiłam bebilon, w szpitalu mi powiedzieli ze jest najlepszy. Ktos pytal o badania dzieci. Mi zlecono morfologię ale tylko dlatego ze Lenka po porodzie miała na glowie dwa krwiaczki spowodowane ciężkim porodem i lekarka chce sprawdzić czy od tego ubytku krwi nie zrobila sie anemia.

Gość patusia0987
moja tez na poczatku wymiotowala po mm ale jej przeszlo zaczeła ulewac a teraz juz jest ok.

Gość gość
Nie dodalo mi wiad

Gość AleksandraJL
W skrócie to pytalam położnej do kiedy dawać ta wit d to mowila , ze do konca zycia:) Anett- Twoja córcia to wykapana mama:) Aliszonn- kapitalny ten Twoj synus:) Wera- zaraz sie wybiorę po te pieluchy o ile jeszcze sa. Czy Twojej Sarze wycierają się wloski? Jest taka reklama pampersa to jak ja widzę to mysle o Twojej Sarze:) tam tez dzidzia ma takie mega wloski:)

Gość AleksandraJL
Aniolkowa co sie nie odzywasz?

Gość wera33
Aleksandra jak milo :) wszyscy sie dziwia ile ona ma wlosow.Wczoraj takie dwie babki siedzialy i mnie zagadnely ile moja ma mies bo tyle wlosow:) Cos tam sie wycieraja ale nie duzo. Jak tam Twoj niepokorny Leon?

Gość Katalpa
Ja podaje bebiko i jest ok. Kupy takie, że dziś ufajdal fotelik samochodowy :-D Co do wit D tez wiem, ze przy mm trzeba kontynuować podawanie, K odstawilam. Ogólnie od kiedy dokarmiam J stal się spokojny, zadowolony, ciagle się uśmiecha. U nas świadomy uśmiech pojawil się w tym tygodniu, a Mlody ma 6 tygodni, także chyba szybko :-) My badan żadnych nie robilismy, chociaz szukajac przyczyny ciaglego rozdraznienia, placzu i braku snu, zaliczylam trzech pediatrow i kardiologa. Wczoraj byliśmy na szczepieniach, robilam na nfz, poki co wszystko jest ok, zero marudzenia, goraczki, czy odczynow. We wtorek rotawirus i musze pomyslec nad pneumokokami. U mnie mąż tez bardzo pomaga, chociaz widze, że teraz gdy J reaguje na nas, wodzi wzrokiem i się usmiecha mąż chętniej się nim zajmuje, wcześniej byl dla nas takim kosmita.

Gość Katalpa
Dziewczyny, powiedzcie czy Wy szczepilyscie na rota i pneumo? Znacie jakieś przypadki zachorowan u dzieci nieszczepionych? Czy te szczepienia warto robic, czy to znow chwyty marketingowe? Podpowiedzcie, bo czytajac o tym w necie nie do końca jestem przekonana czy warte to wszystko zachodu.