Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

CZERWCÓWKI 2015

Polecane posty

Gość gość
Cześć mam pytanie do dziewczyn które są lub były po terminie w szpitalu patrza ba ilość dni po terminie wg daty usg czy ost miesiączki. Proszę o odpowiedź , pozdrawiam

Gość Wera33
Lila mi tez spi 6 h ale nocą. Rytm jest taki ze do 21-22 wisi na cycu od 16-17 z przerwami. Potem ja idę spac i ona tez ze mną i spi te 6h. Troche sie martwię bo w sumie powinnam ja budzić ale szczerze to nie mam na to siły. Mam jeszcze starszego syna w domu i inne obowiązki i nie ma szans bym odespala.

Gość Katalpa
Dziewczyny, błagam pomóżcie! U mnie w domu jest 30 stopni! Syn ma dopiero tydzień, kupiliśmy klimatyzator, stoi w osobnym pomieszczeniu,zeby nie bezpośrednio w tym pokoju gdzie jesteśmy. Ale on nie bardzo sobie radzi. Polozne przy wyjściu ze szpitala kazaly malucha trzymać w temperaturze 20-22. Czy ktoras z Was tez tak ma? Co robicie? Czy moge przy tygodniowym dziecku otwierac okna, czy jeszcze nie? Poradzcie cos, narazie synek lezy w pieluszce okryty tylko otulaczem bambusowym. Ale co będzie jak na dworzu będzie 30 stopni? Dzis jest 25.

Martusia i Gość.. Ja jestem juz 2 tygodnie po terminie z miesiączki i 4 dni po terminie z pierwszego usg.. A to pierwsze podobno biorą pod uwagę. A fakt, moje miesiączki nie byly modelowe co 28 dni i stad ta rozbieżność.. Ale cyrk, lekarze tez teraz są pogubieni w tym, bo tu ani słychać żeby cos się działo, a robi sie nerwowo tyle dni po terminie:( nikomu nie życzę.. Jutro znowu do szpitala no i zobaczymy

Mój maluszek niestety ma kolki właśnie z powodu łapczywego jedzenia. Jak śpi dłużej niż 3 h to potem strasznie chaotycznie je. No i krztusi się. Niekiedy to aż boję się mu jeść dawać. A że jest baaardzo nerwowy to bąbelki w żołądku gotowe. Nie zawsze też się mu odbije po jedzeniu, ale kropelki dają radę, ewentualnie kładzenie na brzuszku i masaż brzuszka. katalpa mi położna już po tyg pozwoliła iść na spacer, więc okno możesz otworzyć, jeszcze przy takim upale. Zresztą mówiła też, że lepiej jak dziecku jest chłodniej (nie zimno) organy lepiej funkcjonują, niż za gorąco. Oczywiście tylko nie na przeciąg.

My mieliśmy w sobotę 3 tyg, a jeszcze kikut nie odpadł. Czyszczę go, ale trzyma się jeszcze na jednej błonce, a nie chcę na siłę nic robić. Jutro rano mamy położna, jak nie odpadnie do taj pory to będzie musiała przyjechać na kolejną wizytę.

Gość martusiaa23
karolinacie5 tez nie miałam regularnych miesiączek. jadę jutro po skierowanie kładę się do szpitala najprawdopodobniej. te czekanie wykańcza psychicznie ..

Zastanawia mnie tylko jaki jest deadline, kiedy w końcu oni sami sie wkurza i zrobia cesarkę... No bo jesli dzidzia w ogóle nie da sygnału, ze chce wyjść?!

Gość Wera33
W weekend ktory urodziłam było 30 stopni i te nasze noworodki leżały w tych łóżeczkach nie było czym oddychać i otwarlysmy okno na oścież i żadna polozna tego nie skrytykowała. Także odp brzmi ze mozna wietrzyć przy dziecku tylko zeby go nie zawiało. Lila ja tez troche jestem tego zdania ze te skazy kołki nie od jedzenia czytałam o tym troche i sa rożne hipotezy. Ale każda matka sama musi podjąć decyzje.

Gość aska179
Od kiedy można podawać dziecku espimisan?

Gość Lv
Espumisan od 1 miesiąca, jak rodziłam tez były upały i okna otwarte także spoko, Ps zazdroszczę wam stał długo śpiących maluchow

Gość gocha89
Czasami się tu wypowiadał ale pod koniec ciąży was tylko czytałam. A dzisiaj z dumą mogę napisać że urodził się Szymon: )

Gość niki411
Ja 10 dni po terminie , od wczoraj na oddziale patologii. Gotowości do porodu brak. Niby lekarz powiedział żebym jutro ,, na wszelki wypadek " była na czczo ...

Byłam dzisiaj z malutka u lekarza i mówił ze espumisan mozna dawać od pierwszych dni życia. Martynka wazy 2900 czyli tyle ile po urodzeniu. Narazie nam nie kazał wychodzić na zewnątrz tylko wygrzewać się jeszcze przez tydzień w domu. A ja mam problem bo robią się mi zastoje w piersiach bo mam za dużo mleka. Boli jak cholera, próbuje rozmasowac ale nie bardzo mi to idzie. Jutro przychodzi położna to może mi cos pomoże. A i odnośnie tego ze dzieci tal długo spia to mój lekarz stwierdził ze trzeba wybudzac max co 3 h żeby ładnie na wadze przybierało.

Gość gość
Dziewczyny na nawal najlepiej chwile przed karmieniem rozgrzać piersi np cieplym prysznicem a po karmieniu schlodzic np kostkami lodu aby sowolnic produkcje. Liście kapusty wyjęte z lodówki i rozbite tluczkiem okladac miedzy karmieniami . Mi pomoglo meczylam sie tylko dwa dni.

Gość Lv
Mania ja miałam zapalenie piersi i zastoje wiem jaki to bol, uratowała mnie kapusta, ciepły prysznic , masowanie, i odciąganie laktatorem i masowanie w trakcie. Ja juz płakałam w nocy z bólu, ale zawzielam sie i dałam rade.

Gość aska179
Mania to ile kropelek można podawac gdy malutki ma nie cale 2 tyg?

Gość Wera33
W 3 tyg jest obowiązkowa wizyta u pediatry byłyście juz ? Co na tej wizycie robią? Przecież szczepienie jest do 6 tyg tak?

Ja byłam u pediatry już w 2 tyg. Tylko bada i sprawdza czy wszystko z dzieckiem ok. Taka rutynowa wizyta, ale trzeba odbębnić. Dziewczyny a jakie są objawy tych zastojów. Bo mnie niekiedy tak zaczynają kłuć piersi, że dotknąć nie mogę. Zaraz wtedy idę odciągać i przechodzi... Mój Dominik ma na dziś 24 dni, a już przybrał prawie kilo :) Waży już 4 kg bez kilku deko. Jestem happy, bo na początku nie mógł przybrać, a nawet spadł po powrocie do domu jeszcze. Gocha gratulację :) Pod koniec trzeba policzyć ile tych dzieciaczków czerwcowych się nam porodziło i jaka płeć ma przewagę :) Dziś ostatni dzień czerwca, a co się to działo 30 dni temu... stres i zgrzytanie zębów :D

Mania mi też mówiła położna, że 3h bez jedzenia to max. Tak też robię, a zresztą mały sam się budzi po 3 h jak jest głodny no i ładnie przybiera ;)

Aska na ulotce espunisanu jest napisane żeby dawać 5-10 kropel przed każdym jedzeniem a lekarz mówił ze takiemu maluszkowi (moja ma dziś tydzień) mozna spokojnie dawać po 4kropelki. w razie gdyby nie pomagało to dostałam inne leki na receptę ale narazie espunisan pomaga (odpukać). ja na wizycie byłam dzisiaj bo pediatra ze szpitala zaleciła rutynowa wizytę i kontrolę wagi w ciągu 2dni od wypisu. Zastoje to takie grudki w piersi, które strasznie bola, u mnie laktator nie pomaga. Dziś będę próbować z ciepłym prysznicem i kapusta.

A tak poza tym dziewczyny to muszę się wam wyżalić bo zaczynam łapać jakiegoś dola. W czwartek wyszliśmy ze szpitala a od soboty maz musiał już wrócić do pracy bo maja kontrole wiec cały czas siedzę sama w domu. Brzuch mnie boli masakrycznie, nie wiem czy to obkurczanie macicy czy co. Do tego piersi doszły. Mala jak nie śpi to nie polezy w łóżeczku spokojnie tylko płacze, trzeba ja nosić, a nosić nie mogę bo brzuch boli i kolko się zamyka. Na dodatek nie wiem czy to hormony czy co ale co chwilę chce mi się ryczec bez powodu. No masakra normalnie. No i jeszcze taka ladna pogoda a nam na zewnątrz nie wolno wyjść.

Gość aska179
Mania dziekuje mój ma 10 dni i zapytam sie swojej lekarki w czwartek bo kupilam espumisan ale jeszcze nie dawałam. Adaś czesto sie pręży ale przy tym nie placze wiec sie wstrzymałam bo nie wiem czy to kolki. Mania ja dzien po powrocie do domu juz ryczałam bo tak mnie wszystko denerwowało. Dzis,tez mam gorszy dzien ale moze to dlatego bo Adas dzis Malo spi po godzinie a tak po 2,5 h.

Gość Wera33
Mania ja mam podobnie ze swoim samopoczuciem. Szczeg łapie dola jak pokłócę sie z mężem. I tez jestem sama i wszystko sama ogarniam. Na szczęście mam jeszcze mamę mieszka niedaleko mnie i mi pomaga jak potrzebuje. Dzis np zostawiłam Sarę mamie ona sobie smacznie spała przed domem a ja mogłam mln spraw pozałatwiać. To duża ulga dla mnie. Bo meza nie ma od pn-pt od 8-19 łącznie z sobotami tyle ze w sb do 14. I cały dom na mojej głowie.

Gość AleksandraJL
Rozpisalam sie i nie dodalo mojej wypowiedzi:/

Gość AleksandraJL
To i ja sie wyzale. Odkąd mój mąż poszedł do pracy to tylko przy kapaniu mi pomaga. Bardzo się kłócimy bo wszystko dziala mi na nerwy. Jeszcze wczoraj teściowa dolozyla swoje mądrości dlaczego nie przykrywam dziecka w domu? Gdzie malemu potowki wyskoczyly. Duszno w domu a ona mi go przykrywa. Dopóki mąż nie wroci z pracy jestesmy uwięzieni w domu bo nasz wózek wazy 20kg!!!! Wczoraj wyszliśmy zobaczyłam nasza sąsiadkę to kompleksów sie nabawilam. Dwojka malych dzieci a ona szczupla opalona. A ja jak kopciuch. Nieśmiertelne leginsy i T-shirt. Nie mam fajnych ubrań wszystko przyciasne. Nie mam kiedy wyrwać sie na zakupy. Kasa z pracy z ubez na koncie leży nietknieta haha. Jedno co to synek daje pospać ale więcej nie chwale bo roznie to bywa! Kikut nam wczoraj odpadl.

Ja na męża narzekać nie mogę, vardzo mi pomaga pomimo ze wraca późno. Gdyby nie on to bym się juz dawno załamała. Ale dajemy rade. Wczoraj lekarz kazał mi cieplej ubierać dziecko tzn. dwie warstwy, body długie kaftanik i spodenki. Do tego rękawiczki skarpetki i czapkę. I to wszystko w domu. A przecież na zewnątrz jest tak gorąco, w domu 25 stopni i juz sama nie wiem co mam robić. Czy go słuchać czy nie . Narazie staram się ubierać w ramach rozsądku. No i na zewnątrz też nie pozwolił wychodzić. Jutro jadę na wyciągnięcie szwów, mam nadzieję ze nie bedzie bolec. Aleksandra a tesciowa się nie przejmuj, tak to juz z nimi jest :P Powiem Wam dziewczyny, ze teraz chyba wyglądam lepiej niż przed ciąża tzn. Brzuch mam mniejszy. Spodni jeszcze nie przymierzalam bo szew mnie troche ciągnie i nie chce ryzykować ale myślę ze bez problemu się w nie zmieszczę. A i dzięki za rady z kapusta, wczoraj przykladalam i pomogło, przynajmniej narazie:)

Gość Lv
Każda z nas ma gorsze i lepsze dni, ja pomimo ze maź długo pracuje, to po powrocie sporo pomaga i wstaje w nocy. Ale tez w ciagu dnia czuje sie zmęczona, poza tym w głowie odczuwam jakaś presje, ze jak siedzę w domu to ma byc tu idealny porządek, wszystko wyprasowane, pies wyprowadzony, i najlepiej dwudaniowy obiad na stole. Ale tak sie nie da. Jedyne co mi udało to przeciągnąć sen małej do 4h. I gdyby nie kolka po jedzeniu w nocy to odespalabym chyba te wszystkie nieprzespane dni.

Gość Anett304
Dziewczyny z ta placzliwoscia to chyba normalne, ja też przynajmniej raz w tygodniu mam dola nie widzieć dlaczego, chyba hormony mam buzuja po porodach. Wczoraj z mężem szliśmy na spacer, on z wózkiem kawałeczek przede mną i stoi grupka dziewczyn i nagle jedna z nich do niego, że podoba się jej koleżance hehe a on biedny nie wiedział gdzie ma wzrok podziac. A ja z tyłu, cała z mleka bo karmiłam mała w przychodni jak ostatni wieśniak ;\ ech i jeszcze ten brzuch jakbym była w 4 miesiącu ciąży

Gość Lv
Mania jestem w szoku troche z tym ubieraniem dziecka w taka pogodę , no i dlaczego nie możesz z dzieckiem wychodzić na dwór?