Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ubezpieczenie noworodka

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny jak to jest z tym ubezpieczeniem gdy dzidziuś nie ma jeszcze peselu? Można go juz wtedy zgłosić do ubezpieczenia w swojej pracy, czy trzeba czekać na pesel?? Orientuje się ktoś?

Gość gośćula
dzieci do 18 r.z są ubezpieczone z automatu ,tak samo jak kobiety w ciąży i w czasie połogu. Czy zgłosisz dzidzie czy nie ,ona i tak jest ubezpieczona

Gość gość
Jak tylko dostaniesz pesel (ja dostałam po 3 tygodniach) zgłaszasz u pracodawcy i tam dziecko rejestrują do twojego ubezpieczenia.

Gość gość
tak z automatu.... a potem idziesz do lekarza i system ewuś wywala że dziecko nieubezpieczone.

Gość gość
A bo to nie tak. Dziecko powinno być zgłoszone do ubezpieczenia u rodzica. Jeśli rodzic nie pracuje to dziecko ma prawo do bezpłatnego leczenia ale nie oznacza to że dziecko jest ubezpieczone a tylko że opłaty za świadczenia dla NFZ pokrywa w takiej sytuacji budżet państwa.

Gość gość
Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest. Mój znajomy pojechał z dzieckiem (dwa miesiące temu) do lekarza, do większego miasta i tam pierwsze co to wołali o ubezpieczenie. Dziecko miało wtedy 3 miesiące. Nic nie robili do puki nie pokazał im jakiegoś dowodu ubezpieczenia. No jak to jest? Niby dzieci z automatu, niby jest ten ewuś, a oni i tak nic nie zrobią do puki nie pokaże im się ubezpieczenia.

Gość gość
Nie powinni. U mnie w małym mieście proszę o pesel i sprawdzają w ewuś. Co do tego "automatu" to wyjaśniłam to powyżej.

Gość gość
Ale pesel byc musi by ubezpieczyć?

Gość gość
tu sobie poczytaj: http://prawo.rp.pl/artykul/759007.html "Identyfikator z ewidencji ludności jest konieczny do sporządzenia zgłoszenia do ZUS. Do czasu jego nadania nie uda się więc skutecznie zgłosić dziecka do ubezpieczenia zdrowotnego. Rodzic powinien otrzymać ten numer z urzędu stanu cywilnego w ciągu 30 dni od zgłoszenia narodzin potomka. Jeśli go nie dostał a musi iść z dzieckiem do lekarza, nie powinien się obawiać. Zgodnie bowiem z art. 50 ust. 9 ustawy zdrowotnej dziecko do ukończenia szóstego miesiąca życia nie musi mieć dokumentu potwierdzającego prawo do korzystania z opieki zdrowotnej w sytuacji konieczności skorzystania z jej usług. Tym samym nie musi być zgłoszone do ubezpieczeń."

Gość gość
zadzwonić do swojego nfz!!!!!!! tam wszystko powiedzą.

Gość gość
tak musi być pesel. I to nie jest tak, że z automatu. Owszem mają obowiązek leczyć dziecko rodziców bezrobotnych, ale jeżeli jedno z rodziców pracuje lub jest zarejestrowane w PUP i nie przypisało dziecka do ubezpieczenia to niestety tak czy siak może to grozić pokryciem kosztów przez rodziców. Więc nie gadajcie głupot.