Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak długo po samodzielnym siadaniu wasze dzieci zaczęły raczkować?

Polecane posty

Gość gość

wczoraj moja córka (za tydz skończy 8 miesięcy) zaczęła samodzielnie siadać. bardzo ładnie siedziała już od kilku tygodni i z tej pozycji przymierzała się już do raczkowania, ale martwiło nas, że jeszcze samodzielnie nie siada. wczoraj święto! osiągnęła tę umiejętność. dziś (przypadkiem) udało mi się ją "nakamerować" jak z pozycji siedzącej przyjęła raczkującą i zrobiła cztery "raczkujące kroki" w tył i klap na brzuszek. jak na razie tego nie powtórzyła ale uparcie trenuje. tak sobie tylko gdybam, że może moje dziecko jest jednym z tych co to jednocześnie z umiejętnością samodzielnego siadania nabywają też umiejętność raczkowania:) wiem, że to kwestia indywidualna dziecka i nie ma reguły ale z przyjemnością dowiem się jak to było u was? nie ukrywam, że jestem strasznie przejęta:)

Mój samodzielnie zaczął siadać też wieku 8 miesięcy. Jednak etap raczkowania zupełnie został pominięty . Syn po prostu nie chciał raczkować.Wieku 9-10 miesięcy siedząc w łóżeczku lub przy łóżku/meblach zaczął się podnosić i z czasem przy nich dreptać.

Gość gość
moja corka zaczela pelzac dopiero jak miala 9.5 mies., raczkowac 10.5 i jakos zaraz siadac. chodzila samodzielnie, "bez trzymanki", w wieku 15 mies. wiec wszystko troche pozno, ale w koncu opanowala. teraz ma 2 lata biegam za nia caly dzien ;)

Gość gość
Mój zaczął raczkować i siadać samodzielnie dzień po dniu, najpierw raczkował a dzień później usiadł z pozycji cworaczej. Miał 7,5 miesiąca, dodam, że wcześniej pełzał ok.1-1,5 miesiąca, niestety nie zapisałam dokładnie:-)

Gość gość
Mój synek podobnie zaczął siadać i za chwilę raczkować (a może odwrotnie ;) Teraz ma 10,5mca i już samodzielnie stawia pierwsze kroczki. Ostatnio też nabył umiejętność ślizgania się na brzuchu do tyłu po panelach, wygląda to przekomicznie :D

Gość gość
ach... co dzieciaczek to zupełnie inna kompilacja wydarzeń:)

Dokładnie :) Dlatego nie warto porównywać dzieci :) Ale czujnym trzeba być , bo jak coś nas martwi to zawsze można zaczerpnąć porady specjalisty. Mój akurat nie raczkował.Samodzielnie ( bez trzymania) zaczął chodzić jak miał prawie 13 miesięcy ( nie używaliśmy chodzika).

Moj syn zrobil wszystko naraz, tz. siadanie,raczkowanie,pierwszy zabek i wstawanie w lozeczku...wszystko w 7 miesiacu,az sie balam o niego bo to strasznie wczesnie mi sie wydawalo z tym wstawaniem ale pediatra tlumaczyla za jak robi to sam to nie ma co sie martwic,kazde dziecko ma swoj indywidualny zegar rozwoju,jedno wczesniej inne pozniej,nie ma co panikowac.dzieci aa rozne.

Gość gość
Moje najpierw raczkowało a później zaczęło siadać samodzielnie. Wg naszego terapeuty to była prawidłowa kolejność.

Gość kjhrkvj
Mój synek zaczął samodzielnie siadać (w sensie podnosić się z leżenia do siadu, bo jak się mu pomogło to od dawna spokojnie umiał siedzieć i przechodzić z tej pozycji do leżenia) miał 10 miesięcy. W tym samym wieku zaczął stawać przy ramie łóżeczka. Raczkować zaczął dopiero jak miał 11 miesięcy. Byłam przekonana, że już nie będzie raczkował a tu proszę :)

Gość gość
Moja córka zaczęła raczkować jak miała prawie 7 miesięcy i po kilku dniach zaczęła siadać. Za tydzień kończy 10 miesięcy i mimo,że już chodzi to nie potrafi jeszcze usiąść z leżenia. Najpierw musi sie położyć na brzuch.