Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażonaa

Potworne lęki.Psychotropy.brać?

Polecane posty

Gość przerażonaa

Jestem w ostatniej klasie liceum i to jest dla mnie w tym roku męka - nabawiłam się lęków. Mianowicie, gdy mam iść do tablicy nie boję się tego, że nie będę umieć ale boję się samego strachu. Niekiedy stresuje sie bez powodu zwyczajnie siedząc na lekcji, bo obawiam się że będe musiała przeczytać jakiś tekst. Boję się, że dostanę napadu lęku. Tłumacze sobie, że to nic takiego, ale nie pomaga. Strasznie się trzęsę, mrowi mi tył głowy. Przez to zaczynam unikać szkoły.. tak bardzo się boję ;( Nie mam wsparcia od bliskich i zastanawiam się czy powinnam brać leki przeciwlękowe. (zaznaczę, że przez te lęki boję się przystąpić do matury..) Powinnam iśc do psychologa? pomoże mi? a co z tymi lekami?

Zmień myślenie. Wiem, nie łatwe. Ale to wszystko czego ci trzeba. Możesz też oczywiście ogłupiać i latać na lekach, iść do lekarzy, którzy ci nawkręcają i w sumie tylko to w tobie z potęgują, być może nieumyślnie ale jednak i będą cię leczyć latami, to tylko urojenie. Dlaczego, a dlatego, że to jest tylko w twojej głowie, nie na zewnątrz. Ew. można by to zakwalifikować do fobii społecznej, boisz się opinii innych, tego co mogą pomyśleć o tobie etc. Nie myśl o tym, myśl o czymś innym, np. przeciwnym.

Gość gość
masz powazny problem, bo to rujnuje twoje zycie, Mialam podobnie, lekarz przypisal mi antydepresanty, ktore pomogly na jakies 80% . Najwazniejsze to dobrac odpowiednie antydepresanty, mi pomoglo!

Nie masz wcale poważnego problemu. To błahostka. A antydepresanty działają jak alkohol. Przestajesz tyle myśleć.

Gość prawictwo pospolite 143
.. Kup w aptece ziołowe tabletki na uspokojenie może Extraspasmina ?

Gość gość
Antydepresanty wcale nie działają jak alkohol! Jeju jakie wy glupoty piszecie! Leki silne uspokajające typu benzodiazepaminy np.xanax działają owszem jak alkohol bo działają natychmiastowo uspokojąjąco ale to nie jest antydepresant i one działają tylko doraźnie czyli parę godz po wzięciu a później lęk wraca! Sama brałam antydepresant nexpram który uważam za najlepszy..także miałam zaburzenia lękowe też bałam się przed lękiem takie błędne koło ale znam to i na to tylko nexpram tylko że to jest na receptę i zaczyna działać po 2-3tyg wcześniej mogą być skutki uboczne jak ból głowy, zawroty, większe lęki, drżenie rąk, mdłości..ja miałam ból głowy i większe lęki i drżenie rąk to jest normalne przy tego typu lekach i mija wraz z zaczęciem działania leku..także warto się trochę pomeczyc i będziesz miała spokój na dobre kilka lat lub na zawsze..lek musisz brać przynajmniej z 6miesięcy i po czym zmniejszasz dawkę na najniższą stopniowo i tą najniższa bierzesz przez 3miesiące dla podtrzymania efektu..ja pełne i stale efekty widzialam po 2-3miesiącach wcześniej były takie zmienne dni raz lepiej raz , tak sobie, takie wahania nastroju ale to wszystko się stabilizuje także naprawdę warto bo ja teraz mam spokój z lękami, dodatkowo samopoczucie extra, tylko zależy czy na ciebie też ten lek podziała bo różnie bywa na mnie i brata zadziałał dobrze oboje mamy nerwice lękową, jest to najbezpieczniejszy a zarazem najskuteczniejszy antydepresant ze wszystkich SSRI wybierz się do psychiatry albo psychologa i popros o receptę :)

Osobiście brałam psychotropy też na lęki.Nie pomogły wręcz przeciwnie czułam się ospała usztywniona ,nie do życia.Spróbuj odbudować mózg tzn witamina b działa pozytywnie,ćwiczenia,zapisz się na siłownię ,gimnastykę cokolwiek badz w ruchu.Wszystkie osoby mające problemy z układem nerwowym (sama nią jestem od urodzenia) muszą dużo ćwiczyć i coś w tym musi być ,bo działają naprawczo.Dziurawiec możesz pić też działa na lęki.Musisz się odprężać,muzykę relaksacyjną słuchać.Lęki to rodzaj nerwicy.Tez ją mam i walczę.Trzeba myśleć pozytywnie ,nie dołuj się uśmiechnij sie a zobaczysz że mózg powolutku zacznie się odbudowywać.Wiem to po sobie.

Gość gość
Gość 12:10. Zgadzam się z tobą. Powinna dziewczyna pójść do specjalisty póki jeszcze nie jest gorzej. Też tak miałam tzn. Jeszcze lecze się.. otóż leki pomagają po ok 2 tygodniach ale potem już z górki jest watro leczyć się niż męczyć się z tym ..

Gość gość
bierz antydepresanty.