Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 39tydzien

Co zabrać do porodu? Dla mnie i dla dziecka?

Polecane posty

Gość 39tydzien

Dzwoniłam tam i mówili że wszystko mają ze tylko brać podpaski grubsze i chusteczki nawilżone A co z ręcznikiem? Pampersy? Co będzie potrzebne abym też dużo nie brała.I żeby zmieściło się w torbę taką małą Założyłam też ten temat na ogólnym a tu na ciąży,bo mi się pomyliło.Pozdrawiam:)

dla Ciebie podkłady porodowe lub podpaski i majtki jednorazowe. coś do podmywania np laktacyd. żel szampon ręczniki. dwie koszule. dla dziecka dwie zmiany ubranek chusteczki ok 20pieluszek

Gość gość
podkłady poporodowe z bella najlepiej. podpaska przypuszczalnie Ci nie starczy. koszule bym wzięła 2, ale 3cią przygotowała w domu, zbey mąż ww mógł przywieźć

Gość gość
ja też powoli robię liste rzeczy i nie wiem czy nie przesadzam - kosmetyki tj. szampon, żel itp. - podpaski, zapomniałam nazwy ale chodzi mi o nakładki na pierś, sutek żeby dziecko mogło ssać - koszule nocną + 2piżamy bluzka+spodnie gdyż nie lubię spać w koszuli, 2 komplety gdyby coś przeciekło - koc, ręcznik do rąk i większy do ciała - dla dziecka napewno pampersy, chusteczki nawilżające, krem na odparzenia, czapeczka i jakieś spioszki

Gość gość
Wierz mi koszula z tym wielkimi podpaskami bedzie wygodniejsza niz pizama....poza tym ja sie podmywalam za kazdym razem gdy bylam w ubikacji, mając na sobie spodnie ta operacja byłabym bardziej uciążliwa :) Do tego polecami ręczniki jednorazowe kuchenne, dobrze chłoną jak się wycierasz i można je wyrzucić od razu. Dla dziecka miałam tylko ubranka (4 zestawy, body+pajacyk+skarpetki), bo resztę dawał szpital. Ubranie na wyjście dla dziecka przywiózł już mąż (niczego nie przygotowałam, więc możecie sobie wyobrazić co on nawiózł hehe, bo wziąl trochę wszystkiego na wszelki wypadek)....

o tak ręczniki super higieniczne są ☺ miałam też tantum rosa pomagało zmniejszyć ból krocza o przyspiesza gojenie. przydaje się też jakąś gazetą do.poczytania.

Gość gość
no dokładnie.cos do czytania. Mnie się okrutnie tam nudziło w tym szpitalu..bogu dzięki wypisali mnie po 2 nocach i 2 dniach dokładnie, dziecko musiało być tam minimu 48 H (jakieś badanie robią).

Gość gość
ja miałam 2 duże torby, ale w sumie byłam 8 dni w szpitalu, bo rodziłam po terminie a po porodzie mały dostał antybiotyk. Do porodu polecam dużą zwykłą koszulkę tshirt męski, takie co zaraz po wyrzucisz.

Gość gość
Spodnie na położniczy? To niewygodne - czasem tak boli po że trudno nogę podnieść i włożyć w nogawkę; jesteś obolała, zgięta w pól i chce ci się pierwszą po porodzie kupę, naprawdę niepotrzebne ci jeszcze trzymanie spodni jak robisz "na Małysza"; jak nie masz jednyki to musisz chodzić do łazienki (nawet jeśli jest na sali" koszula zakrywa tyłek, a po co iść do łazienki w spodniach albo szlafroku - gdzie to położysz? -To niezdrowe - krocze naprawdę potrzebuje wietrzenia, ja miałam salę jednoosobową i normalnie goła rozkraczona siedziałam żeby się goiło

Gość gość
majtki jednorazowe - mi naprawdę się przydawały, nawet je przepieram w mydle - zaraz wysychały

Gość gość
Ja miałam cc więc dłużej leżałam w szpitalu i przydało mi się dla mnie: podstawowe kosmetyki (ale bez szamponu do włosów, myłam dopiero w domu), ręcznik kąpielowy i drugi do twarzy, podkłady poporodowe (bella i canpol też ma fajne), ręcznik kuchenny do podcierania się (nie przerwie się jak papier toaletowy, jest bardziej chłonny), nakładki na sutki miałam i pomogły, sporo wody do picia, biszkopty do jedzenia, miałam 3 koszule ale mąż musiał przywieźć jeszcze jedną na zmianę (strasznie się pociłam i raz zabrudziłam się krwią). No i majtki siateczkowe - super sprawa, szybko schły jak już ktoś napisał. A i jeszcze coś żeby spiąć włosy - jakaś gumka, opaska itp. A dla dziecka: pieluchy, chusteczki, maść do pupy i kaftaniki (rożki i pieluchy tetrowe dawał szpital). Rodziłam w czerwcu więc kocyki nie były potrzebne.

Gość gość
Ja zabrałam wszystko według takiej listy, którą zabrałam w szpitalu, ale później wielu rzeczy brakowało. Znalazłam na necie fajnie spisaną listę i do następnego porodu wybieram się z tymi rzeczami: http://dumnamama.pl/wyprawka-do-szpitala/ Dodałabym jeszcze tylko prostownice, bo jakoś nie potrafie na siebie patrzeć w moich byle jakich włosach :)) Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy :))

Gość mamapoli
szpital to nie hotel,musisz zabrać wszystko co potrzebne do życia na kilka dni: -2-3 koszule-spodnie nie wchodzą w ogóle w grę+szlafrok, klapki -majtki siateczkowe+wielkie podpaski -podkład na łóżko/taki do przewijania dziecka/ -kosmetyki+ręcznik+ja miałam szare mydło i provag żel -kubek, sztućce-u mnie w szpitalu były posiłki ale bez sztućców Dla dziecka ubranka,pampersy, rożek,kocyk,mokre husteczki, bepanthen do pupy. Najlepiej spakować 2 torby-jedną dla Ciebie, jedną dla dziecka, resztę ewentualnie może donieść ktoś bliski.

Gość gość
najlepiej poproś o listę w Twoim szpitalu, u nas takie dawali na porodówce. U mnie dziecko wszystko miało zapewnione, oprócz ubrań. Ja też miałam ze szpitala zapewnione podkłady na łóżko i na początek podpaski (były bardzo fajne, te kupione przeze mnie już nie)..... Też miałam swoje kosmetyki, sztućce, kubek. 3 wygodne koszule. Siatkowe majtki (pierwsz dali mi też w szpitalu i też były znacznie lepsze od tych kupionych przeze mnie). Ręczniki i ręcznik papierowy (super sprawa), Saugella do podmywania się. I wodę, ktorą uzupełniał mąż, bo było gorąco strasznie i piłam jak smok :) Dla dziecka wzięłam też kocyk, choć to też szpital zapewniał.

Gość gość
u nas kosmetyki i pieluchy dla dzeicka były dostępne w sali położnych - gdzie dziecko można było zostawić gdy szłam do toalety albo umyc się. W tej sali dziecko było kąpane co rano (przed wizytą lekarską, ale przez położne) i gdzie można je było przewijać. Gdy czegos nie potrafiłam to położne pomagały - na początku też w przewijaniu oczywiście i myciu pupy (stąd wzięłam pomysł na mycie bezpośrednio pod wodą, nie używały w ogóle chusteczek). Dziecko przewoziłam w kołysce, był zakaz noszenia po korytarzu dziecka na rękach. Ale każdy szpital ma to inaczej zorganizowane, więc pytaj jak to jest u Ciebie.