Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwiesie

17 tydzien ciazy tsh 3,2 i anemia. Prosze o rade

Polecane posty

Gość martwiesie

Jestem w 17 tyg ciazy i dzis dowiedzialam sie ze mam za wysokie tsh 3,2 normy(0,27-4,2). Lekarz przepisał mi euthyrox 50 za tydzien mam wizyte u endokrynologa czy ten lek mi nie zaszkodzi??. Czy taki wynik mogl zaszkodzic mojemu malenstwu?? Bardzo sie martwie :( Z krwi wyszla mi takze lekka anemia dostalam Szelazo. Tylko czy ja moge to przyjmowac razem z witaminami ciazowymi Prenatal Classic??

Gość gość
Euthyrox tylko i wyłącznie POMOŻE! a nie zaszkodzi i musisz go brać obowiązkowo na wizytę u endokrynologa musisz mieć też badanie ft4 zatem powinnaś ponownie zrobić badanie TSH razem z ft4 taki wynik nie mógł zaszkodzić dziecku a jakie masz wyniki morfologii?

Gość gość
TSH 3,23 ft3 4,60 ft4 16,92 Te wyniki wyszly jakby na anemie: Morfologia: rbc 3,46 (3,85-5,20) hgb 10,1(11,8-15,8) hct 29,9 (35-45,5) Czyli spokojnie moge brac eutyrox ?? Boje sie ze z niewiedzy zaszkodzilam malenstwu :(

Gość gość
Euthyrox jak już napisałam - musisz przyjmować żeby właśnie nie zaszkodzić ani dziecku ani sobie. A morfologia faktycznie, słaba. Powinnaś brać dodatkowo żelazo żeby nie pogłębiać anemii, ale przede wszystkim zacząć jeść pokarmy krwiotwórcze.

Gość gość
Tak zrobie zaczne brac a za tydzien mam do endokryynologa to mi wszystko wytlumaczy na spokojnie. A co do morfologi to pare dni leciala mi krew z nosa dosc mocno moze to powod slabych wynikow ale lekarz zapisal mi zelazo dodatkowo. Tylko to zelazo jest razem z kwasem foliowym dawka 400 a w prenatalu ktory biore jest tez 800 czy nie przedawkuje??

Gość gość
Zaszkodzisz nie biorac. Euthyrox to tyroksyna czyli hormon,ktorego produkujesz w ciazy dla malenstwa za malo. Bierz lek i bedzie ok. Aha i norma TSH w ciazy jest inna i maksymalna wynosi 2, a nie 4,2.