Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odparzenie a sudocrem i mąka ziemniaczana, proszę o pomoc!

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, roczna córka mi się odparzyła po biegunce, nie jest już tak strasznie jak rano (cały dzień ją wietrzyłam) ale skóra nadal jest bardzo podrażniona i boję się o owrzodzenie. Mam dylemat: dzisiaj jak fikała bez pieluchy, podsypywałam ją cienką warstwą mąki ziemn. I teraz jak położyłam ją spać, posmarowałam ją do pieluchy sudocremem ale zastanawiam się czy dobrze zrobiłam. Nie wiem jaka powinna być kolejność: do pieluchy sypać mąkę czy smarować kremem; na wietrzeniu sypać czy smarować a może w ogóle nic nie robić. Nie wiem jak to połączyć, bo smarowanie + sypanie mąki do pampersa wydaje mi się bezsensem (a może nie, nie wiem). Spanie bez pieluchy nie wchodzi w grę, mała śpi niespokojnie, rozkopuje się, obraca na wszystkie strony łóżeczka, w dodatku ta biegunka, która jeszcze się nie skończyła - musi być pielucha. Proszę Was o radę! (temat mi wskoczył na ogólną niechcący, sorry za zdublowanie).

Gość gość
Nie odpowiem ci, ja przez pierwszy rok życia dziecka w takich sytuacjach o umyciu pupci i osuszeniu przecierałam własnym mlekiem. Działalo błyskawicznie.

Gość gość
Niestety, karmienie piersią u mnie już dawno nieaktualne :( Ale dziękuję za podbicie tematu :) Właśnie też nie mam doświadczenia, bo nigdy w życiu córka nie miała odparzenia. A dzisiaj wystarczyło, że leżała w kupie jakieś pół h i masz babo placek :(

Gość gość
To jakaś skuteczna maść? Mam sudocrem, podobno też bardzo skuteczny. Niestety inny specyfik będę mogła zdobyć dopiero jutro, dziś jestem sama z dzieckiem w domu :(

Gość gość
zasypuj samą mąką ziemniaczana bez kremów

Gość gość
Tylko sudocrem

Gość gość
U nas zdzialalo cuda,wlasnie smarowanie sudocremem a na to maka ziemn. !!!!Maki grubo,sudocremu cienko !

Gość gość
No właśnie teraz posmarowałam sudocremem i podsypałam to mąką. Mam nadzieję, że to nie pogorszy sprawy. Najlepsze był odpowiedzi "tylko mąka, bez kremów", a poniżej 'tylko sudocrem!' :D Uwielbiam kafeterię :D Ale dziękuję Wam za opinie, oczywiście jeśli ktos jeszcze zechce doradzić, będę wdzięczna.

Gość gość
Naprawde u nas tylko to pomoglo,nawet masci z apteki robione,ani tormentiol( nawet jeszcze gorzej) a wlasnie sudocrem i maka ! Pozdrawiam,oby pomoglo !

Gość gość
Bardzo Ci dziękuję!!

tormentiol jest świetny Ten kto go stosował wie o tym że inne specyfiki się chowają Kupisz go w aptece za 9 zł

Metanium nappy rash ointment jest rewelacyjny kazda połozna mi go polecała i pomagał , bede polecac kazdemu , minusem jest kolor zółty i brudzi trzeba uwazac .

Gość gość
u nas przy biegunce używalismy tylko mąki , żadnych kremów i przede wszystkim mycie wodą z mydłem , chusteczki tylko pogarszają sytuacje.

Gość gość
tormentiol tylko w ostateczności!

Gość gość
miałam podobny problem córka mi się starsznie odparzyła poszłam do apteki po jakaś inną maść a tam dowiedziałam się że odparzenia mogła dostać właśnie od Sudocremu który zawiera cynk i podczas długiego stosowania powoduje podrażnienia skóry.

Gość gość
Odrobina nadmanganianu potasu do kapieli. Tak żeby woda była delikatnie różowa.

Gość jawerty
tormentiol - jest super

Gość gość
polecam bepanthen masc!

Gość gość
Bepanthen goi wszystkie odparzenia w jedna noc. Naprawde polecam.

Gość mamapoli
sudocrem mocno wysusza więc zabezpiecza skórę w pieluszce, ale dobrze łagodzący jest też bepanthen, a najlepiej jak dziecko będzie bez pieluszki żeby pupa oddychała-wiem że to przy biegunce trudne ale może jak śpi-to podłóż podkład czy pieluszkę i przykryj kocykiem, zawsze to jakaś wentylacja.Mąki ziemniaczanej nigdy nie stosowałam, na szkole rodzenia odradzali bo wchodzi w szczeliny skóry i może powodować pogorszenie stanu skóry. A na biegunkę mogę doradzić nasz stały zestaw czyli orsalit,probiotyk, smecta i dieta marchew/ryż/herbatka z jagód.

Gość gość
u nas super sie sprawdzał sudocrem - córka ma 5 lat, a jeszcze czasem jak trzeba to go używamy -1x posmarowane i pupa ok