Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Medycyna pracy Kpina Pomocy

Polecane posty

Gość gość

Witam mam możliwość podjęcia pracy jednak moja firma w której mam podjąć prace nie ma podpisanej umowy miedzy nfz a nimi i przez to w żadnej medycynie pracy w gdansku mimo że mam skierowanie nie mogę dostać zwykłego zaświadczenia o zdolnosci do pracy z teg wzgledu że nie maja podpisana umowę z firmą X a zaznaczę ze jest to praca zw ciuszkach jako sprzedawca wiec wystarczyłoby tylko podpisać zaświadczenie sprawdzić wzrok i nic więcej. Co mam zrobic człowiek chce pracować a nie moze ? ? Prywatnie tez nie mozna

Gość gość
nie bardzo rozumiem o czym piszesz zazwyczaj firma zleca badania i za nie płaci albo zwraca koszty badań więc albo dowiedz się z jaką firmą mają podpisaną umowę na badania albo w jaki sposób rozliczają koszty badań koszty badań dot medycyny pracy leżą po stronie pracodawcy

gość z 18:08 ma rację: piszesz jakieś głupoty. Żadna mała firma nie ma podpisanej z NFZ umowy, o przeprowadzanie badań wstępnych pracownika. W firmie dają Ci tylko skierowanie na badania (na ustawowym druku), z tym idziesz do pierwszej, większej przychodni, umawiasz się na badania, płacisz za nie i w ciągu najdalej tygodnia (zależy od zakresu badań) masz wypisane zaświadczenie. Po zaniesieniu tego zaświadczenia do pracodawcy, on zwraca Ci pieniądze. Może najwyżej wskazać Ci przychodnię, abyś za badania warte 50zł, nie zapłaciła 1000zł.

Gość gość
Tak tylko oni w medycynie pracy nie chcieli mi dac zaświadczenia gdyz w każdej twierdza ze nie maja podpisanej umowy, a w przychodni kierowali mnie do medycyny pracy. A pracodawca nie wymaga żadnych badań tylko zaswiadczenie

Gość gość
A mój przyszły pracodawca nie ma podpisanej umowy z żadną przychodnia. A w mojej przychodni mnie dwa razy odsyłała do medycyny pracy.

Gość gość
Jak zapłacisz z własnej kieszeni to możesz zrobić sobie te badania w każdym ośrodku. Ludzie w ten sposób unikają takich idiotyzmów, jak opisuje autorka, albo złośliwych lekarzy wynajdujących na siłę jakies przeciwwskazania. A nie wiem czy wiecie, że teraz niektórzy lekarze donosza o wykrytych dolegliwościach do Wydziałów Komunikacji i dana osoba ma kłopoty z prawem ajzdy

>>>Tak tylko oni w medycynie pracy nie chcieli mi dac zaświadczenia gdyz w każdej twierdza ze nie maja podpisanej umowy<<< Bo ZA DARMO nigdzie Ci takiego zaświadczenia nie wystawią !!! Umowa pracodawcy z przychodną, oznacza tylko, że za badania płaci BEZPOŚREDNIO pracodawca i pracownik otrzymuje je za darmo. x >>>A pracodawca nie wymaga żadnych badań tylko zaswiadczenie<<< Ty chyba do zbyt lotnych umysłów nie należysz :( ? Zaświadczenie zaświadcza, że w wyniku WYKONANYCH BADAŃ, nie stwierdzono u Ciebie przeciwwskazań, do wykonywania pracy określonej na skierowaniu. Jak mają Ci wystawić zaświadczenie, bez przeprowadzenia badań ??? Musisz tylko zlecić te badania w takiej przychodni, gdzie nie każą Ci zrobić badań niepotrzebnych (za które przychodnia weźmie od Ciebie pieniądze). Dlatego za to samo zaświadczenie, możesz zapłacić w różnych przychodniach, nawet do 500% więcej. Jeżeli masz jakieś prześwietlenia i wyniki badań krwi z uczelni, to weź je ze sobą. Mogą być aktualne i nie będziesz musiała za te badania płacić.

Gość gość
O to chodzi że poszłam sie umówić prywatnie na badania za które sie płaci i wiem że dostaje sie na tej podstawie zaswiadczenie o zdolnosci do pracy, jednak mimo tego powiedzieli że nie wystawia mi zaświadczenia bo nie maja podpisanej umowy z pracodawca.

>>>O to chodzi że poszłam sie umówić prywatnie na badania za które sie płaci i wiem że dostaje sie na tej podstawie zaswiadczenie o zdolnosci do pracy, jednak mimo tego powiedzieli że nie wystawia mi zaświadczenia bo nie maja podpisanej umowy z pracodawca.<<< Pierwszy raz o czymś takim słyszę ! To lekarz medycyny pracy (albo jego asystentka/pielęgniarka) daje Ci wykaz badań, które musisz wykonać i z tymi badaniami masz do niego wrócić.

Gość gość
Z Medycyną pracy nalezy uważac, bo naciągają czasami na niepotrzebne badania, zwłaszcza jak widzą kogoś płacącego z własnej kieszeni. A są tak chamscy, że bez tych ich :"potrzebnych" badań nie podpiszą świstka.

Gość gość
W Art. 12.Ustawy o służbie medycyny pracy czytamy: "1. Badania wstępne, okresowe i kontrolne pracowników oraz inne świadczenia zdrowotne są wykonywane na podstawie umowy zawartej przez podmiot obowiązany do ich zapewnienia, w myśl art. 5 ust. 29 (w tym przypadku pracodawcę), zwany dalej "zleceniodawcą", z podstawową jednostką służby medycyny pracy, zwaną dalej "zleceniobiorcą". 2. Umowa powinna określać w szczególności: 1) strony umowy oraz osoby objęte świadczeniami z tytułu umowy; 2) zakres opieki zdrowotnej, który w odniesieniu do pracowników powinien obejmować co najmniej te rodzaje świadczeń, do których zapewnienia zleceniodawca jest obowiązany na podstawie Kodeksu pracy, niniejszej ustawy i przepisów wydanych na ich podstawie; 3) warunki i sposób udzielania świadczeń zdrowotnych, a w szczególności: sposób rejestracji osób objętych umową, organizację udzielania świadczeń, tryb przekazywania zaświadczeń lekarskich o zdolności do pracy bądź nauki oraz sposób podania tych informacji do wiadomości zainteresowanych; 4) sposób kontrolowania przez zleceniodawcę wykonywania postanowień umowy; 5) obowiązki zleceniodawcy wobec zleceniobiorcy dotyczące: a) przekazywania informacji o występowaniu czynników szkodliwych dla zdrowia lub warunków uciążliwych wraz z aktualnymi wynikami badań i pomiarów tych czynników, b) zapewnienia udziału w komisji bezpieczeństwa i higieny pracy działającej na terenie zakładu pracy, c) zapewnienia możliwości przeglądu stanowisk pracy w celu dokonania oceny warunków pracy, d) udostępniania dokumentacji wyników kontroli warunków pracy, w części odnoszącej się do ochrony zdrowia; 6) wysokość należności, sposób jej ustalania, terminy płatności oraz tryb rozliczeń finansowych; 7) dopuszczalność zlecania osobom trzecim przez zleceniobiorcę niektórych obowiązków wynikających z umowy, zgodnie z art. 14; 8) okres, na który została zawarta umowa, z tym że okres ten nie może być krótszy niż rok; 9) sposób rozwiązywania umowy za wypowiedzeniem i przypadki stanowiące podstawę rozwiązywania umowy ze skutkiem natychmiastowym; 10) tryb rozstrzygania sporów związanych z realizacją i rozliczeniem finansowym umowy, zwłaszcza w przypadku uchybień stwierdzonych w trybie określonym w art. 18 ust. 2 pkt 2. 3. Realizacja zadań służby medycyny pracy, określonych w trybie art. 9 ust. 4, przez osoby, o których mowa w art. 2 ust. 3, następuje na podstawie umowy zawartej ze zleceniodawcą. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio. Art. 13. Zleceniodawca, działając w porozumieniu z przedstawicielami pracowników, ma prawo wyboru podstawowej jednostki służby medycyny pracy. Art. 14. 1. Podstawowa jednostka służby medycyny pracy może zlecić, na podstawie umowy, wykonywanie niektórych świadczeń, w szczególności badań diagnostycznych i specjalistycznych konsultacji lekarskich, zakładom opieki zdrowotnej lub podmiotom uprawnionym do wykonywania tych świadczeń na podstawie odrębnych przepisów. 2. Koszty zleceń, o których mowa w ust. 1, obciążają podstawową jednostkę służby medycyny pracy." Z postanowień Ustawy wynika jednoznacznie, że pracodawca powinien zawrzeć umowę w zakresie medycyny pracy, tj. m. in. wykonywania badań profilaktycznych z uprawnioną do tego placówką. Samo przedłożenie przez pracownika orzeczenia lekarskiego o braku przeciwskazań do wykonywania pracy na określonym stanowisku od jakiegokolwiek lekarza nawet upranionego do przprowadzania badań profilaktycznych nie pozostaje zgodne z obowiazująca literą prawa.

Gość gość
A jednak musi miec podpisana umowę.

Gość gość
no u mnie tak samo z www.medycynapracybielsko.pl i wszystko jest jak nalezy;/