Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam głupie pytanie...

Polecane posty

Gość gość

...ale pytam poważnie. Wg nowych zaleceń niemowlętom rozszerza się dietę po ukończeniu 6 msc i tak też zamierzam postąpić z moim dzieckiem. Wiem że wg starej szkoły niektórzy zalecali już w 4 msc a sporo osób pyta o posiłki dla niemowląt 4-5 msc. JAK karmić takie dzieci które nawet same nie siedzą (no bo w wieku 4 msc to raczej ciężko dziecko sadzać pomijając że jest to szkodliwe dla kręgosłupa). Obecne wytyczne mówią o tym, że generalnie dziecko jest gotowe na rozszerzanie diety kiedy a) potrafi siedzieć b) ma opanowany chwyt pęsetowy Więc z ciekawości: jak wygląda karmienie 4 msc niemowlaka?

Gość gość
Ja kladlam w pozycji pół lezacej, takiej jak w lezaczku

Gość gość
W leżaczku bujaczku, nosidełku..

Gość gość
Mój jadł właśnie w leżaczku

Gość gość
Podobno nie ma glupich pytan.... Podobno :-o

Gość gość
Łyżeczką do buzi pokarmy o konsystencji papki? Czy może jakieś kawałki do rączki były dawane?

Gość gość
ja zaczelam rozszerzac diete po 4mcu, synek karmiony byl w nosidelku. Na poczatku wszystko zblendowane na papke, dopiero w 7 mcu zaczelam dawac pietke chleba, jablko, flipsy i inne jedzenie w kawalkach.

Gość gość
zalecenia zmieniaja sie co chwile a moim zdaniem dziecku rozszerza sie diete wtedy gdy dziecko jest na to gotowe i samo wykazuje chec jedzenia innych rzeczy.

Gość gość
(Autorka): Wiem, że zalecenia się zmieniają. I moim zdaniem właśnie najlepszym momentem do rozpoczęcia rozszerzania diety jest ten, kiedy dziecko samo wykazuje zainteresowanie innym rodzajem pokarmu. Moje dziecko ma 4 msc i póki co pierś jest całym jej światem. Nie siedzi i nie sięga po jedzenie kiedy np jem i daję jej do obejrzenia czy powąchania kawałeczek jedzenia. Także z czystej ciekawości postanowiłam zapytać jak wygląda karmienie takiego maluszka bo mój w ogóle niezainteresowany niczym poza mlekiem ;)

Według blw dziecku rozszerza się dietę dopiero jak usiądzie. Zazwyczaj jest to okres 7-8 miesięcy, a mleko mamy spokojnie do tego czasu wystarczy :)