Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marlenka2206

Mamy na marzec 2015r

Polecane posty

Gość cmanocna
ja brałam luteine Ale już odstawiłam. też. biorę więcej magnezu i no spy też staram się nie brać.

Gość cmanocna
wiesz co ale ta gula była tak wyżej niż pępek. to możliwe że dzidzia już jest tak wysoko? swiruje trochę

Gość Pangaz
A jesli chodzi o ruchy to nie wszystkie czuje pod reka. Musi naprawde zdrowo przywalic,zebym poczula,ale zdarza sie :))

Dziewczyny Dzien Dobry ;-) Ja nie spie :-) W poprzedniej ciazy w polowie gin tez mi odstawil dupchaston .Mysle ze lekarz wie co robi w tak zaawansowanej ciąży jesli wszystko jest oki może juz nie trzeba sie faszerowac.A jesli chodzi o ruchy pod ręką to oczywiscie czuje malo tego od paru dni czkawki miewa moja iskiereczka i wtedy w danym obrembie brzuszka smiesznie podskakuje skóra pierwszy raz to sie nawet wystraszylam ale to zupelnie normalne. U mnie to juz poczatek 24 tyg wiec wszystko czuje mocniej z dnia na dzień. Wiec badzcie spokojne moje drogie panikarki ;-) Z pierwsza ciąża tez wszystko bylo nowe i niepokojace wiec was rozumie malo tego sama sie lapie na tym ze niby to juz wiem a czasem mam stresa zreszta ciaze bywaja rozne :-)

A tak z ciekawości jakie preparaty witaminowe przyjmujecie i czy cos przyjmujecie ? Ja zażywam prenatal classic.A jak to opakowanie sie skonczy kolo 30 tyg mam zaczac prenatal z kwasami omega.

Hej widzē,że ostatnio tylko ja mam czas aby tutaj zagladać. Co tam u Was słychać? Ja zaliczyłam kolajną nieprzespaną noc. To już 3 .teraz już po śniadaniu i bedziemy leżeć i odpoczywać:-) Wczoraj zjadłam czekolade i dziś już mam ochote na słdkie. Najgorsze jest to,że zawsze po posiłku zjadła bym coś słodkiego. Jak jestem głodna to mam ochote na bułke itd. Dziwne t wszystko. Dziś na śniadaniemrybka. Wczoraj strasznie mi smakowała a dziś już średnio i teraz jeszcze troche mnie mdli. No nic poleze i poczekam na jakieś kopniaczki:-) zobaczymy czy bedą:-) :-)

Kurcze ja myślałam,że nikt nie pisze a tu znów wina tableta. Ja brałam duphostqn do 12tc. Potem lekarz kazał odstawiać i też się balam ale teraz wiem,że gdy łożysko jest ukształtowan to ono przejmuje role jajników i już jest wszystko ok. Musisz stopniowo to odstawiać. Ja brałam 2razy jedna tabletke potem dwa dni po jednej tabletce zawsze rano bo sie bałam po 2 dniach po pol tabletki i odstawiałam. Ja tez roznie czuje kopniaki. Czoraz czesciej wyczuwam je reka.

Mnie zaczynamy 25tc jutro:-) ja pije witaminy pregna plus i od wczoraj kwas DHA też z firmy pregna. Lekarz powiedział mi abym piła już teraz ten kwas.dziecko gromadzi to w organizmie. Najszybciej w końcowych tc .

Gość Pangaz
Kulki powyzej pepka nie mialam. Moja byla na wysokosc***epka. Tak wysoko to raczej nie dziecko. Mialam odstawic duphaston z dnia na dzien po skonczonym opakowaniu,ale ostatnie dwa dni bralam po 1 tabletce zamiast 2. Balam sie tak z dnia na dzien... Dzis wzielam ostatnia, Wiem,ze duphaston i luteina tlumia skurcze i mam stracha,ze nagle zacznie bolec mnie brzuch jak na @,ale zobaczymy... Jesli chodzi o witaminy biore VitaMiner Prenatal. To byly jedyne witaminy w aptece,ktore zawieraly jod i kwasy DHA,wiec sie na nie zdecydowalam.

Gość lilll
cześć,ja też często mam tak ze czuje dziecko np.po prawej,od samego początku upodobało sobie prawą stronę,i np.jak leze to mam taka gule z tej prawej. ja nie biore żadnych witamin , ale biore magnez 3x,i luteine dop.ale ja mam ciąże zagrożoną i dlatego musze jutro wizyta,jak zwykle się boje. ostatnio mam problemy ze snem,śni mi się dziecko np.że jest podobne do mojego:)już nie moge się doczekac kiedy ją zobacze.

Gość Asia8181
To kazda z nas zażywa inne witaminy; -) A propo snów to nie wiem jak wy ale ja ciagle mam mnostwo realistycznych snow od zabarwionych erotyką he he po dziwaczne sfantastyczne :-) wcześniej tak nie bylo ;-)

Hej my po obiadku. Mała dziś kopie ale berdzo delikatnie to czuje wiec pewnie się obruciła i łożysko amortyzuje. Duphostanu nie powinno się odstawiać z dnia na dzień tylko stopniowo bo nagły psadek progesteronu może wywołać krwawienie. Tak odstawia się dupka gdy reguluje się@ . Ja mam dziś ochote na rogaliki drożdżowe z wiśniami albo zawijaka z wiśniami lub racuszki z wiśniami:-) :-) hehehe ale zachcianki. Musze zapytać teściowej czy mi zobi no i czy ma wszystko co potrzebne:-) :-) Ja nie mam takich wypukłoości. Jeszcze ani razu nic takiego nie doznałam. Jeśli chodzi o dzieciatko to u mnie mała jest już dość spora o nogi ma sporo powyżej pëpka ale u mnie to poczatek25tc.

Gość Pangaz
Wlasnie z tym progesteronem sa rozne szkoly. Jesli sie odstawia ok 3.miesiaca to stopniowo,ale po 20.tygodniu on i tak juz nic nie daje,bo lozysko jest wyksztalcone i wytwarza więcej progesteronu niz dostarczalam w dupku. Zreszta ja przez ostatnie plamienia bralam 3x2,potem 3x1,2x1 i ostatnie dwa dni po jednej,wiec i tak chcac nie chcac dawka stopniowo sie zmniejszala. Mam nadzieje,ze zadnej plamki juz nie zobacze do konca ciazy :) Bardziej martwie sie o skurcze,ale w razie co bede sie ratowala nospa i magnezem. Awaryjna luteine tez jeszcze mam w szafce ;) Marlenka naprawde sporo tych slodyczy u Ciebie. Tez mialam takie zachcianki przez ostatnie dni i glukoza mi zle wyszla,a lekarz mnie opierdzielil. Musisz uwazac,zeby i Ciebie dieta nie spotkala,bo ja teraz cierpie na kazdej reklamie cukierkow :)

Gość Pangaz
Co do bezsennosci to tez ostatnie kilka dni budzilam sie o 4-5 i za nic nie moglam zasnac. Robilam mezowi kanapki do pracy,sobie herbate i lekkie sniadanie,ogladalam tv i zasypialam dopiero ok 7-8 :( Marlenka Ty masz tez niedoczynność tarczycy? Bierzesz euthyrox? Jaka dawke? Ja biore 25 co drugi dzien i dodatkowo jod. Moj endo najpierw kazal brac jod albo w witaminach w dawce 150, albo Jodid 100,a na ostatniej wizycie stwierdzil,ze to jednak za malo i mam brac jedno i drugie czyli tego jodu biore az 250 na dobe :\

Pangaz ja cukier mam w normie. Miałam robiony gdy jadłam wiecej slodkiego niz teraz. Naczczo mam 69 a po 2h 75g glukozu 106 wiec jeste wszystko ok. Wiem,ze sporo tego slodkiego ale co zrobic gdy mam taka ochote:-) jeszcze dziś nic nie zjadłam bo nie mam a teściowa dpoczywa wiec nici z racuszkow bo to głupio ją prosić gdy ona chce odpocząć. Zjadłam jabłko i czekamy na kolacje:-)

A przed ciążą brałam letrox 50 Na począdku ciąży lekarz zwiększył do 75 a od dziś dawka jeszcze wieksza 100 bo tsh dalej wyszła większa. Mam nadzieje,ze już nie bëdzie większa. Ja jodu nie biore lekarz nic mi o tym nie mówił. Sam letrox i witaminki dla kobiet w ciąży.

Gość marcowa mama
też biorę letrox 100 i regularnie co 3 tygodnie badam poziom TSH jeśli ono wzrosnie to bedę brała większą dawkę leku np. 150 lub nawet 200 bo takie dawki w ciaży biorą czasem kobiety wolę kontrolować tarczycę regularnie i spać spokojnie ale nawet nie czuję sie jakoś źle po tej dawce 100 a przed ciążą też brałam 50.

Gość lilll
ja mam na 9 rano ta wizyte,tez czuje dzisiaj ruchy małej koło pępka,nawet za pepkiem już siega:) ja jeszcze biore no spe max od tych paru dni,jak mi sie zaczeła napinać macica i pomoga ,nie mam juz tylu twardnien mam nadzieje że jutro wszystko okej będzie,mój ze mna idzie bo sama się boje:)

Hej dziewczyny ja juz w sumie po kolacji :-) Chociaż później się pewnie skusze na jabuszka lub jogurt bo to jeszcze wczesnie ;-)

Dawno sie nie odzywala Ewelinka hmmm zauwazylyscie? Wiecie u mnie w zasadzie w miare po za tym ze szybko sie męczę ale najbardziej to chyba dokucza uczucie dusznosci tak jakbym wciaz miala zbyt malo tlenu.Strasznie mnie to meczy :-) Cale noce przy uchylonym oknie do tego tylko lewy bok oczywiście cierpne zmieniam pozycje ale wtedy znow duszność. Mala znow miala czkawke przed chwila ;-)

Gość Pangaz
Marlenka myslalam,ze Ty przed badaniem glukozy. Faktycznie cukier Ci wyszedl super. To w takim razie slodycze Ci sluza hihi. Zjedz i za mnie :> A jakie macie TSH? Ja w pierwszej straconej ciazy mialam 3,2. W tej na poczatku mialam 2,29. Potem bralam codziennie tyroksyne plus jod i spadlo mi do 0,1 :O Potem zmniejszenie dawki i TSH 0,4. Ostatnio przy niezmienionej dawce wzroslo mi do 1.54. Dziwie sie,ze endo nie zwiekszyl mi dawki :| Kazal tylko brac wiecej jodu. Moze to ma mi troszke zbic TSH...Hmm...Ft4 zawsze mam w normie. Dziewczyny,a Wy czujecie jak napina Wam sie brzuch? Czy po prostu jest twardy i nic wiecej? Kolezanka mi mowila,ze to sie czuje jak caly brzuch sie tak jakby ,,sciaga,,...Lekarz zawsze pyta czy brzuch mi twardnieje, czy czesto...A ja zawsze tylko odpowiadam,ze rano mam twardy jak sie obudze i leze na plecach. I mowi,ze to normalne. Co do erotycznych snow,bo któraś z Was pytala to mam je od poczatku ciazy :) Co wiecej u mnie koncza sie czesto szczesliwym finalem przez sen:) Martwi mnie to,bo mam zalecona abstynencję od pierwszych tyg,ale mysle ,ze chyba organizm sam sobie krzywdy by nie zrobil :) Chyba spowodowane to jest wiekszym ukrwieniem wszystkiego tam na dole hihi :)

Pangaz mam podobnie heeee Leze w łóżeczku ale czuje ze szybko nie zasne bo drzemnelam sie po poludniu a jutro normalny dzionek trzeba wstac do szkoly hi hi

Dzień Dobry moje drogie !!!! Ja juz zdążyłam sie zmęczyć ale teraz odpoczywam sobie przy zielonej herbatce :-) Jak wam minela noc mnie dość przyjaznie nawet do 5 nie musiałam wstać a jak juz wsyalam na siusiu to udalo mi sie jeszcze zasnąć póki budzik nie zadzwonił o 6.30 .Lill juz na wizycie odezwij sie po i napisz co słychać .

Gość Pangaz
Hej! Ja z kolei przewracalam sie z boku na bok do 2-3, potem zasnelam jak kamien i wstalam dopiero o 9 :)

Gość gość
Czas pomyśleć o kreacji ciążowej na święta! Zapraszamy na wyprzedaż sukienek ciążowych! szczegóły: http://sklep.brzuchatki.pl/pl/promotions/1/full Ponad to: - staniki CIĄŻOWE od 10 PLN! - koszule DO KARMIENIA, koszule CIĄŻOWE, koszule DO PORODU już od 19,50 PLN!

Gość ulubiona123
Hej dziewczyny :) ale musiałam się naczytać zaległości :) Co do luteiny ja biorę od 13 tc jak dostałam plamienia, a jak byłam teraz w szpitalu pobolewał mnie na dole brzuch i mi lekarz zwiększył do 2 tabletek 2 razy na dobę. Powiem Wam, że mam ostatnio duże wątpliwości, bo tyle biorę tych wszystkich leków. Ledwo skończyłam antybiotyk, a przypałętała mi się ta cholerna grzybica, którą już miałam zaleczoną. No i problem jest taki, że lekarka mi nic nie zapisała w razie nawrotu (wcześniej brałam pimafucin) i leczę się nystatyną, bo mam w domu, a poprzednia gin mówiła, że jest bezpieczna. Problem w tym, że wzięłam dwie i dalej boli i szczypie :( No i jeszcze smaruję się zewnętrznie pimafucortem leciutko, bo miałam wczoraj wrażenie jakby mi wargi sromowe sięgały kolan :( A wizyta u mojej gin dopiero w przyszłym tyg. Macie też tak, że jak zbyt długo siedzicie ciągnie Was brzuch tak jakby od środka?? Jakby jelita? Bo ja od trzech dni tak mam, już się bałam, że to wyrostek, bo z prawej strony mnie bolało. Wydaje mi się, że to jednak przez zaparcia, bo mam jak nigdy w życiu :/ Albo wszystko się rozciąga

Gość Asia8181
Hej Ulubiona ja mialam podobny problem z grzybicą to byli z 1.5 ms wstecz. Dostalam od gin lek z aplikatorem na jednorazowe wstrzykniecie do pochwy.A wcześniej wspomagalam się clotrimazolum. Teraz mam spokój a jesli chodzi o zaparcia to sa niebezpieczne bo prowadzą do hemoroidow tak mialam w poprzedniej ciąży. Teraz odkąd jestem na diecie i jem chleb razowy wszystko jest luźne do tego jakis owoc najlepiej jabuszko.;-)

Gość ulubiona123
Asia ja jestem uczulona na gluten i nie mogę jeść ani otręb, ani chleba normalnego, ani nic z tych rzeczy z mąki i podejrzewam, że mam za mało błonnika, a owoce nie pomagają mi :( Byłam teraz w sklepie, kupiłam suszone śliwki i zobaczymy czy pomogą :) Jak nie to mam jeszcze syrop lactulosum ponoć bezpieczny w ciąży i jak coś to jutro łyknę :) A z tą grzybicą to ręce mi opadają. Gdybym nie brała dopochwowej luteiny to podejrzewam, że szybciej bym się wyleczyła, a tak to nie będzie łatwo. Dziś idę do internisty mojego zapytać czy by mi nie wypisał recepty na luteinę doustną. Może wtedy zwalczyła bym tą grzybicę jakbym nie "zaglądała" TAM dwa razy dziennie z luteiną i paluchami nie grzebała niepotrzebnie :)

Hej ja od rana pochodziłam po mieście i pozałatwiałam sprawy. Teraz leże po obiadku i odpoczywamy. Dziś zjadłam rosołek i 3 racuchy z jabłkami. Pangaz ja mimo wszystko ograniczam słodkie. Mam na nie straszną ochote ale tarczyca i waga która wzrasta za szybko. Lekarz też kazal mi ograniczyć ale czasem mam taki dzień ,że ciagle za mną cos chodzi i musze to zjeść i to dużo ale potek znów dwa ndni luzu :-) Jeśli chodzi o tarczyce to ja też mam zawsze F3iF4 w normie a tsh za wysokie. My kobiety w ciaży mamy norme do 2,5 Ja mam teraz dawke 100 od 3 dni. Konqtroluje ją co 2 mies. Jeśli chodzi o zaparcia to musicie więcej pić. Ja gdy mało pije to zaraz mam zaparcia. Nie musi być to woda ale herbata lub coś co lubicie. Rano po wstaniu warto wypić szkla ciepłej przegotowanej wody. Ja tak robie i zaraz po tym lece do łazienki. Pomogą wam też otręby i 2 śliwki suszone. Możecie zrobić z tego owsianke lud dodać do jogurtu . Ja ostatnio czytałam taką informacje ,że aby dostarczyć dziecku i sobie odpowiedznią ilość wapnia należy wypić 3-4szkl mleka. Ja mleko dodaje tylko do kawy inki i jest go nie wiele. Nic innego z mlekiem nie jem. Jem też bialy serek wiejski lekki ale to i tak chyba zbyt mało.