Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak kasować za czynsz ?

Polecane posty

Gość gość

z reguły do 10 każdego miesiąca, ale teraz nowa osoba dostaję wypłatę 20 i raczej płaciłaby nie z wyprzedzeniem tylko na koniec miesiąca za dany miesiąc. Zastanawiam się czy nie lepiej zrobić żeby po 20 dniu płaciła na przyszły miesiąc. Myślicie, że takie rozwiązanie jest ok ?

Gość gość
Hmm, a co za różnica? Jeśli czynsz jest płatny (z góry??) do 10 a ona dostała wypłatę 20, to albo niech zapłaci wczesniej, albo nie przebimba wszystkiego do 10, żeby zostało na czynsz. Ja raczej nie zgodziłabym się na płacenie z dwudziestodniowym wyprzedzeniem, bo nie wiadomo nigdy, co się przez te 20 dni stanie (mogę np. umrzeć 21 października, w właściciel będzie miał hajs na nieprzemieszkany listopad. :P )

Gość bazienka
to rownie dobrze mozes z19 listopada spiernicyzc i wlasciciel nie bedie mial kasy a listopad ;) sounds like plan ;)

Gość gość
Najlepiej przy pierwszym cztnszu wziąć kaucję w wysokości miesięcznego czynszu. Kaucja do zwrotu przy wyprowadzce. Lokator płaci co zawsze za miesiąc z góry, czyli za listopad najpóźniej do 1-go listopada. Kaucja gwarantuje tobie spokój i pewność że nie zostaniesz oszukany/a, natomiast lokatorowi daje czas na wyprowadzkę lub załatwienie pieniędzy w przypadku problemów finansowych.

Gość gość
Dokładnie: sytuację spierniczenia reguluje kaucja. Czynsz, na ogół płaci się z góry (co także rozwiązuje problem ewentualnego spierniczenia), ale można też z dołu (jak kto woli). Nie wydaje mi się, żeby dzień wypłaty delikwenta robił tu różnicę. Tzn. np. do 10 maja muszę zapłacić za maj płacę z wypłaty, którą dostałam 20 kwietnia, 1 maja, 10 maja, pieniędzy od cioci - co cię to obchodzi? Ważne, że zapłacone.