Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomoc od panstwa

Polecane posty

Alimenty NIE Liczą się przy obliczaniu progu dochodowego przy zasiłku rodzinnym. Wiem, bo mam znajoma, która pracuje w MOPS

Gość gość
Kurcze ale to teraz mam taki dochod. A do rodzinnego chca ze skarbowki za zeszly rok prawda? To wtedy mialam 1500 na umowie

Gość gość
No ale to i tak nie przekraczam.

Gość gość
Ja i maz zarabiamy od 3000-3500 razem i nic nam sie nie nalezy, bo wg panstwa jestesmy bogaczami. Mamy jedno dziecko i wynajmowane mieszkanie, bo na razie nie mamy zdolnosci kredytowej.

Gość gość
Ciekawe... wynajmowane mieszkanie za 500zl... Jak wynajmowalam to placilam minimum 900zl...

Wynajmowalam od znajomej dlatego tak tanio. 25 metrów, bezczynszowe. Wiem jakie są ceny wynajmu kiedy wynajmuje się od obcej osoby np znajoma za kawalerkę 30 metrów płaciła za sam wynajem 1200 zł plus rachunki.

Gość gość
Do tej co miała dochód z PIT-u: jesli już go nie masz to jest to dochód utracony i nie liczy się do dochodów

Gość gość
TaWredna skad ty masz takie informacje? oczywiscie ze alimenty licza się jako dochoc to znaczy wpisuje się wszystkie dochody opodatkowene czyli te całkowicie legalne i nieopodatkowane czyli np jak babcia oplaca za przedszkole to tez to nalezałoby wpisac,ze jest np 300 zł dochodu nieopodatkowanego ktory otrzymuję co miesiac mniejsza ze nikt nie przyznaje się do takich darowizn,czyli dochody wszystkich cżłonkow tworzących gospodarstwo domowe,alimenty tez,wszystkie pensje no wszystko. mneijsza ze to ejst wogole głupota bo z tego wynika ze np jesli dorosłe dziecko pracuje to powinno całą swpoją pensję oddawac do wsolnego budzetu domowego-tak jest wg., prawa. a jesli tak nie jest to jest to takie niesprtawiedliwy przepisa bo np moje dorosłe dziecko pracuje otrzymuje np 2500 zł pensji i oddaje mi np 500 zł tak? no ale do wspolnego budzety liczy sie całą wyplata czyli tak jakbym ja te 2500 dostawała. no to nie moge dostac pomocy od panstwa,choc tak naprawde nie dostaje całej wyplaty/ to takie troszke przestarzałe myslenie ale rozumiem ze w owych czasach kiedy tworzyli te ustawy to wszyscy oddawali wszystkie swoje dochjody do jednego worka a dorosłe dzieci wyfruwały z gniazdka a teraz coraz wiecej 30- nawet 40 latkow nadal pozostaje na garnuszku u rodziców. ale to inny temat. zreszta TaWredna ty chyba nie mieszkasz w Polsce wiec moze w twoim kraju jest jakos inaczej w sensie ze alimenty nie liczą się do dochodów,w Polsce wyobraz sobie liczą się,wiem,bo sama otrzymuję zasilek rodzinny i musze wpisac alimenty jako dochod.

Mieszkam w Polsce. Alimenty nie są dochodem opodatkowanym. Wpisuje się je we wniosku do rodzinnego ale nie w dochodach opodatkowanych. Powiedz mi czy od alimentów jest odciągnany podatek?

Gość gość
TaWredna no wlasnie wiec alimenty licza się jako dochód (niewazne jaki czy opodatkowany czy nie ale liczą sie czyli brane sa pod uwagę przy obliczaniu kryterium a napisałas wczesniej ze nie sa brane). oczywiscie ze alimenty sa dochodem nieopodatkowanym ale to nie ma znaczenia, przy wniosku o rodzinne,czy inną zapomogę jest taka tabelka trzeba wpisac wszystkie dochody wszystkich członkow tworzących gospodarstwo domowe czyli wnioskodawca to i to ,jej dzieci takie i takie i teraz wszystko to co dzieci dostają czyli alimenty,rodzinne itd a napisałas wczesniej cyt. "TaWredna dziś Ile masz dochodu odliczać alimenty? Bo alimenty nie liczą się do dochodu"

Tam była literówka której nie zauważyłam, miało być odliczajac alimenty. Az zadzwoniłam do znajomej pracującej w mops i oto co powiedziała. Alimenty nie są brane pod uwagę przy obliczaniu kryterium dochodowego do zasiłku rodzinnego ponieważ jest dochód nie opodatkowany. Brane są pod uwagę wszelkie dochody domowników, które są opodatkowane ( dochody z pracy na umowę o pracę, umowę zlecenia, umowę o dzieło, nagrody, przychody ze sprzedaży itp). Owszem wpisuje się je we wniosku jednak przy obliczaniu kryterium dochodowego nie są brane pod uwagę. Wiec sorry ale nie masz racji,no chyba ze wiesz lepiej od pracownika mops.

Gość gość
alimenty nie wliczaja sie sie do obliczania progu dochodowego - zasilek rodzinny.

Gość gość
w moim miescie sa brane pod uwage jako dochod wrzucany do wspolnego budzetu domowego.jak zresztą wszystkie inne dochody opodatkowane i nieopodatkowane. wpisuje się w tabelke tak jak pisałam wczesniej a potem sumuje się wszystko czyli dodaje. a po co wowczas trzeba by było wpisaywac kwote alimentów skoro nie wliczane by były do wsolnego budzetu? dla ciekawoscie urzednikow? np jak raz otrzymalam finansowa pomoc z mopsu to był zasilek celowy i to wcale niemałe pieniadze bo ok. 700 zł to potem powiedzialam o tym zo te pieniadze dostałąm ale urzednik powiedział ze to się nie wlicza i nie mam tego pisac w tablce. natomiast alimenty,rodzinne itd wszystko tak. i to wszystko się wlicza jako dochód. potem się sumuje,dzieli,mnozy ;p itd i są brane pod uwagę jaknajbardziej alimenty tak. i proszę:

Gość gość
"Dochody brane pod uwagę przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych to: inne dochody niepodlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych (w szczególności: dochody uzyskane z gospodarstwa rolnego, zasiłki chorobowe, alimenty na rzecz dzieci, itd... czyli jednak SĄ BRANE POD UWAGĘ.

Gość gość
nieopodatkowane dochody tez brane sa pod uwagę.

Gość gość
TaWredna nie wypowiadaj się jak o czymś nie masz pojęcia i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

No to powiedz mi teraz jakim cudem moja koleżanka ( sama wychowuje dwójkę dzieci, na każde ma po 400 zł alimentow) dostaje rodzinne? W roku podatkowym np 2013 zarabiała 1450 zł netto. Plus alimenty daje 2250 zł. Czyli według Twojego rozumowania przekracza próg dochodowy i to znacznie. Rodzinne dostaje od 3 lat ( alimenty dostaje od 4 lat).

Gość gość
z tego co wiem,choc co do tego nie jestem pewna ale do dochodu wchodzi pensja minus składki na ubezpieczenie tak wiec ta suma się zmniejsza u twojej kolezanki no i te wszystkie dochody dzieli się na 3 bo ona i 2 dzieci,choc nie patrze na czyjś prywatny przypadek niepoparty dowodami,tylko opieram się na jasnych i konkretnych przepisach prawa ktore to przytoczyłam w ostatnim linku.

Gość gość
nawet jeśli netto to co w związku z tym? na stronie oficjalnej MOPRu jest podane, że alimenty SĄ brane pod uwagę przy ustalaniu prawa do swiadczeń rodzinnych.

Chyba nie zrozumiałas. 1450 zł netto na 3 osoby nie przekracza kryterium. Gdyby wzięli pod uwagę 800 zł alimentow to próg dochodowy byłby przekroczony. Wiec jakim cudem dostała rodzinne?

Gość gość
Możesz też napisać dofinansowanie do żywienia w szkole i przedszkolu, zawsze to jedna opłata mniej. Zasiłek jest tylko rodzinny, okresowy i celowy. Celowy to jednorazowa wypłata, okresowy jest na 3-4 miesiące obliczają twoje dochody i wysokość rachunków. Musisz po prostu zajść do opieki i się zapytać co Ci się należy,w każdym mieście mają inne fundusze więc te dodatkowe zasiłki mogą być w różnej kwocie, zapytaj o dodatek mieszkaniowy.

Gość gość
a jakim cudem moja kolezanka wylądowała na Marsie? to moze ty nie zrozumialas wiec powtórzę "gość wczoraj "Dochody brane pod uwagę przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych to: inne dochody niepodlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych (w szczególności: dochody uzyskane z gospodarstwa rolnego, zasiłki chorobowe, alimenty na rzecz dzieci, itd... czyli jednak SĄ BRANE POD UWAGĘ. gość wczoraj acha jeszcze link http://www.sulmierzyce.eu/index.php/zasilekro dzinnydodatlo.html prosze bardzo. niewiem jak twoja kolezanka pracuje skoro nie wie podstawowych rzeczy." cytat z oficjalnej strony.