Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _pola_

zaświadczenie od psychiatry o tokofobii, a cesarka

Polecane posty

Gość _pola_

Dziewczyny, czy któraś z Was miała zaświadczenie od psychiatry o tokofobii? Czy zostało ono uznane w szpitalu i lekarze bez problemu zrobili cc? I jeszcze jedno czy wystarczyła jedna wizyta u psychiatry czy może proponował jakąś terapię? O to, że mi nie da zaświadczenia się nie martwię, bo ja naprawdę mam tokofobię i zamierzam rodzić w prywatnej klinice, gdzie bez problemu zrobią mi cesarkę na życzenie, ale spędza mi sen z powiek myśl, że poród zacznie się wcześniej, nie zdążę dojechać (prawie 70km), trafię do państwowego szpitala w moim mieście, a tam każą mi rodzić sn, dlatego kombinuję nad załatwieniem tego zaświadczenia tak na wszelki wypadek.

Gość gość
ja dostałam zaświadczenie od psychiatry o silnym lęku i że zaleca cesarkę wystarczyła jedna wizyta i to za darmo. Doradził mi to mój gin prowadzący, z tym że potem sie jeszcze okazało że mam za waska miednica i gin mi wpisał w karte ciąży że ma być cesarka i dał skierowanie, także ja miałam 2 podkładki na cesarkę, przyszłam w ustalonym terminie i zrobili bez problemu ale niem co by było gdybym zaczęła rodzić wczesniej, z tego co wiem to lekarze na siłe każą rodzić naturalnie i olewają wskazania , jak jest za wąska miednica to i tak często każą próbować rodzić sn dopiero po iluś tam godzinach jak sie nie uda to wtedy tną

Gość gość
Co Wy macie z tymi cesarkami ?! Wszystkie kobiety tylko cesarki i cesarki. Nie szkoda Wam się okaleczać? Każdy boi się porodu bo to boli ale jest to do wytrzymania. Moja koleżanka po cesarce a dokładnie znieczuleniu ma migreny dzień w dzień od trzech lat..

Gość gość
bo poród naturalny jest straszny, najpierw wywoływanie : oksytycyna okropny ból , masaż szyjki .... ból niesamowity, balonik na rozwarcie tortury po prostu potem skurcze kilkanaście godzin wycie z bólu,potem pęknięcie lub nacięcie krocza szycie które też boli bo znieczulenie nie zawsze zadziała, a potem nie można usiąść na tyłku kilka tygodni ,a dla dziecka - ryzyko - niedotlenienie itp. a o znieczuleniue do porodu lekarze nie chcą dawać , a zresztę czesto znieczulenie zewnatrzoponowe kończy sie wyciąganiem dziecka kleszczami ponieważ zakłóca akcje porodowa

Gość gość
Ja mialam takowe ale nic mi nie pomoglo. zaczelam rodzic naturalnie a lekarz nawet sie nie ustosunkowal do tego zaswiadczenia. 12 godzin w ogromnych bolach, tracilam swiadomosc majaczylam, dobrze ze rodzinaa byla ze mną. jak bylam po patrzac na laski po cc bardzo sie cieszylam ze poszlo naturalnie. ale nigdy wiecej naturalsa zreszta cc tez niechce miec :-P

Gość gość
Autorko niestety jak sie zaczyna poród naturalnie to lekarze podważają nawet poważne zaświadczenia np. od okulisty czy kardiologa a co dopiero jak pokażesz od psychiatry, wyśmieją Cie tylko. Teraz jest bardzo nagonka żeby za wszelką cenę rodzić naturalnie i lekarze nie chca robić cesarek, nawet w prywatnych szpitalach

Gość gość
autorko a tak z ciekawości ile zapłacisz za ta cesarka i w jakim mieście? i tak bez problemu zrobią ? bez żadnej podkładki jesteś pewna?

Gość gość
Wciąż nie ma zgody w środowisku medycznym co do istnienia zjawiska tokofobii i uznania jej za wskazanie do wykonania cesarskiego cięcia, dlatego wiele osób uważa, że poród operacyjny wykonany z silnej obawy przed porodem drogami natury, to jedynie zaowoalowane cięcie cesarskie na życzenie (CCnŻ). ZGADZAM SIE Z TYM!!!!

Gość gość
Jakby ktoś faktycznie bał się porodu i miał tokofobię to ze strachu nie zachodziłby w ciążę a nie szukał zaświadczeń od psychiatry i tyle w temacie.

Gość gość
boże kobiety po co sobie robicie taką krzywdę tymi cesarkami na życzenie...pierwsze dziecko urodziłam naturalnie, po 2 godz. wstawałam, normalnie chodziłam i zajmowałam się dzieckiem, drugi poród cesarka z przyczyn medycznych i to jakaś masakra, racja nie boli jak tną, znieczulenie działa 2 godz a potem piekło, nigdy nie przeżyłam takiego bólu, naprawde nigdy, leżysz jak kłoda, po 12 godz. stawiają cie na nogi, jest ci słabo z bólu...i ten brzuch, wyglada to strasznie...jak można na własne życzenie sobie robić krzywdę

Gość gość
Ja urodzilam 4 dzieci i za kazdym razem strasznie balam sie zebym tylko nie musiala miec wykonanej cesarki.A Ty autorko mowisz ze tak bardzo boisz sie porodu to i CC tez powinnas sie bac i to wlasnie jeszcze bardziej,bo przeciez to operacja jest.Dobrze tu ktos napisal skoro boicie sie rodzic to po cholere w ciaze zachodzicie?

Gość gość
ja też urodziłam pierwsze dziecko sn. Teraz nietrzymanie moczu wysiłkowe, hemoroidy, luźna pochwa.Poród-nacinanie krocza, zakłądnie szwów, łyżeczkowanie na żywca ..zazdrościcie?

Gość gość
też się modliłam, żeby tylko nie mieć cesarki.chciałam być przy narodzinach własnego dziecka :) no ale spoko, co kto woli. może powinny być legalne cesarki na życzenie, bez fałszywych podkładek. pewnie jakby były legalne to ich ilośc automatycznie by spadła

Gość gość
Tobie nie zaswiadczenie,a konkretna terapia potrzebna ! Oj,dawno tak sie nie usmialam :-D

Gość gość
gość dziś Mialas pecha,a ja znam kobiete po CC ktora malo co sie dzieki temu nie wykonczyla,lekarze praktycznie szans jej juz nie dawali.

Gość gość
moja koleżanka zmarła w czasie cc ....

Gość gość
Moja znajoma tez :(

Gość gość
gość dziś Kiedy to bylo? moze piszemy o tej samej kobiecie? Moja znajoma zmarla w toruniu w styczniu

Gość gość
Polozne krzywo pozniej patrza i bardzo obserwuja te matki ktore mialy wskazanie do cc od psychiatry bo jak kobieta ma jakies problemy ze zdrowiem psychicznym to jest bardziej narazona na depresje poporodowa i moze krzywde zrobic dziecku.

Gość gość
gość dziś yyy no dokładnie...

Gość gość
G... prawda, kobieta po porodzie naturalnym jest tak samo narażona na depresję poporodową jak po CC, piszesz bzdury wyssane z palca. Jedna poleca poród naturalny, inna cesarkę, wybór powinien należeć do każdej kobiety w jaki sposób chce robić a nie... masz urodzić naturalnie i czy zdechniesz w trakcie czy dziecko urodzi się chore, nie ważne.

Gość gość
kobieta po porodzie naturalnym x sama piszesz, że sn to natura. nie dajcie się zwariować, baby. poród to poród, nic wielkiego. a cesarka to nie poród tylko zabieg.

Gość gość
gość dziś ja też urodziłam pierwsze dziecko sn. Teraz nietrzymanie moczu wysiłkowe, hemoroidy, luźna pochwa.Poród-nacinanie krocza, zakłądnie szwów, łyżeczkowanie na żywca ..zazdrościcie? x pewnie leżałaś plackiem w ciąży i nie ćwiczyłam mięśni Kegla. kobiety aktywne w ciąży rodzą raz dwa i nie mają żadnych problemów z pochwą potem

Gość gość
No z tym raz,dwa...to zes dowalila :-D ,ale do przezycia ;-) .Trzy za mna sn i mam sie dobrze,moja ,,pani " tez ;-)

Gość gość
To prawda ze polozne zle patrza na kobiety ktore jako wskazanie do cesarki mialy tokofobie czyli CHOROBE PSYCHICZNA.

Gość _pola_
Spodziewałam się konkretnych wypowiedzi, darujcie sobie opisywanie wyższości sn nad cc, tego jest mnóstwo w necie, a ja swoją decyzję podjęłam świadomie i nie o to pytam w tym wątku. Nie zaszłabym w ciążę gdybym nie znalazła prywatnej kliniki, w której byłam przed staraniami o dziecko i dostałam gwarancję, że zrobią mi cc. Proszę dziewczyny, które miały wskazania do cc od psychiatry do wypowiedzi, a Wy internetowe trolle dajcie mi spokój.

Gość gość
To jak znalazłaś już prywatną klinikę w której zrobią ci cc to już nie zaśmiecaj forum bo sama napisałaś, że tam żadnego zaświadczenia nie potrzebujesz. A gdybyś faktycznie miała problemy psychiczne to byś się próbowała z tego wyleczyć a nie załatwiała zaświadczenie.

Gość gość
Ja dostałam takie zaświadczenie od mojego lekarza prowadzącego ciążę, pracownika szpitala (wojewodzkiego) w dodatku. Nie widział on żadnych przeszkód. Cc miałam planowo, bez przeszkód, pytali tylko czy podtrzymuje. I do tych chorych zazdrośnic, pieniaczek. Właśnie dlatego, że miałam zagwarantowane cc zaszłam w ciążę, zabieg przeszłam super, dziecko mam zdrowe i żadnych negatywnych uczuć i objawów związanych z porodem. Teraz planuje drugie dziecko i nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Autorka, powodzenia.

Gość gość
ja tez potrzebowalabym takie zaswiadczenie, tylko nie wiem do jakiego psychologa sie wybrac i co mowic, zeby potraktowal mnie powaznie. Nie chcialabym isc prywatnie, zaplacic 100zł i dowiedziec sie że ów pan/pani jest za porodem naturalnym....

Gość gość
gościu z 08:46 ja poszłam na nfz za darmo do psychiatry i na pierwszej wizycie dostałam zaświadczenie że mam silny lęk i że zaleca cesarkę , opowiadałam że bardzo sie boje popłakałam się troszke i wystarczyło , to była psychiatra kobieta ,