Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Śledzenie przesyłki z Chin...

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czekam na paczkę z Chin, od sprzedawcy dostałam nr wysyłki i mogę prześledzić "drogę paczki" od nadania do wylądowania paczki na lotnisku w POLSCE (!) i tu ślad się urywa... Czy wiecie jak mogę śledzić taką paczke w Polsce? Niestety nr nadania wpisując na stronie Poczty Polskiej nie wchodzi... Jest za krótki.. Może ktoś coś wie na ten temat?

Gość gość
telefon na poczte chyba wiele nie kosztuje?

Gość gość
pytałam na poczcie, powiedzieli że skoro ten numer "chiński" nadania nie pasuje do PP to nie są w stanie nic pomóc..

Gość gość
sprawdz czy nie uktknelo w Rabenie w gądkach na cle, jest tak taka suka, która lubi utrudniać ludziom życie. Sprawdz czy ci nie chce tego cofnac, mojej kolezance cofnela. Nazywa się Maria Młynarska. Mi też chciała odesłać, ale załatwiłam wszystko i nie mogła :)

Gość gość
jak to sprawdzic? :D a jjesli utknelo na cle to co w takim wypadku?

Gość gość
poszukaj w necie Raben Gądki, zadzwoń zapytaj o Marychę i zapytaj jej czy nie trzymaTwojej paczki

Gość gość
jak trzyma to zapytaj jej czemu, co jej znowu nie pasuje i co chce bys dostala. Ode mnie chciała skan zamowienia ze sklepu i zebym jej podała skład surowcowy produktów, bo na stronie nie bylo. Nienormalna jest, bo skad niby mam wiedzieć:) Wymysliłam jakiś i wysłałam

Gość gość
A czym oni to wysłali? Chińską pocztą?

Gość gość
Ja śledzenie stanęło po wylądowaniu w Polsce to pewnie została zatrzymana przez celników na WER Warszawa. Oczekuj poleconego od nich i szykuj 23% VATu do zapłacenia.

Gość gość
Tak Chińską pocztą. A oni tak za każdym razem zatrzymują paczki?

Gość gość
Losowo, albo jak wzbudza ich podejrzenie. Chińczycy na każdej przesyłce wypisują fałszywe dane dotyczące wartości i zaniżają ją do 20-30 dolarów i piszą że to prezent, ale celnicy już się wyrobili i wiedzą jak to działa i jakąś tam część zatrzymują i żądają przysłania faktury, wyciągu z karty za płatność i oświadczenia. Mi na 4 zamówione do tej pory paczki z Chin raz zatrzymali, to był telefon i musiałem zapłacić 23% VAt + jakieś drobne dla Poczty. Chińczyk w deklaracji telefonu wartego ok. 300$ wpisać części do telefonu i wartość 15$ ;) niestety nie przeszło.

Gość gość
Jak kupiłaś jakąś drobną d**erelę czy oryginalny produkt to najwyżej zapłacisz VAt i dostaniesz paczkę. Gorzej jak zamówiłaś podróbkę typu Airmaxy za 60$ czy torebkę Luis Vitton, albo Prady. Jak to odkryją to paczki nie dostaniesz tylko pójdzie do zniszczenia, a ty możesz mieć jeszcze problemy za ściąganie podrób.

Gość gość
a pzrewoznikiem z Polski jest POczta Polska? Bo trzeba sprawdzac trase przewoznika. Dostawalam paczki z Chin ( prywatne) bywaly czasem otwierane , ale w Chinach. Waga powinna sie zgadzac, sprawdzaj.

Gość gość
Właśnie nie wiem kto jest dostawcą w Polsce, nawet nie wiem jak to sprawdzić :( Kurcze to był ciuch za 4 dolce ;-) ale czekam na niego z utęsknieniem i nie wiedziałam, że tu takie problemy będą :(

Gość gość
jak za 4 dolce to Vatu nie będzie, do zakupy do około 30$ są zwolnione z VAtu i cła. Dostawcą w polsce na 99% jest Poczta Polska, bo chyba nie myślisz, że ktoś by kurierem wysyłał taką d**erelę, szczególnie, że pewnie wysyłka była za free. Kiedy paczka wylądowała w Warszawie?

Gość gość
Pewnie że sie nawet nie łudze ze kurierem :) Byłam przekonana ze Poczta Polska. ale nr nadania mojej paczki jest 8-mio cyfrowy a z PP musi miec 9 cyfr i 4 litery :/ W Polsce paczka wylądowała 1 października...

Gość gość
podaj ten numer nadania

Gość gość
czyli mogę rozumieć, że spokojnie moge zamawiac rzeczy do ok 30$?

Gość gość
Niestety na tej stronie też nie znaleziono...

Gość gość
Dokładnie to jest teraz chyba 22Euro Wszystkie paczki poniżej tego są zwolnione z cła i VAtu Ale musisz się z tym liczyć, że jak kupić podróbkę jakiejś znanej marki i taka paczka zostanie zatrzymana i przeszukana to można mieć konkretne kłopoty, ale zdarza się to bardzo rzadko i przy 1 sztuce raczej nie ma co się obawiać, bo celnicy celują raczej w osoby sprowadzające większe ilości i później sprzedające to w Polsce. Przy elektronice też się może zdarzyć sytuacja, że towar zostanie zatrzymany, bo zazwyczaj produkty chińskie nie są oficjalnie dopuszczone do obrotu na rynku europejskim i brakuje im choćby certyfikatów jak CE, czy podobne.

Gość gość
Możliwe, że sprzedawca podał Ci błędny numer przesyłki. Poprawny numer wysłany pocztą chińską ma takie format: RJ171613905CN

Gość gość
Czyli jak zakupie np. bluze z "adidasa" to ci mi grozi? :D

Gość gość
Na 99,99% nic Ale jak się trafi jakiś nadgorliwy celnik i postanowi sprawdzić Twoją paczkę to bluzy nie otrzymasz, a będziesz się musiała tłumaczyć na policji i pewnie skończy się na jakiejś niedużej grzywnie 100-500zł Gdybyś zamówiła 20 takich bluz i sprawdzili by przesyłkę to raczej skończyłoby się w sądzie i z wyrokiem.

Gość gość
CO do tego numeru to nie zawsze musi mieć taki sam schemat: Może mieć też RA........CN, ni wiadomo też czy to szło pocztą chińską, bo chińscy sprzedawcy wysyłają też pocztami z Singapuru, Hongkongu, ale też czasem SwissPost, albo SwedenPost

Gość gość
najlepiej podaj numer przesyłki to powiem co i jak

Gość gość
28849879 nr przesylki

Gość gość
Wynika niby z tego, że wysłana przez China Post, bo jakby było Hongkong, albo Singapur to w trackingu byłby ślad, że przez te lokalizacje szło. Wszystkie przesyłki pocztowe z zagranicy idą przez WER Warszawa i ewentualnie możesz się z nimi skontaktować i zapytać czy nie przyszła do nich paczka na Twoje dane i nie utknęła. Centrum Ekspedycyjno-Rozdzielcze PP Łączyny 8, Warszawa pon-pt 7:00-15:30 Telefon: +48225481147