Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Olej czy trucizna?

Polecane posty

Gość gość

Podobno kiedy olej jest krystaliczny to źle o nim świadczy, znaczy że się wypłukał z substancji odzywczych... Do tego jak długo stoją na słońcu, to słońce zabija nawet te resztki substancji, które zostają. Myślałam o takiej prasie: http://terapiasokami.pl/prasa-do-oleju-oleum - ktoś używał? Czy ten olej jest smaczny? Jak z wydajnością?

Gość gość
A to ciekawa propozycja! Nie mam takiej praski. Wiem że olej nigdy nie powinien stać w jasnych butelkach i na słońcu (od słońca i ciepła jęłeczeje). Oliwa z oliwek jest zawsze w ciemnych pojemnikach. Te ze sklepu w jasnych butelkach/słoikach to oleje zbyt przetwarzane w zbyt wysokich temperaturach, nie mających odżywczych wartości. Olej tłoczony na zimno jest najzdrowszy i najbardziej wartościowy. Często gęstnieje i osiada się z niego jakby osad jeśli za długo stoi. To nie jest szkodliwe pod warznkiem że olej jest w 100% organiczny i nie stoi za długo (zjęłczeje). Co do tej praski, przygotuj się na zakupienie dużej ilości orzechów, ziaren itp aby wycisnąć olej. Nie mniej, ciekawa sprawa. Jeśli zakupisz, to napisz jak się sprawdza?