Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IXIXIX

Czy zgodzilibyście się by Śląsk odłączył się od Polski i stał się osobnym krajem

Polecane posty

Gość IXIXIX

na mapie Europy ? Głosujcie : 1) Nie 2)Tak

Gość gość
powinien, Ślązacy to porządni pracowici , uczciwi Ludzie w przeciwieństwie do k***wskich , złodziejskich okradających Ślązaków polaczków-cebulaczków

Gość gość
gość dziś powinien, Ślązacy to porządni pracowici , uczciwi Ludzie w przeciwieństwie do k***wskich , złodziejskich okradających Ślązaków polaczków-cebulaczków xxx A jest nas jeszcze z czego okradać? Wydaje mi się, że jesteśmy wyciśnięci już jak cytryna.

Śląsk jest "okradany" z podatków ogólnopaństwowych, podatków lokalnych (tzw. janosikowe) i kwot zapłaconych na ubezpieczenie zdrowotne (np. w szpital obsługuje w 75% ludzi spoza Śląska, a zbudowany został i funkcjonuje dzięki wsparciu województwa). Mówiąc prościej: Śląsk finansuje "ścianę wschodnią" i ją leczy.

Gość gość
taa, a cała polska dokłada się na utrzymanie kopalni, które są głownie na śląsku. Oddajcie kase złodzieje i sami utrzymujcie ten wasz syf.

>>>Oddajcie kase złodzieje i sami utrzymujcie ten wasz syf.<<< Jestem ZA :D :D :D. Będziemy mieli jakieś 300% procent więcej funduszy :D, ja nie będę musiał czekać w kolejce do szpitala przez rok czasu, a za oszczędzone na wschodnich bidokach :D pieniądze wybudujemy domy, by śląskie rodziny mogły tanio i wygodnie mieszkać :D :D :D. Gdyby znieść nałożone w "demokracji" podatki i akcyzę na węgiel, to kopalnie nagle stałyby się super-dochodowe (jak np. w Czechach) :D. A teraz z tych podatków i akcyzy wypłacają zasiłki ścianie wschodniej :(.

Gość gość
Tak. Strasznie mnie wkurzają gornicy

Gość gość
Jestem z dolnośląskiego i zagłosowała bym na NIE

Gość gość
W temacie chodzi o Górny Śląsk!:O

>>>Tak. Strasznie mnie wkurzają gornicy<<< Tyle, ze obecny Śląsk to w bardzo małej części są górnicy np. w moim 10-cio piętrowym bloku nie mieszka żaden :).

Gość gość
ja najchętniej ustanowiłabym autonomie w powiatach - i skończyć z tym marnotrawieniem kasy w Warszawie. Jakaś tam mała cząstka do kasy w wspólnej - reszta zostaje na miejscu i dokładnie jest rozliczana.

Gość gość
Sprzedać kopalnie Czechom i możecie Ślązacy łaskawie zostac przy Polsce;)

Gość gość
Nie. Ale wkurza mnie jak w telewizji ślązacy wypowiadają sie i nie da się ich zrozumieć. Najgorsze są stare baby. Jak słyszałam wypowiedź jedneg po zawaleniu kopalni to było mi wstyd, że ona jest Polką :/

>>> Ale wkurza mnie jak w telewizji ślązacy wypowiadają sie i nie da się ich zrozumieć.<<< Sugeruję odwiedzenie knajpy w okolicach Piszu, Sztumu :D. Ciekawe: ile z tamtych wypowiedzi zrozumiesz :D.

Gość gość
Ci co są na nie to pewnie ci ze ściany wschodniej, albo z Warszawy he he. Fakt, jak były kasy chorych, to nie było problemu z lekarzem. Powstało NFZ i są jaja. Od lipca np w mojej wsi nie mam już dentysty na NFZ, bo nie ośrodek nie dostał kontraktu. xxx gość dziś taa, a cała polska dokłada się na utrzymanie kopalni, które są głownie na śląsku. Oddajcie kase złodzieje i sami utrzymujcie ten wasz syf. - Cała Polska, ojej. A jak te kopalnie były pełne, dały pracę tysiącom przyjezdnych i utrzymywały całą Polskę to co? Buzia na kłódkę była, czy jeszcze cię w planach nie było? xxx Jak słyszałam wypowiedź jedneg po zawaleniu kopalni to było mi wstyd, że ona jest Polką :/ - Ooo kolejna zniesmaczona. W każdym regionie istnieje tzw. gwara, czy język regionalny , którą ciężko jest zrozumieć mieszkańcowi innego regionu.

Gość gość
To Polska ma się odłączyć od Polski .Ciekawe .bardzo ciekawe

Gość gość
każda wioska może sobie życzyć odłączenia się od Polski, znam taką wioseczkę na Mazurach, kurcze, jakby była osobnym państewkiem, to by się ustaliło wysokie myto na mostku, opłaty za przejazd, i kasa by leciała sama A Śląsk zawsze był w Polsce, rdzennie i historycznie, momenty zaborów czy inne jakieś zawirowania nie zmieniły polskości tych ziem, więc nie widzę powodów aby odcinać te ziemie polskie od Polski.

Gość gość
Nie Ale jeśli są jakieś ludziki którym się nie podoba bycie w Polsce na śląsku, to niech sobie te ludziki wyjadą z Polski, Gdzieś do swojego Faterlandu lub na jakieś antypody, nic tu po takich odszczepieńcach z V kolumny