Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to może być zespół jelita drażliwego ?

Polecane posty

Gość gość

Objawy mnie już wykańczają są to najczęściej - przelewanie w brzuchu gdy tylko jestem wpozycji leżącej -wypychanie brzucha - czasem kilkusekundowe bóle w brzuchu - gazy - problemy z wypróżnieniem raz nie mogę same gazy,później biegunki - czuje pulsowanie w brzuchu niekiedy też w rękac nogach , nawet jak się złapę za koniuszki palców czuje puls to strasznie denerwuje jak sie to leczy ?

Gość gość
ja tak mialam...okazalo sie endometrioza na jajniku powaznie... z palca tego nie wyssalam

Gość gość
może to być zespół jelita drażliwego, ale coś innego też, idź do lekarza ogólnego po skierowanie na odpowiednie badania lub do innego specjalisty np. gastrologa, przy problemach z jelitami dobrze brać probiotyki, które wpływają na pracę jelit, przy biegunce pij dużo, zwłaszcza wody, możesz też uzupełnić składniki mineralne orsalitem rozpuszczonym w wodzie, zmiany w diecie też się przydadzą, lżejsze potrawy, rezygnacja z tego po czym się źle czujesz

Gość ann123
jeśli do tego dochodzi strach przed wyjściem z domu, jazda komunikacją publiczną i inne stresujące sytuacje w których musisz biec do toalety to faktycznie może chodzić o zespół jelita drażliwego. Warto udać się do lekarza aby wykonać badania podstawowe, gastroskopię, kolonoskopię, usg jamy brzusznej, testy alergiczne pokarmowe- to wszystko dla wykluczenia czy nie chodzi o coś poważniejszego. Przy zespole jelita drażliwego zwykle te badania są ok a przypadłość jest dalej. Trzeba spróbować określić przyczynę skąd się to wzięło, kiedy to zauważyliśmy- jak się da to wyeliminować ją- jeśli nie to można z tym żyć. Są specjalistyczne leki, które zwykle przyjmuje się na stałe i do tego specjalna dieta. Ja się borykam z tą przypadłością już parę ładnych lat. U mnie to jest polekowe-choruję na inną chorobę i muszę przyjmować specjalny lek na stałe i to on właśnie powoduje taki skutek uboczny. Ja nie mam wyboru, bo nie mogę żyć bez tego leku, więc musiałam pogodzić się z kolejną przypadłością-powodzenia

Gość gość
Może być, sama miałam z tym problem. Na wszelki wypadek zdiagnozuj to u gastrologa, bo może chodzić o coś innego. Ale jeśli już wykonasz te wszystkie gastroskopie i niezbędne badania i wyjdzie ci że to zespół jelita drażliwego, to mi najbardziej pomogło regularne odżywianie. Brałam leki i organizm mi się do nich przyzwyczaił i miałam znowu to samo. Najlepiej jeść w równych odstępach czasu, ja wyeliminowałam kwaśne, ale kazdy chyba powinien sluchać swojego organizmu i dobrać dietę do siebie ;p http://terapiasokami.pl/pl/n/list - tutaj przesyłają fajne diety i porady. Powodzenia ;)