Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

die Schlumpfe

Ile dalibyście mi za to punktów na maturze z angielskiego?

Polecane posty

Gość gość
sorry ale ten angielski jest jak chiński , taki poziom to ja miałam w podstawówce.Złe szyki zdań , niepoprawne użycie wyrazów,NO ale matura to bzdura , pewnie zaliczysz na granicy normy.

Gość gość
zgadzam się z resztą, a najbardziej z wypowiedzią Jagoda111, ale też nie czarujmy się, to poziom podst. więc może mu się udać, jeśli bardziej usiądzie do angielskiego i porządnie wkuje co nie co :)

Gość Roman Gertych
Ja p*****le i tacy ludzie teraz chca isc na studia :/

Gość gość
0 punktow. Koszmarny tekst. Salatka slowna, bez znajomosci gramatyki, wyczucia stylistycznego. Matura?? Ja wiecej umialam po 6 miesiacach nauki!

Gość Roman Gertych
A to z tego ze w obecnych czasach osoba dorosla legitymujaca sie egzaminem dojrzalosci powinna znac choćby jeden jezyk obcy nowozytny na dobrym poziomie (B2 minimum). Ale mature zdasz bo teraz nie zdac matury sie nie da jesli jest sie zdrowym na umysle.

Gość gość
List jest naprawdę bardzo kiepski - gramatyka woła o pomstę do nieba, wyszedł po prostu niezrozumiały bełkot. Autorka powinna pamiętać że języki obce mają inny szyk zdania niż polski i nie działa to w ten sposób, że pod słówko polskie wstawimy angielskie i voila. Popracowałabym zwłaszcza nad czasami, na maturze najbardziej potrzebne są: present simple i present continuous - używa się ich do opisu obrazka. Past simple - relacjonowanie zdarzeń z przeszłości (zawsze przynajmniej jedno pytanie na ustnej tego dotyczy). I future simple - do mówienia o planach na przyszłość. Na miejscu autorki poszukałabym korepetytora, bo z takim poziomem sama raczej sobie nie poradzi i nie mówię tego złośliwie.

Gość gość
Wiesz co Ty chyba się jednak przygotuj na fizyczne z********alnie, bo jak zdasz jakimś cudem i skończysz tą pedagogikę, to i tak będziesz siedzieć na bezrobociu :)

Gość Roman Gertych
Gdybym dalej byl ministrem edukacji to chodzilabys obecnie do szkoly specjalnej.

Gość gość
Jeśli autorka chce, niech poda mi emaila, za czasów studenckich udzielałam korków z angielskiego, mogę jej przesłać sporo materiałów i linków do samodzielnej nauki. Ale i tak radziłabym poprosić kogoś o pomoc/zapisać się na jakiś kurs, bo samemu cieżko zaczynając niemal od zera.

W razie czego mam umiarkowany stopień niepełnosprawności. Chciałam iść na dziennikarstwo ale tam trzeba znać minimum dwa języki obce :( :( więc odpuściłam.

Gość Jagoda111
Autorko, a Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że na maturze, która Cię czeka będzie inny temat pracy pisemnej? Tak tylko pytam, z ciekawości, bo spotkałam i takie kwiatki, które myślały, że dostaną tę samą maturę.

Gość gość
Za gramatykę, by odcieli parę punktów ale jak dobrze użyjesz słówek to za przekazanie informacji jakieś tam punkty ci machną.

Gość gość
Autorko, to chcesz te materiały, czy nie?

Gość Jagoda111
W takim razie, w tamtej maturze są dwie wypowiedzi pisemne, pierwsza - krótka za 5 pkt a druga, to ta o której pisałaś za 10 pkt. Jak się przynajmniej odrobinę przyłożysz, pouczysz gramatyki i poczytasz trochę takich listów przykładowych (poprawnych), plus punkty za część zamkniętą - to masz szansę na 30%

Gość gość
nie potrzeba mi więcej, zależy mi na studiach. puffi@interia.pl

Dziękuje. Zaraz sprawdzę, ale co jeśli bym używała samych słówek (nie patrząc na gramatykę) to nie dostanę żadnych punktów? Jak myślisz????

Gość gość
1,5 pkt za informacje. Tzn że obligatoryjnie ZERO za bogactwo i poprawnośc, bo aby dostac cokolowiek dalej musisz mieć co najmniej 2pkt za informacje. 1pkt za formę, przez ten bełkot. Co daje 2,5pkt za całość. Mówie o starej maturze oczywscie.

Na ten temat są różne informację. Np. I want go to job in police??? Chcę iść do pracy w policji? Czy to zdanie jest źle napisane?

Gość gość
To zdanie to typowa kalka językowa.

Gość gość
Ciężko stwierdzić czy za jedno konkretnie zdanie by coś przyznali, czy nie, wypowiedź pisemną sprawdza się całościowo. Ocenianie są w oparciu o dwa kryteria : treść i poprawność językową. Przy dłuższym tekście użytkowym także formę o bogactwo językowe. Jeśli polecenie mówiłoby "napisz, że wybierasz się do pracy w policji" to zapewne by ci to uznali, bo została zawarta potrzebna informacja.

Gość gość
"Np. I want go to job in police??? Chcę iść do pracy w policji? Czy to zdanie jest źle napisane?" tak, jest napisane źle. widać że nie znasz podstawowych czasów-piszesz na zasadzie Kali iść, Kali mieć... nawet po polsku w tym przypadku. chce pracować w policji- i want to work in the police. nie używaj w tym wypadku formy job- nie pasuje, nie jest osobowa.