Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problemy przy biegunce co podać

Polecane posty

Gość gość

czy jak dziecko (3latka) ma biegunka dajecie mu probiotyk? czy np. tylko smecte?

Nie mam 3 latka w domu, ale tak na logikę, to dałabym probiotyk. I dużo, dużo wody i herbaty do picia.

Gość gość
przede wszystkim ustaliłabym powód tej biegunki

Gość gość
woda niegazowana,paluszki słone(poziom elektrolitów się poprawia) banany gotowana marchewka

Gość gość
Jak mój synek ma biegunkę to najpierw go nawadniam, podaj dziecku orsalit, uzupełni on niedobór elektrolitów i wody. Następnie probiotyk i smecte, do tego lekkostrawna dieta np. marchwianka, ryż z jagodami.

Gość gość
Juz widze jak dzieci wcinaja ze smakiem te marchwianki czy ryz z jagodami :D Dzieci z biegunka nie chca jesc.. wiec jak juz maja cos zjesc to cos , co lubia I cos co im pomoze. Paluszki slone- weglowodany I sol w interesujacej dla dzieci formie Probiotyki, I odgazowany seven-up:P, dostarcza cukru-energii dla niejadka z biegunka I zawiera chinine :) Kukurydziane flipsy, bezsmakowe tez sa dobra alternatywa. Zadne z moich dzieci nie zjadlo lyzki marchwianki czy ryzu :)

Gość gość
ja robilam taki napoj pol filizanki cieplej przegotowanej wody + 1 lyzeczka kakao + 2 lyzeczki cukru. Wymieszac energicznie na gladko i dac dziecku lyzeczka (2-5) ike dziecko da rade wypic. i poczekac z godzine. kopki powinny sie zatrzymac, potem nawadniac lyzeczka. az sytuacja sie unormuje.

Gość gość
najlepiej nawadniać, podawać wodę z orsalitem, najlepiej małymi łykami, żeby się dziecko nie odwodniło i przy okazji uzupełnić elektrolity, do tego lekka dieta, ryż, marchewka, sucharki i czekać aż przejdzie

Gość gość
Hehe a zobacz my zaliczylismy biegunke w weekend:moj poltoraroczniak jadl ze smakiem co mu podalam:P na sniadanie ryz gotowany z musem z jablka i dyni,na drugi dzien z bananem.Obiad:marchwianka z kasza jeczmienna i gotowana piersia z kurczaka,podwieczorek:kisiel z jagod a na drugi dzien z jagod i jablek,na kolacje ryz na mleku. No i banan na przegryzke. Jadl az mu sie uszy trzesly:P. W poniedzialek biegunki juz nie mial. Raz dalam smecte ale nawet polowy nie wypil,z orslaitem nawet nie podchodzilam bo kiedys probowalam to uciekal az:P,dawalam bardzo duzo wody do picia.

Gość gość
Chinine to zawiera tonik a nie seven up. Seven up to woda,cukier i kwasek cytrynowy:o

Gość gość
spróbujcie podawać orsalit nutris-jest mniej słony i ma ogólnie lepszy smak.A najlepiej jakby dziecko wypiło go przez rurkę, wtedy jeszcze bardziej "omija " się smak.ja jeszcze na chwilę wkładm do lodówki jak córka ma wymioty, bo zimne mniej prowokuje do zwrotu.

Ja kiedyś nie mogłam niczym zatrzymać biegunki u 3latka i w końcu ugotowałam trochę kakao tego do pieczenia ciast z wodą, trochę posłodziłam i to zatrzymało biegunkę. Młody jadł wtedy banany i biszkopty. A po tych wszystkich probiotykach miał jeszcze większą biegunkę.

Gość gość
ja u mojego 3 miesiecznego przy biegunce poantybiotykowej robiłam mleko marchwiowe tj. wywar (podkreślam, sam wywar) z marchewki + mm (lub mleko matki). pomogło

Gość mamapoli
ja w pierwszej kolejności podaję orsalit nutris/nowy-ma lepszy smak/,póxniej włączam smectę, probiotyki i wprowadzam dietę marchewkowo-ryżową. I jak najwięcej do picia. Ale najważniejsze są nawadniacze i probiotyki-realnie skracają biegunkę i zapobiegają odwodnieniu.

Gość gość
dużo wody, elektrolity jak ruszy, jak nie to trochę posłodzić i posolić herbatę, do tego enterol lub inny probiotyk bo ten "wali" drożdżami i nie każde ruszy. Smekte nie zawsze, na przykład przy rota chyba nie wolno zatrzymywać, wszystko musi przelecieć. Można też nifuroksazyd podać