Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdezorientowana_Mamuśka

Pleśniawki u 2miesięcznego dziecka

Polecane posty

Witam, mam problem. Moja córka dostała pleśniawek mimo codziennej higieny buzi, byłam u lekarza, przepisał Nystatynę, ale nie za bardzo się to sprawdza, może znacie jakieś sposoby którymi można się pozbyć pleśniawek??? Rodzice podpowiedzieli mi żebym dała dziecku na smoczku Chlorchinaldin, ale ja się boję bo to jest lek, a ona jest taka maleńka :(. Już sama nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc

Gość gość
Nystacyna to tez lek , a dokładniej antybiotyk. Ja smarowalam fioletem na wodzie, trzeba być systematycznym i pamiętać, że plesniawka lubi nawracać. U nas definitywnie przeszło po skończeniu 6 miesięcy.

Gość gość
chlorchinaldin jest od bolu i zakazen gardla!!!!!!!!!! Na pleśniawki najskuteczniejszym lekiem jest nystatyna,potrafi "uśpić"afty,by nie nawracały,bo niestety taka skłonność do nawrotów jest duża.

Gość gość
aphtin czy cos takiego - smarowac dziecku bezposrednio na plesniawki - u nas sie sprawdzilo u 4tygodniowego dziecka... jednak podobno najlepszy na plesniawki jest mocz dziecka - tak leczyly nasze babcie i chyba nie ma nic lepszego do dzis (mocz na pieluszke tetrowa i przemyc miejsce z plesniawka)

Gość gość
skoro dziecko ma wirusa,jest zakazone to jak leczyć zakazonym moczem?wtórnie zakazać?przecież ten wirus ze śliną dostaję się do nerek a te wydalą mocz ze śladem wirusa.

ja pleśniawki leczyłam ponad 4 tygodnie podawałam synkowi Nystan miał wtedy miesiąc , lekarz nie chciał zmieniać leku powiedział ze wszystkie inne środki sa powyżej 3 miesiąca i tak sie męczyliśmy z tym niestety a zaraził sie ode mnie a dokładnie od poranionej brodawki ,

Gość gość
najczęstsza przyczyna pleśniawek to oblizywanie smoczka przez rodziców, dziadków itd. nie wolno tego robic!!!

Dzięki za odpowiedzi, smarowałam cały czas i smaruję tą Nystatyną, pleśniawki się zmniejszyły, jak nie przejdą do czwartku do idę jeszcze raz do lekarza z dzieckiem. A jeśli chodzi o Chlorchinaldin to jest on nie tylko na ból gardła, ale również na zakażenia i grzyby w jamie ustnej, na afty itd, tylko nie wiem czy można stosować u tak małych dzieci, bo u większych dzieci i dorosłych na pewno tak