Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy depresja jest wyleczalna? Wraca to uczucie normalności?

Polecane posty

Gość gość
tez biore fluoksetyne :-) jakos mi pasuje. Ale jest mi niedobrze, jakbym wsiadla do autobusu po kawie. Ale to normalne. Kiedys bralam citalopram, ale fluoksetyna chyba dla mnie lepsza. To jest sprawa bardzo indywisualna. Sprobuj jeszcze kilka tygodni, bo na razie to sa tylko skutki uboczne, ktore potem mijaja. Jak bedzie nadal zle, to zmien lek. jestem słaba psychicznie po mamie xx owszem tedencja do depresji moze byc genetyczna, ale co to znaczy 'slaba psychicznie' - to troche traka wymowka dla pasywnosci. popracuj nad soba, nie akceptuj tego pasywnie. Moja mama jest tchorzliwa rozemocjowana panikara, a ja nie. Ja sobie poradzialm z sytuacjami, z ktorymi ona w zyciu by sobie nie poradzial. Ale to ja mam depresje a nie ona :-(

Gość gość
czemu w domu masz problem ?? ehhh , masakra. moje życie robi się nudne przez tą depresję bo ograniczam się do siedzenia w domu przed komputerem -,-

Gość gość
Nie biorę leków trochę sie boje zacząć biorę tylko magnez, melisę, dzurawiec

Gość gość
właśnie czekam, nie odstawiam leku bo mam nadzieję że będzie okej. czy jak się bierze ten lek to to uczucie normalności powraca? jest lepiej? biorę tylko 10 mg... i na razie przy tym mam zostać. ehh, ja jestem słaba psychicznie po mamie w takim sensie, że jestem dosłownie krok w krok taka jak ona, ale zauważyłam, ze z niektórymi sprawami radzę sobie lepiej... więc licze na to że uda mi się siebie uratować, bo przed depresją i dzięki mojemu partnerowi starałam się zmienić...

Gość gość
i jak to jest po tym leku? człowiek staje się bardziej takim optymistą? ma wyższą samoocenę? bo jak na razie to ten lek mi samoocenę strasznie zniżył -,-

Gość gość
Mi jest lepiej. Ja biore 20mg, bo tu jest to dawka minimalna. Popracuj troche nad soba, ale stawiaj sobie minimalne cele, zeby sie nie przytloczyc. I moze wez choc 20 mg na poczatek? Tutak dawki sa 20, 40, 60 maksymalnie. Polskie antydepresanty w dawce 10 chyba nie robia wielkiej roznicy?

Gość gość
Ja mam troche wiecej energii i moge pracowac umyslowo znowu. Tydzien temu nie bylam w stanie sie skupic.

Gość gość
tzn mam tabletki po 10 i mogę wziasc po 20 ale ja jestem niby na leki wrazliwa i chyba lepiej to z lekarzem skonsultować ?? chyba ze jutro wezme 15 mg ... albo to 20 ale się trochę boje ... szczerze mowiac ; P

Gość gość
a człowiek staje się choć trochę szczęśliwszy ???

Gość gość
Wiesz co, trudno mi ci cos radzic, bo bez konsultacji z lekarzem nie powinno sie tego zmieniac. Ale tak jak mowilam , tu najnizsza dawka to 20, wiec jak widac jest roznica w ogolnym podejsciu do depresji. W Polsce choroba ta jest rozpoznawana od stosunkowo niedawna, wiec nie uwzam, ze sa ekspertami. Ja sie czuje szczesliwsza -- sam fakt ze moge pracowac, sprawia, ze sie czuje jakbym wyszla z wiezienia. Owszem, jest duzo innych problemow, ale jak bede miala wiecej energii, to i bede w stanie sobie z nimi poradzic! Co to znaczy 'wrazliwa na leki' Kolejne nieprecyzjne okrslenie typu 'jstem slaba psychicznie' czy 'mam slabe zeby'

Gość gość
to wrażliwa na leki to moja lekarka użyła tego, gdyż małe dawki działają na mnie silnie...

Gość gość
No wlasnie, tak myslalam ze to tekst lekarki. Nie uwzam, ze jest precyzyjny. Czyli jest to kwestia podejscia. Bo tutaj, osoba 'wrazliwa' dostalaby 20. A wlasciwie nikt nie uzywa tego okreslenia, tylko na poczatek daje sie dawke minimalna. Jesli nie zadziala, to sie dopiero wtedy zwieksza.

Gość gość
czyli co dokładniej masz na myśli ? dzwonic do niej jutro czy zwiekszyc dawke ??

Gość gość
Nie wiem kochana, ja ci mowie jak jest tu. Tu zaden pacjent by nie dostal 10, bo takiej dawki nie ma. Czyli moge wyciagnac wniosek, ze 20 nie jest szkodliwe. Moze po prostu twoj lek nie jest dobrze dobrany. Ale zadzwon, powiedz czego sie dowiedzialas, wysluchaj argumentow za i przeciw dawce 20.

Gość gość
Tak a propos, fluoksetyna to jest Prozac ;-)

Gość gość
no ok , ja przedzwonię . ja te tabletki mam w tabletkach na opakowaniu jest napisane 10 mg , to jedna tabletka ma 10 ?

Gość gość
Tak, jedna tabletka ma 10. Ciekawe, ze na tutejszym rynku tego nie ma, wiec roznica w dawkowaniu wynika z czynnikow innych niz medyczne.

Gość gość
to wyhodzi ze tez mam depresje. i to juz kupe lat.

Gość gość
No to tez sie lecz. Pomaga.

Gość gość
masakra . a to uczucie normalności i w ogóle sprzed choroby powraca ??? depresję da się wyleczyć na jakiś czas chociaż ?

Gość gość
Mi się udało, ale za wcześnie odstawiłam leki i po 1,5 roku miałam nawrót. Teraz oprócz leków włączyłam jeszcze psychoterapię. Tutaj chodzę http://www.czpgdynia.pl .Nie chcę tak żyć, nie da się pracować normalnie, nie mam ochoty wychodzić z domu :( Muszę coś zmienić w życiu. Tylko co?

Gość PomocnaMajka
Mojej siostrze się udało wyjść z depresji. Strasznie się załamała jak ją mąż zostawił...po 3 lata wróciła do normalności-choć widzę, że ma czasem jeszcze kryzysy, ale tak już bedzie, w końcu przeszła trudną chorobę. Bez pomocy psychologa będzie ciężko wyjść z depresji samemu. Do tego zajmij się czymś - moja siostra zaczęła bardzo dużo czytać, również o depresji. Jedną z ciekawszych książek na ten temat jak mówiła, była "Świadomą drogą przez depresję" (kupiłam ją siostrze w księgarni psychologicznej http://ksiazkizmieniajacezycie.pl/oferta/41-swiadoma-droga-przez-depresje.html). Nie poddawaj się i bądź dobrej myśli. Trzymam kciuki, aby i Tobie się udało!

Gość WIEM CO MÓWIE WIEC ZAUFAJ
HEJ LUDZIE, MAM WAM COŚ DO POWIEDZENIA: BÓG KOCHA WAS TAK, JAK NIKT NIGDY NIE BĘDZIE WAS KOCHAŁ, JEGO MIŁOŚĆ TO NAJLEPSZE CO WAM SIĘ MOGŁO PRZYTRAFIĆ CHOĆ MOŻE NIENAWIDZICIE SWOJEGO ŻYCIA, ALE UWIERZCIE, TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z NIM, ON JEST DOSKONAŁY I JEGO MIŁOŚĆ TEŻ, JEŚLI JESTEŚ DALEKO OD JEZUSA, WRÓĆ, JESZCZE WSZYSTKO SIĘ DA POUKŁADAĆ, UWIERZ W CUD, ODDAJ WSZYSTKO BOGU !! JA GO DOŚWIADCZYŁAM OSOBIŚCIE, JEZUS CZEKA, ZAWSZE CIĘ KOCHAŁ, NIGDY NIE PRZESTAŁ, ROZUMIESZ? NIGDY !! JEGO MIŁOŚĆ DA RADĘ ZNISZCZYĆ CAŁY TWÓJ BÓL chciałam wam opowiedzieć coś co zmieniło moje życie; mimo że byłam dość wierząca i taka sobie średnio praktykująca odkryłam niedawno Jezusa zupełnie na nowo, to był przewrót który zmienił moje życie!!!!! jeśli wasza wiara jest żywa, autentyczna i nie chwilowa (WAŻNE) modlitwy zostaną wysłuchane i cuda wejdą do waszego życia z taką pewnością siebie jakby siedziały tam sobie wygodnie od zawsze. Może to nie będzie dokładnie to o co prosiłeś lecz będzie to najlepsza możliwa aktualnie dostępna dla Ciebie opcja a może i coś lepszego niż „zamawiałeś”. Bóg da Ci to czego nie da Ci nikt, nikt nigdy nie będzie kochał Cię tak bardzo jak on, nikt nie doda Ci tyle odwagi i siły, tyle radości i ciepła oraz zrozumienia. To nie jest ktoś odległy, on jest bardziej ludzki od ludzi a jego dobroć większa niż dobroć wszystkich ludzi którzy kiedykolwiek żyli na tej planecie razem wziętych. To się wydaje Ci teraz może pusta gadka, ale jest coś takiego jak wylanie Ducha Świętego (sprawdź też pod nazwą: chrzest w Duchu Świętym) i jest to mega przeżycie mistyczne i realne jednocześnie, używałam w życiu różnych rzeczy i uwierz mi- nic Ci nie da takiego powera, jest to odlot nie do opisania ludzkim językiem, wiem co mówię. Jeśli jesteś teraz daleko od Jezusa i masz wymówkę w stylu „ …no ale ja już zrobiłam tyle złych rzeczy i teraz to już w sumie tak głupio, nie ma sensu wracać…” to muszę cię rozczarować gdyż to gó**no a nie wymówka ja miałam podpisany własną krwią pakt z diabłem (we wczesnej młodości) a Bóg wybaczył mi to, przyjął z powrotem jak gdyby nigdy nic, tyle Ci powiem; spowiedź to potęga, weźcie to na serio, dzięki spowiedzi możecie dosłownie wykasować te wszystkie złe rzeczy w majestacie duchowego prawa które jest po drugiej stronie (po śmierci) brane ze 100% szacunkiem i uznaniem Wróć do Jezusa, on czeka

Gość gość
Miałam swego czasu poważne problemy. Nie chwaliłam się tym przed nikim, nie zwierzałam się...Bałam się,że ktoś mnie wyśmieje...Chciałam być przy moim synku i jakoś krok po kroku walczyłam ze sobą...Tłumaczyłam sobie wszystko, analizowałam i chciałam sama sobie pomóc. I był nawet taki czas, gdy myślałam, że to wszystko mam już za sobą...Ale zaczynałam uświadamiać sobie, że jednak nie. Ten dziwny nastrój znowu powracał i trwał...Musiałam znaleźć jakieś lekarstwo na moje schorzenie. Pomogło mi oczyszczenie aury u osoby zajmującej się magią http://moc-energii.pl , od rytuału zaczęło się wszystko zmieniać na lepsze. Znów jestem pełna zycia i chęci. Oby było tak jak najdłużej.