Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego kościół katolicki uważa, że związek bez ślubu to grzech ?

Polecane posty

Gość gość

Przeciez w czasach Jezusa nie było żadnych ślubów. W Afryce księża nie potępiają zycia bez ślubu i poligamii, a u nas mało się nie zesrają na ten temat.

Gość gość
:classic_cool: sam w takim tkwisz ,prawda? uf te uczucia

Gość gość
boisz sie tego co mowi ksiądz ?:O

Gość gość
człowiek jest wolnym człowiekiem i w tej wolności pragnie trochę szczęścia

Gość gość
zadaj pytanie inaczej a znajdziesz odpowiedz w biblii na przyklad tu: 46 On odparł: «I wam, uczonym w Prawie, biada! Bo nakładacie na ludzi ciężary nie do uniesienia, a sami nawet jednym palcem ciężarów tych nie dotykacie.

Gość gość
Bo na tobie czarni nie zarobili co laska

Gość gość
nauki przedmałżeńskie = kasa zapowiedzi = kasa ślub = wielka kasa chrzciny = kasa komunia = kasa bierzmowanie = kasa a ty pytasz DLACZEGO oni są przeciw związkom BEZ KASY DLA NICH? :D:D:D:D: hahahhahahah

Gość gość
każdy kościół tak samo uważa:classic_cool: Katolicki nie jest w tym w żaden sposób odmienny:P

Gość gość
Kogo to...? Na pewno "czarni" znaja tysiac wytlumaczen "dlaczego"? Ale niech cwicza swoje owieczki (barany), a pozostalych niech zostawia w spokoju! Rescator555

Gość jakgwiazdynaniebie
Dokladnie dla tego jak napisal gosc KASA. Tyle biora za wszystko ze az glowa mala. Sama jestem przed slubem, i wiem jakie to wydatki... Sama msza 1250zl ktora jest sakramentem i powinna byc za darmo, badz za naprawde symboliczna kwote. A oni zdzieraja jak moga. Jestem katoliczka, ale to co ksieza wyprawiaja przechodzi ludzkie pojecie.

Gość gość
wystarczy napisac skargę to go wyniosą

Gość gość
1250 zeta za jedną godzinę??? ja p*****le ,co za eldorado dla księdza...-to jakaś ustalona stawka??? jakby mi kazał ksiądz tyle zapłacić ,to powiedziałabym mu s********j ,pójde do innego,najlepiej w jakiejś dziurze z paroma duszyczkami-tam ksiądz nawet za pól stówki msze odprawi...

Gość gość
fajne to forum,można sobie pochlebiać

Gość gość
Ale przecież ślub nie jest obowiązkiem. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Nie ma ustawy która mówi że musisz ochrzcić dziecko. Z czym wy macie problem?

Gość gość
nauki przedmałżeńskie = moja parafia free zapowiedzi = moja parafia free ślub = moja parafia bez cennika co łaska dałem 400 chrzciny = moja parafia bez cennika co łaska dałem 100 komunia = moja parafia free bierzmowanie = nie wiem, nie dotyczy mnie jeszcze Jak płacicie za przygotowanie bankietu na powyżej wymienione okazje, to jakoś nie jęczycie. Wiec chyba najwięcej na tym zarabiają restauratorzy, pewnie muszą za to czarnym odpalić, na bank muszą. Co za głupi naród........

Gość gość
już gdzie słyszeliśmy te słowa "za przygotowanie bankietu na powyżej wymienione okazje, to jakoś nie jęczycie" :D :)) :classic_cool: powiedz to papiezowi

Gość gość
super ,za coś kochanki musza żyć :D

Gość gość
Ja was nie ogarniam, nie macie obowiązku być chrześcijanami, nikt was do tego nie zmusza. Możecie sobie założyć swój kościół, zapisać się do zboru jehowy, zmienić wyznanie na dowolne jakie się wam podoba lub zostać ateistami.

Gość gość
tak będzie najlepiej

Gość gość
ja ciebie gosciu tez nie ogarniam po pierwsze jehowi z tego co mi wiadomo takze uwazaja sie za chrzescijan, po drugie dlaczego ksiadz ktory ma dwoje nieslubnych dzieci oplacanych w formie alimentow z kurii opowiada o tym ze CZYJS zwiazek bez slubu to grzech?

Gość gość
nauki przedmałżeńskie = kasa zapowiedzi = kasa ślub = wielka kasa chrzciny = kasa komunia = kasa bierzmowanie = kasa a ty pytasz DLACZEGO oni są przeciw związkom BEZ KASY DLA NICH? Xxx Jak sie zaprzesz to nie zaplacisz gdyz jest oficjalnie co laska i ja ten fakt wykorzystalem. I u mnie bylo nic nie laska:-D

Gość gość
Jak to dlaczego, bo kościół ze ślubu ma profity w postaci kasy, minimum 1000zł trzeba dać, a jeszcze w trakcie ceremonii puszczą tacę w ****** drugi tysiączek się zbierze, ot cała tajemnica.

Gość gość
Co łaska... hehehe się uśmiałem, najczęściej to wygląda tak, co łaska, ale nie mniej niż :P A jak się uprzesz, to odwali taką mszę po łepkach że szkoda gadać, kler i w ogóle wszelkie religie zostały wymyślone w dwóch celach, kasa i władza, przez kilkaset lat kościół katolicki miał taką władzę że wyrzynał każdego kto miał odmienne zdanie niż on, nawet królowie bali się postawić papieżowi.

Gość gość
Aaaa, to taki standard, każdy ksiądz ma dwójkę dzieci, nie wiedziałem. Znam gościa który był księdzem i ma jedno dziecko, to chyba przez to ze ma jedno już nim nie jest. Biedak nie wiedział że jak spłodzi dwójkę to nadal będzie księdzem i jeszcze dostanie alimenty.

Gość gość
"Nawet królowie bali postawić się papieżowi" Czy ty znasz historię, raczej nie, podpowiem ci, że była to transakcja wiązana, nikt nikogo się nie bał.

Gość gość
Henryk VIII stworzyl kosciol anglikanski po tym jak papiez w Rzymie nie uznal jego rozwodu z Katarzyna

Gość gość
Właśnie historię znam, kościół w średniowieczu miał taką władzę, że nikt im nie podskoczył, jedynie Czesi mieli jaja aby postawić się papieżowi, potem my poszliśmy za Czechami, ale ale krótko. Co nie zmienia faktu że religia została wymyślona jedynie dla władzy nad głupim motłochem, bo kto ma nad nimi władzę ma także kasę. A najzabawniejsze jest to, ze najzacieklej kościoła bronią kobiety, a ten sam kościół stawia je w pozycji podległej mężczyźnie i robi z nich inkubatory i służki. Ten sam kościół grozi grzechem kobiecie która tkwi w małżeństwie z alkoholikiem i gwałcicielem i nie pozwala jej na opuszczenie męża dewianta i sadysty w imię wiary w Boga. Ten sam kościół, taki prawy i uczciwy ukrywa niewygodne dla siebie fakty, bo gdyby ludzie dowiedzieli się jak jest naprawdę, to kościół przestałby istnieć.