Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nieprawdą jest, że miód, nawet ten najlepszy to samo zdrowie

Polecane posty

Gość gość

Toż to prawie sam cukier

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jakbys napisala, ze snickers to to samo co jabłko, bo oba są słodkie :O miód się cukrzy, ale to nie to samo co normalny cukier :O moze poczytaj troche o miodzie :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
miód zawiera także i witaminy minerały i tylko sacharoza jest szkodliwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
"TYLKO" sacharoza której jest 50%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nawdychałaś się propagandy kwasia i co gubisz się w domysłach a długowieczni od miodu nie stronią co są jednak luki w wiedzy będziesz szukać do końca życia i czasu ni mądrości nie starczy jak za krótki koszuli !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co zawiera miód? Miód to węglowodany – ciężko tu szukać tłuszczu, a ilości białka są śladowe. Białko obecne w miodzie to pszczele enzymy, z których najważniejszą rolę odgrywa sacharaza, zwana też inwertazą lub β-fruktozydazą. Enzym ten hydrolizuje sacharozę, doprowadzając do jej rozpadu na glukozę i fruktozę. To właśnie te dwa cukry proste są głównym składnikiem miodu. Ich łączna zawartość wynosi ok. 75%. Oprócz tego miód zawiera, jak niemal każdy produkt spożywczy, wodę, której zawartość nie powinna przekraczać 20%, choć miód wrzosowy zawiera zwykle nieco więcej (do 23%). Ponadto w skład miodu wchodzą olejki eteryczne, kwasy organiczne – glukonowy, jabłkowy, nadające specyficzny smak, barwniki (gł. β-karoten). Miód zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B, prowitaminę A, witaminę C, a także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, chlor, siarkę, fluor, cynk czy kobalt. Skład i kaloryczność miodu zależą od jego rodzaju. 100 gram tego słodkiego płynu to ok. 325 kcal, a więc sporo, ale nie są to puste kalorie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tylko sacharoza musi byc rozłozona w organizmie i potrzebuje na to minerały a glukoza jest wchłaniana bezposrednio do organizmu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Aktywność antybakteryjna krajowego miodu gryczanego oznaczona w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach także była wysoka. Zarówno świeży miód gryczany, jak i po 6 miesiącach przechowywania w różnych warunkach nie stracił swej aktywności wobec gronkowców złocistych Staphylococcus aureus (średnica stref zahamowania wzrostu 30-40 mm) oraz pałeczek Escherichia coli (15-20 mm). W innym badaniu nie stwierdzono istotnego wpływu podwyższonej temperatury na jego aktywność antybakteryjna wobec testowego szczepu laseczek Bacillus subtilis. Aktywność ta w skali 0-5 wynosiła 4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Miód jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecnie miód wchodzi w skład diety: sportowców, alpinistów, płetwonurków. Cukry proste biorą też udział w detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich jest powstający nadtlenek wodoru. Bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym, jak również może być to efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów, występujących w miodzie w niewielkich ilościach. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie; dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennie. Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcela332
Na stronie http://klubseniora.pl/ czytałam, że miód właśnie jest bardzo zdrowy. Polecam przeczytać artykuł "sposoby na długowieczność miodem płynące".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
miód jest dobry ale tylko od pszczelarza bo w sklepach często są podróbki a nie prawdziwy miód

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×