Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam dopiero 30 lat a juz mam 3 zeby leczone kanalowo tragedia straszna!

Polecane posty

Gość gość

a do tegojeden zab leczony kanalowo jest tak zniszczony ze musialam korone porcelanowa na niego zakladac i mam korone juz w wieku 3o lat.. i jeszcze nie mam dwoch szóstek na dole. i chyba 11 plomb w sumie razem z tymi kanalowymi i na innych zebach..czy ma ktos gorzej...?:( dentysta mi powiedzial ,ze ciezki przypadek mam ze w moim wieku juz nie mam szóstek dwóch i do tego az 3 zeby leczone juz kanalowo..:( zalamal mnie calkiem..pewnie nie mial nigdy takich mlodych pacjentek z takimi problemami..:(

Gość gość
a najlepsze ,że zaraz mnie shejtujecie ze nie dbam i nie myje a ja myje ciagle i elektryczna szczoteczką nawet a do tego dobre pasty i g****o z tego ...moje zeby tio efekt zaniedban przez rodzicow w dziecinstwie glownie..:(

Gość gość
ja mam 21 i też tylnie zeby poplombowane te na górze i na dole, w tym chyba jeden kanałowo, dodam że myłam i myje zęby codziennie ale lubie słodycze, zęby mam wszystkie ale jakie...

Gość gość
pewnie nie dbasz kanalowe to ostatecznosc efekt zaniedbania totalnego

Gość gość
straszna tragedia, oj straszna, jak ty możesz żyć z takim obciążenim psychicznym ?

Gość gość
w tym wieku to tragedia miec taki stan zebow..

Gość gość
jestem asystentka stomatologiczna i widze codziennie mase zębów i moge Ci autorko powiedziec ze 3 zęby leczone kanałowo to pikus, w dalszym ciagu jest sporo ludzi z wielkimi dziurami w przednich zebach. Autorko uzupełnij jakos brakujace 6 bo zeby które teraz nie maja przeciwzgryzu zaczna sie obnizac i za jakis czas ci wypadna

Gość gość
a na czym polega ta tragedia? tak ja mam gorzej- 2 x więcej plomb w podobnym wieku, 2 kanałowe, zresztą kanały miałam przed 15 rokiem zycia zrobione, nie mam żadnej 6-stki[czego nie widać dzieki ortodoncji- 7ki mi weszły w miejsce 6tek i nie mam przerw w uzębieniu]. Zęby mam tak równe, białe i dobrze zrobione, że osoby, które nigdy nie miały problemów z próchnica mi zazdroszczą. Tragedię, to miała moja znajoma, która w wieku 3o kilku lat ma sztuczna szczękę, bo jej się jej zdrowe zęby zaczęły chwiać i zadne próby ratunku, ogromna kasa nie zatrzymała paradontozy, która w kilka lat pozbawiła ją uzębienia. skoro masz wyleczone, to w czym problem? Są osoby, które mają wszystko popsute i nic z tym nie robią

Gość gość
ja mam 24 i nie mam 2 dolnych 6 - jednej z winy dentysty szkolnego drugiej z lęku - mama nie dopilnowałą sprawy a ja sie bałam - teraz nie mam tych 6 i mam jedna małą plombę - reszta super - ostatnio byłam u denta topowiedział ze mam dwie małe dziurki ale nie chce ich wiercić bo więcej zrowego zęba usunie - do kontroli bo może się zatrzyma póchnica za 3-4 tyg,

Gość gość
no ja mam 33 lata i 5 zebow kanalowych, w tym 2 jedynki ''nie z mojej winy'' bo kiedys zemdlalam i w wyniku uderzenia zrobily sie martwe. do tego 2 dolne piatki mi nie wyrosly,2 szostki dolne wyrwane,ogolnie masakra.slabe zeby mam po mamie, tato-60 lat nigdy nie mial kanałowego nawet!!!

Gość gość
do pani wyżej miałas ustawiane 7 na 6 za pomocą apartu stałego z naciągiem tylko czy też mini implant wwiercony z boku między mniej więcej 4a 5 na niego naciąg?

Gość gość
ktos napisal ze zeby kanalowo leczone to z zaniedban-niekoniecznie-mozna w wyniku uderzenia, miec martwe zeby, np.w wypadku.

Gość gość
Proszę o odpowiedź od PAni która miała przestawiane 7 na miejsce 6 - czy miała wiwercany miniimplant? Ja też chce założyć aparat stały na dolny łuk - tylko się naczytałam że teraz robi się naciągi na miniimplant poziomy - a ja nie chce żadnego wiercenia... ;(

Gość gość
Nie miałam żadnych mini implantów- byłam praktycznie dzieckiem i zęby się prawie że same przestawiły i bardzo szybko, nawet nie jestem w stanie sobie przypomnieć posiadania luk w uzębieniu chociaż zapewne musiał być taki etap

Gość gość
Wiecie, to nie jest kwestia "winy". Niektórzy mają kiepskie zęby. Moje stałe trzonowce wyrosły od razu zepsute, a miałam z 8-9 lat wtedy. Rodzice niby dbali o moje zdrowie, ale stomatologia była na bardzo niskim poziomie, a leczenie bardzo bolesne- nie to co teraz. a co do kanałów, to akurat mam w zębach, które były mało popsute, ubytki wyglądały na powierzchowne- w małych zębach bliżej do nerwów i łatwiej o kanał. Mam bardziej rozległe plomby w niektórych żywych zębach niż w tych "kanalach"

Gość gość
jezeli ktos ma luke zamiast szóstki na dole albo u góry to niestety bardzo zle.. zab wypadnie ten ktory nacodzi na szóstke jesli jej nie ma to szuka jej i chce sie z nia spotkac i niestety wtedy gdy jest zamiast niej dziura to on sie obniza i wkoncu wypada

Gość gość
tak to fakt szóstki jak brak to zaczynaja sie problemy i ząb nad nią szuka sobie tego na dole a jego nie ma i wtedy opada na dól i wypada po czasie. tez mi mowl dentysta to. trzeba kazda luke zawsze wypelnic mostkiem albo koronką.. nie mozna zostawiac luk nigdy.

Gość gość
Najlepiej implant, bo mostek nie zapobiega zanikaniu kości w miejscu wyrwanego zęba.

Gość gość
nie da sie implanta dac jak jest zanik kosci bo niby do czego dac go jak kosci brak

Gość gość
Przeprowadza się wtedy zabieg regeneracji kości po prostu. Ja miałam taki zabieg pod implant

Gość gość
A ILE KOSZTUJE ZABIEG REGENERACJI KOSCI?