Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto wyjechać do Warszawy na takie studia?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w takim wieku, że już powinnam się zastanawiać nad studiami. Od zawsze moim marzeniem było mieszkać i studiować w Warszawie, wybrałam sobie kierunek Profilaktyka społeczna i resocjalizacja, oczywiście chciałabym studiować w weekendy a w tygodniu pracować. Mama pomogła by mi finansowo na początku. I tu moje pytanie, czy opłaca się jechać tak daleko (250km)? Siostra mówi mi, że sobie nie poradzę, i że zachowuje się jak mała dziewczynka z marzeniem mieszkania w Warszawie. Ale czy warto czekać żeby za ileś tam lat dopiero się przeprowadzić skoro i tak będę (mam nadzieje) tam mieszkać?

Gość gość
tfu, 350km miało być.

Gość gość
Oczywiscie, ze warto. Warszawa jest jedynym w miare cywilizowanym miejscem w PL. Po co masz gnic na wsi?

Gość gość
I co to za tekst 'czy sie oplaca'? Po prostu zrob to zeby miec lepsze zycie.

Gość gość
Czy się opłaca, w sensie czy będzie z tego jakaś w miarę pożyteczna i dobra praca.

Gość gość
a w jakim miescie mieszkasz?

Gość gość
to ja od "nie warto". Warszawa jest fajna, ale kierunek, który chcesz studiować jest pewnie na wielu uczelniach, a w Warszawie życie drogie

Gość gość
na Twoim miejscu wybrałabym studia bliżej domu

Gość gość
Po co w innym mieście skoro i tak mam zamiar tam mieszkać? Tak, owszem, życie drogie ale jest sporo miejsc pracy, co nie?

Gość gość
warto opuścić mały grajdoł.

Gość gość
po co pytasz jak już wiesz :P skoro sobie wymarzyłaś Warszawę to spełniaj marzenia, mam nadzieję, że się nie rozczarujesz z pracą jest tak jak w innych większych miastach

Gość gość
Warto :) na pewno bedzie ciezko na pocztku, inne zycie. Ale warto!

Gość gość
Pytam się, bo do końca nie jestem pewna :v Najwyżej zostanę pod mostem, z gównianymi studiami i bezrobotna :D Generalnie to ja mam dziwny stosunek do życia, ostatnio jak rozmawiałam z przyjaciółką to wyszło, że wolałabym np. mieć wymarzony samochód i biedę w domu niż odwrotnie :D

Gość gość
Ale nie ma gwarancji na to czy bedziesz miala prace, niezaleznie od tego gdzie podejmiesz studia. Warszawa nie jest gwarancja, ale jest twoim marzeniem, a to sa dwie rozne sprawy.

Gość gość
^ jasne, jestem tego świadoma.

Gość gość
no a tak poza tym, co Cię tak kręci w Warszawie?

Gość gość
oczywiście , że nie warto...tutaj już nie ma miejsca przez was, przyjezdnych...

Gość gość
Strasznie ciągnie mnie do tego miasta, podoba mi się tam. No i jest jeszcze jeden powód ale nie będę tego wywlekać na forum.

Gość gość
wyobrażasz sobie życie w wielkim mieście jak w filmie? :P

Gość evkaaa
wyjechałam na studia do warszawy, jestem na ostatnim roku, pracuję w zawodzie i jestem bardzo zadowolona. Wybacz jednak, ale muszę powiedzieć, że kierunek studiów, który wybrałaś jest wręcz ekstremalnie lipny, już wyśmiewana socjologia byłaby lepsza. Szansa na pracę po czymś takim to 1%, a maksymalne zarobki w sklepach, na co raczej na Twoim miejscu byłabym psychicznie przygotowana, to max 1800 zł na umowe zlecenie. Przy średniej cenie wynajmu pokoju 800 zł + opłaty. Na jakiej uczelni chcesz studiować? chyba na UW? ostrzegam, że humanistyczne kierunki są tam strasznie oblegane

Gość gość
Nie, zdaje sobie sprawę z tego, że na początku będzie ciężko i będę klepać biede jak typowy student, ale cwaniaki wiedzą jak sobie poradzić w życiu! :D

Gość gość
Tak, na UW. Rozmyślałam nad socjologią albo resocjalizacją konkretnie, ale jakoś ten kierunek szczególnie mi się spodobał.

Gość gość
lepiej idź do szkoły policealnej

Gość gość
wybierz socjologie, ale jesli chcesz miec szanse na prace w zawodzie to musisz znać perfekcyjnie angielski. No i żeby sie w ogóle dostać na uw to napisane rozszerzenia z matur na co najmniej 80%

Gość Kornelia Kumor
Moim zdaniem trzeba gonić swoje marzenia, nie marto się poddawać na samym początku no bo kto za nas zadba o nasze życie, przyszłość? Bardzo fajnie, że masz takie plany - praca, studia. W Warszawie są o wiele większe możliwości. Ja studiuje na UTH zaocznie, a w tygodniu pracuję. Wiąże koniec z końcem i nie wróciłabym się za nic w świecie do miejscowości, z której pochodzę bo tam nie było perspektyw, a tutaj one są i to o wiele, wiele większe. Moje studia również dają mi możliwość na rozwój i praktyki w trakcie studiów. Mam nadzieje, że pomoże mi to w tym by zdobyć jeszcze lepszą pracę :)

Gość gość
Nie wiem dlaczego wszyscy teraz tak ciągną do tej warszawy…ja powiedziałam sobie, ze nie dam się temu wszystkiemu tak podporządkować…znaczy systemowu…że niby warszwa, to studia lepsze. Guzik prawda. Ja wybrałam najzwyczajniej w ściecie miasto Kraka – Kraków i http://www.ignatianum.edu.pl/ i moją wymarzoną Pedagogikę. Na pohybel. I jestem zadowolona.

Gość gość
ja na razie jestem na ostatnim roku szkoly dla doroslych w sopocie http://www.liceum-zaoczne.sopot.pl/home.html jak zdam mature to tez chce wyjechac do warszawy, bo tu ciezko z praca. teraz dorabiam troche ale to dla mie za malo.