Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaczusia1988

Wprowadzenie glutenu

Polecane posty

Gość kaczusia1988

Witam mam córkę która rozpoczęła 7 miesiac. Z jakieś 3 tygodnie dałam jej 3 razy kaszkę manna na mleku z Nestle 2 łyżki na 60ml wody. Po tygodniu dałam jej 2 razy kaszkę mleczną wielozbożową z glutenem na 160ml mleka 5 łyżek jak na opakowaniu pisało. za 1 razem zjadła może z połowę za drugim troche więcej. Ostatnio kupiłam jej maszkę 8 zbóż z Nestle i dałam na 60ml mleka 2 łyżki. Teraz się dowiedziałam o stopniowym wprowadzeniu glutenu. Czy mogłam jej zaszkodzić? Celiakia to choroba jedynie dziedziczna? w pewnym momencie wysypało ją na szyi ale na drugi dzień zeszło.

Gość gość
Na pewno nie zaszkodziłaś swojej córce. Wprowadzasz gluten stopniowo a tak właśnie trzeba. Ja synowi na początku dawałam kaszkę manną na "łyżeczki". Najpierw przez 3-4 dni po jednej a potem robiłam 3 dni przerwy i stopniowo zwiększałam ilość kaszki. Tak około 2 m-ce. A potem dałam kawałek przylepki albo biszkopta. Ja o wszystko pytałam pediatry przy okazji szczepień.

Gość gość
Wysypka u dzieci do 2 roku życia to standard:( maluch może dostać krostek od byle czego. Po prostu ich skóra jest bardzo delikatna i byle podrażnienie może powodować wysypkę.

Gość kaczusia1988
No tak tylko że wszędzie piszą że przez 2 miesiące wprowadza się po pół małej łyżeczki glutenu na 100ml mleka. a ja dałam na 60ml mleka 2 łyżki płaskie a na 160 ml wody 5 płaskich łyżek stołowych jak na opakowaniu pisało.i to w przeciągu 2 tygodni. .jakiś czas temu lekarka mi powiedziala ze moge wprowadzać gluten ale ile nie powiedziała. Wogołe córeczka od paru tygodni non stop ma gazy. Czy to normalne? Znajomi mówią że tak że dobrze że "purta" bo wtedy ma brzuszek zdrowy i nie będzie ją boleć. Daje jej słoiczki po których nie ma wysypki. Bo dynie banany i owoce leśne wycofałam bo miała wysypkę po tym.

Kaczusia1988, najlepiej jeśli skontaktujesz się z lekarzem prowadzącym córeczki, który na podstawie obserwacji i informacji od Ciebie oceni przyczynę opisanych zmian skórnych i wskaże, kiedy i jak wprowadzić gluten do diety Maluszka. Ekspert.Nestlé Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLE, a także kwestiami dotyczącymi żywienia dzieci. Zachęcamy do kontaktu z Centrum Informacji dla Rodziców. Adres e-mail oraz numer kontaktowy dostępne są naszych oficjalnych stronach.