Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pieczarkowe wątpliwości

Polecane posty

Gość gość

Słuchajcie od kiedy podawałyście pieczarki dzieciom? Czy one w ogóle podchodzą pod ciężkostrawne grzyby, których trzeba unikać w diecie dziecka dosyć długo? Uściślę że chodzi o zwykłą zupę pieczarkową, a córa ma prawie 2 lata....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
spoko możesz dawać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nasz syn je zupę pieczarkową - pierwszy raz dostał jak miał 15 miesięcy, teraz ma 17. nie było problemów z brzuszkiem. myślę, że możesz podać jej. tylko przy pierwszym razie dałabym raczej niewiele i patrzyła czy nic się nie dzieje. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moj syn ma dwa lata i nie daje mu pieczarek. Kiedys ogladalam program o grzybach i lekarz mowil żeby nawet pieczarek nie dawac dziecku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wiem że w słoiczkach były jeszcze dla niemowląt, ale mój nie wiem czy kiedyś jadł, może na pizzy, bo domowe zapiekanki mu nie smakują a pieczarkowej nie gotujemy po prostu. Grzybów leśnych jeszcze nie jadł. Ma 3,5 roku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mój dwulatek od czasu do czasu zje zapiekankę z pieczarkami i jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no cóż....poczekamy może. Moja mała je wszystko i nie boję się nowości ale z głową. Moja teściowa której ulubionym hasłem jest "dawałam i żyją" mnie dobja :) nie wspomnę że 2 jej dzieci na dorosłe lata są chore...w tym alergie itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moja też ma 2 lata ale nie daję jej pieczarek-ogólnie grzyby są ciężkostrawne więc nie widzę sensu. Ale to moje zdanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja myślę, że to o czym piszecie to jedno, ale drugie to też predyspozycje dziecka na niestrawności - mój syn na przykład naprawdę nie ma żadnych bóli brzucha, nie było kolek - dlatego dałam mu pieczarkową i okazało się, że po tym też mu nic nie było.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
grzyby leśne są ciężkostrawne (tak mówią, ja nigdy nie odczułam) A pieczarki można podawać po obróbce termicznej już o 1 roku (w słoiczkach są wcześniej) Autorko- moje roczne dziecko jadło pieczarki w różnych daniach i nic jej nie było. Nie rozumiem twoich wątpliwości. Trzesiesz się nad tematem, a nie dasz jej spróbować i się przekonać. Mówisz, że nie boisz się nowości. Czyżby? ;) z resztą pieczarka.. co to za nowość dla 2-letniego dziecka heh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
:)faceci polscy traktuja kobiety jak c**y i szmaty dlaczego sie zgadzacie 888 www.youtube.com/watch?v=hKlbr5Ip8nY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zupę możesz powoli dawać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Często zadajesz sobie pytanie czy dany produkt nadaje się dla twojego dziecka. Oto odpowiedzi na kilka najczęściej pojawiających się pytań czy mogę dziecku podawać: czarne lub zielone oliwki, suszi, tatara, grzyby w tym pieczarki, sery typu feta czy sery pleśniowe, parówki, aktimel, dannonki, szprotki z puszki, biszkopty. Sprawdź, z co o tym myślą dietetycy. Sushi i tatar Zgodnie z nowymi zaleceniami ryby można podawać niemowlętom już po ukończeniu 6 m.ż. Jednak sushi ma w składzie rybę surową, która nie jest mikrobiologicznie czysta, więc nie polecamy podawać wcześniej niż po ukończeniu 3 roku życia. Ta sama sytuacja jest z tatarem, a związane jest to z możliwością zakażenia bakteryjnego i pasożytniczego. Oliwki czarne i zielone Z oliwkami należy uważać. Te czarne, które można spotkać w Polsce są barwione, na dodatek barwnik zawiera związki żelaza. Jeśli decydujemy się podać oliwki dziecku to wybierajmy zielone, które nie są barwione. Ze względu na zalewę solankową, w której są oliwki zaleca się wprowadzanie oliwek nie wcześniej niż po ukończeniu 12 miesiąca życia. Jak z każdym nowo wprowadzanym produktem obserwujmy reakcję dziecka (na ew. wystąpienie alergii). Grzyby i pieczarki Grzyby są ciężkostrawne, nie powinno się ich podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia, natomiast pieczarki można podać już powyżej 12 miesiąca życia, oczywiście nie surowe, a po obróbce termicznej. Sery pleśniowe, camembert, feta Sery pleśniowe, camembert, możemy podać dziecku po ukończeniu 3 r.ż. Wcześniejsze ich wprowadzanie może spowodować zakażenie bakteryjne, gdyż sery te zawierają bakterie z rodzaju Listeria, na które dzieci do 3 r.ż. są bardziej podatne (mają nie w pełni wykształcony przewód pokarmowy). Ser typu feta wprowadzamy również dopiero po ukończeniu 3 roku życia, gdyż zawiera duże ilości soli, a sól obciąża nieukształtowane jeszcze nerki dziecka. Ryby wędzone Ryby wędzone podajemy po ukończeniu 3 r.ż., gdyż są silnie alergizujące. Parówki Przyjrzyjmy się teraz parówkom. Zwykłe parówki dostępne w sklepie zawierają w swoim składzie dużo tłuszczu, soli, najgorszej jakości mięso i z tego względu nie są polecane dla nikogo. Parówki (te specjalne dla dzieci), faktycznie mają lepszy skład: większą zawartość mięsa, niewielką zawartość soli. Ale tu uwaga! Jako dietetyk nie polecam podawania parówek w ogóle ze względu na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Jeśli dzieci w dzieciństwie spożywają parówki, będą po nie sięgać również jako osoby dorosłe, a wtedy będą spożywać już zwykłe parówki, których skład daleki jest od zalecanego. Jeśli ktoś jednak chce się uprzeć i dawać parówki (te przeznaczone dla dzieci) wprowadzajmy nie wcześniej niż po ukończeniu roku. Desery mleczne Co do popularnych deserów mlecznych najpierw należy przeanalizować ich skład. Są one reklamowane jako bogate źródło wapnia, natomiast pierwiastek ten będzie się źle wchłaniał, bo produkty te są dosładzane cukrem, a wapń trudniej się wchłania w obecności sacharozy. Dlatego też deserki te traktujmy jako podwieczorek dla naszych najmłodszych i podajemy je nie częściej niż raz dziennie. Biszkopty Popularne w menu małych dzieci są biszkopty. Niewielkie ilości biszkoptów można wprowadzić w 10 miesiącu życia, jeśli dziecko jest karmione piersią lub w 9 jeśli jest karmione sztucznie. Biszkopty należy raczej ograniczać i traktować je jako niewielki dodatek do deserów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Od 2 lat Dawałam pieczarki np. z warzywami duszonymi na patelni, czy zupę pieczarkowa z smietaną ( gęstą bardzo, prawie jak krem ) Rzadko, w malej ilości Mają się dobrze. Pisze za siebie i o swoich obserwacja własnych dzieci. KAZDY robi jak uważa Innym dzieciom potrafią nawet orzechy szkodzić, co nie znaczy ze wszystkim :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak mial kilkanascie miesiecy to dalam zupe pieczarkowa bez pieczarek. Teraz ma 19m.i jadl dwa razy pieczarkowa i raz mieso z sosem pieczarkowym,ale raczej bez pieczarek chyba ze sie cos trafilo. U nas tez dobrze toleruje nowosci. Dzis jadl golabka az mu sie uszy trzesly;) jak zjadl swoja porcje to jeszcze dziadkowi zacza wyjadac z talerza;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×