Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak żyje się w Niemczech ?

Polecane posty

Gość gość

Razem z mężem zastanawiamy się nad przeprowadzką do Niemiec. Mamy trójkę małych dzieci. Chciałam się zapytać czy według Was warto ryzykować taką zmianę ? Czy życie w Niemczech faktycznie jest łatwiejsze a zarobki wysokie ? Mąż w kraju pracuje jako operator i programista maszyn cnc ... czy w tym zawodzie łatwo znaleźć dobrze płatną posadę ? A jak z mieszkaniem ? Będę wdzięczna za każdy wpis :)

Gość gość
a jak z jezykiem niemieckim?

Gość gość
no właśnie :) jak? bo jak na dobrym poziomie to i praca będzie a i płaca również na dobrym poziomie :) a jak nie,to radzę siedzieć w Polsce i nie szukać dziury w całym :)

Gość gość
Ja znam język niemiecki na poziomie podstawowym, ale mąż niestety nie zna w ogóle :(

Gość gość
Niech zaczyna się uczyć jeźeli powaźnie myśli o wyjeździe, bo innaczej ty znajdziesz praca a on nie.

Gość gość
gdybym miała doradzić miasto w Niemczech to poleciła bym Berlin to naprawde fajne miasto

Gość gość
odradzam ,trzymajcie się tego co macie i nie wydziwiajcie

Gość gość
Dziękuję za wpisy ... A czemu odradzasz? Nasz dochód tutaj wynosi w sumie ok.4 500 zł/ miesiąc. I tak się zastanawiamy, bo jeśli w Niemczech wyszłoby podobnie, albo niewiele więcej to na pewno nie będziemy ryzykować.

Gość gość
Ja teź oddradzam ale stopa źyciowa w Nienczech jest duźo wyźsza niź Polsce i oczywiście zarobki. Niejednokrotnie bywam w Berlinie to fajne miasto podoba się wszystkim moim znajomym.

Gość gość
4 osobowa rodzina początki w DE -praca o ile ją dostaniecie być może na początku jedno z was zarobek około 1600eu na poczatek czyli ok. rok-1,5 roku 4x kindergeld 800eu mieszkanie warm minimum 4 pokoje jakieś ok. 800eu plus prąd 120eu tv co miesąc 24eu internet telefon 45eu co miesiąc wyżywienie 200eu na tydzień ! paliwo dojazd do pracy ..zalezy od km ubezpieczenie auta jeśli zacyznasz od null to 100% moze być nawet 1 tys. na rok resztę sobie oblicz sama :)

Gość gość
W jakim wieku macie dzieci one teź będą musiały się odnaleść w obcym miejscu

Gość gość
Nasze dzieci mają : 7 lat, 2 latka, 9 miesięcy ...Maluchy jeszcze nie chodzą do przedszkola a córka chodzi teraz do 2 klasy szkoły podstawowej.

Gość gość
Aha zapomniałam dodać, że w Niemczech mieszka mój tata i jego obecna żona, więc nie bylibyśmy tam zupełnie sami.

Gość gość
Dzieci są w takim wieku źe jeszcze mogą się przystosować, tam bardzo dbają o dzieci.

Gość gość
cóż z tego? że tata tutaj życie wygląda inaczej i nawet obecność taty na nie wiele się zda w codziennych realiach życia szkopskiego ogółem to masakra ale zrobicie jak uważacie

Gość gość
tam bardzo dbają o dzieci. <<<< jasne :D tak dbają że w tej dbałości bardzo czesto je odbierają Polakom :D

Gość gość
W interesie Polski lepiej by było źeby taka rodzina została w Polsce tylko co Polska oferuje mlodym małźeństwom? Tak czy owak ja nigdy nie wyjade z Polski i tobie teź nie radze.

Gość gość
jak się żyje ? obrzydliwie- i tyle w temacie niemiec niemców i życia tutaj