Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ja dobrze karmię 10miesięczne dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy. Muszę o to zapytać, ponieważ ostatnio jedna moja ciotka stwierdziła, że powinnam więcej/częściej dawać jeść małemu.. Dziecko ma skończone 10 miesięcy kilka dni temu. Jest karmiony mm. Wygląda to mniej więcej tak: 1. ok. 7:00-8:00 210 mm i 1 miarka kleiku kukurydzianego 2. ok. 10:00-11:00 - mały kawałek chlebka z masłem/twarożkiem itp lub deserek owocowy/ jogurt dla dzieci 3. ok. 14:00-15:00 - obiadek (190-200g) 4. ok. 18:00 - 210 mm + 1 miarka kleiku lub 180-210 kaszki 5. ok. 19:00-20:00 - troche owocu/lub 1/3 kanapki (ta pozycja występuje, jeśli wcześniej np.mało zjadł lub coś zostało przesunięte/pominięte) 6.ok.22:00 - 180-210 mm (próbowałam to karmienie pominąć, ale póki co mały domaga się tego mleka, a żadną wodą czy herbatką/sokiem nie oszukam go). Czasami są odstępstwa od tego czy też co do ilości, w zależności od dnia. W międzyczasie dostanie jakiegoś chrupka/biszkopta/owoc. Do picia sok rozcieńczany z wodą/kompot/herbatkę granulowaną. Ale i tak nie pije dużo. Wody w ogóle nie trawi.. Czy myślicie, że to złe karmienie? Może ciotka ma rację? Może powinnam coś zmienić? Dodam, że dziecko jest mniej więcej na środku siatki centylowej.

Gość taka oto ja
ja nie powiem ci czy źle czy dobrze podam ci tylko dzień mojej pociechy (skończone 7 mc).każdy zna swoje dziecko najlepiej godz 7 pobudka śniadanko np. jajecznica na maśle z jednego jajka i troszkie chlebka godz 10 drzemka dostaje butle mleka pobudka o 12-12.30 obiad godz 13 to co my jemy albo ziemiaki z sosem żółtko z jajka lub zupa taka jak my jemy godz 15 jakiś jogurcik albo starty owoc godz 16 drzemka 30 min zasypia przy herbatce godz 18 kolacja niekiedy budyń niekiedy gotuje kaszke manna niekiedy serek godz 18.30 kąpiel godz 19-19.30 sen do tego butla mleka w nocy raz pije mleko tak koło 23-24. wiesz ja nie jestem za dawaniem kleiku lub zagęszczania mleka myślę ze lepiej dać sycącą kolacje moja rada jest taka abyś spróbowała np zrób budyń godz przed spaniem albo sama ugotuj kaszkę manna. powodzenia i pozdrawiam ps im dziecko więcej zje w dzień nie czuje takiego głodu w nocy.

Gość konwa
moim zdaniem nie jest najgorzej, ja posiłkowałam się schematem żywienia dzieci karmionych mm, jest np. tutaj https://www.bobovita.pl/assets/Uploads/schematkarmienie-mlekiem-mod2.pdf ale nie rozumiem jednego, dlaczego jak "jedna ciotka" powiedziała Ci, że źle karmisz, to uważasz, że ona ma rację?? jest pediatrą lub dietetykiem, a może skończyła jakieś kursy w tym kierunku??

Gość gość
tzn.on w nocy od tej 22:00 nie je. Próbowałam z kaszką ok.19:00-20:-00 ale i tak obudzi sie nawet ok.24:00 na mleko.. I tez nie zawsze dodaje kleik do mleka..hm..

Gość konwa
taka oto ja - a dlaczego jesteś za budyniem?? z czego to wynika?? jak go robisz, na mm??

Gość gość
ciotka nie jest dietetykiem ani nic podobnego :) po prostu zaczęłam się zastanawiać czy dobrze karmię, po tych jej wywodach :)

Gość konwa
taka oto ja - to proszę Cię (i nie jest moim zamiarem obrażanie Cię), nie udzielaj innym rad odnośnie karmienia niemowląt ... radzę zapoznać się ze schematem wprowadzania nowych pokarmów, bo krowie mleko i chleb w 7 miesiącu... ja nauczyłam się mieć w tyłku gadanie wszystkich ciotek, które swoje dzieci wychowywały co najmniej 20 lat temu

Gość gość
Dziecko powinno jeść co 2,5-3godziny

Gość gość
do 13:04 - czyli wychodzi na to, że mój niby tak je. Nie licząc nocy oczywiście :) Tu gdzie mieszkam (Wlk. Brytania) położna środowiskowa, będąc u mnie gdy mały miał około 6-7 miesięcy, stwierdziła, że mleko krowie można jak najbardziej wprowadzać, ale nie jako samo do picia, tylko właśnie do przygotowywania pokarmów, np.płatków, zup itd. więc myślę, że z tym budyniem to chyba może być? Bo tu któraś pisała o tym, że robi budyń na mleku. A co do chleba to też niby można wprowadzać wg tutejszego schematu, zwłaszcza już później, czyli np.10 miesiąc. To samo tyczy się jogurtów, twarożków, serków/serów, jajecznicy itp.

Gość gość
Ja uzywam np.mleka ryzowego, migdalowego itp., tez dobry zastepnik do krowiego.