Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorota970

jak nauczyć dziecko pić?

Polecane posty

Gość dorota970

Witam,mój 8-miesięczny synek jest karmiony piersią. Chciałabym go nauczyć pić z kubka treningowego lub niekapka, tylko jak?? Butelki i skoczka nie chciał się chwycić w ogóle, z kubka pociągnie od czasu do czasu, lecz traktuje go bardziej jak gryzaczek. Mam wrażenie, że cyca traktuje jak smoczek. Budzi się w nocy 4-5 razy, choć nie jest głodny i nie umiem go uspać inaczej, tylko przy cycu. Może jak nauczy się pić z kubka, to problem się skończy, tylko jak go tego nauczyć. Pomóżcie.

Gość gość
Dość późno podejmujesz temat. Mój tez nic nie chciał pić, ale przecież trzeba jakoś nauczyć. Ja kupiłam mnóstwo niekapków i sprawdził się najprostszy i najtańszy z canapol baby. Oczywiście przez pierwsze 3 dni zgryzł ustnik niesamowicie, ale, że kosztował niewiele ponad 10 zł to problemu w tym nie widziałam:) Później przeszłam na taki z twardym ustnikiem firmu NUK - badziew okropny i nie kupuj tego nigdy. Następny, po 9 miesiącu był Lovi 360*. Z tego też uczył się jakies 3 dni. Zasadę miałam taką, że dostawał pierś jak chociaż odrobine wypił z niekapka, albo chociaz pomiętosił go w ustach:) Po kilku dniach pił już pięknie. Z tym, że nie możesz się złamać, bo nauka pójdzie w las. Gdy przechodziłam na trudniejszy niekapek zasada była ta sama. Dostawał pić z tego, z którego umiał dopiero jak choć przez chwilę udawał, że pije;) z trudniejszego:) Jeśli twoje dziecko jest podobne do mojego to będzie początkowo stawiał opór i przede wszystkim nastaw się na ciągłą zmianę ubrań na suche:) ale mnie to nie przeszkadzało. Obecnie ma 19 miesięcy i pije ze zwykłej szklanki samodzielnie. Stawiam herbatę lub wodę, a on podchodzi i pije, gdy ma potrzebę. Przez słomkę nauczył się pić dopiero jak miał 16 miesięcy.

Gość gość
Nauczenie pić z kubka nic ci nie da. Mój syn pił z wszystkiego co mu dałam, niekapki, kubek 360, zwykły kubek (oczywiście muszę mu trzymać), bidon ze słomką, odkąd skończył 6 mcy. I co z tego? Ano nico, bo w nocy i tak się budzi possać cyca. I też przytuli się, pociamka minutkę i śpi dalej. Ma prawie rok. Odkąd pierś w dzień odstawiłam to w nocy jeszcze częściej się budzi. Jak cyca nie dam, to się za chwilę wybudza i wstaje, nie da rady go niczym oszukać, niczym. Oczywiście u ciebie nie musi być tak samo, ale stawiam, że na 80% będzie identycznie. A dodam, że głodny spać nie chodzi. A jak nauczyć pić, to nie mam pojęcia, mój od razu wiedział co robić. Trochę więcej zachodu było z bidonem, dlatego odłożyłam go i dałam, gdy syn był gotowy z niego pić. Bidon to teraz jego ulubiony kubek :) Po prostu daj się dziecku oswoić, sam załapie.