Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hiperandrogenizm

Polecane posty

Gość gość

Hej kobietki czy któraś z Was borykała się z tym problemem?Jak wyglądało leczenie?Które hormony miałyście zaburzone?

Gość gość
Tak, ja miałam problem. Z hormonów to w normie miałam tylko tarczycowe, cała reszta kiepska. Najgorzej z testosteronem, androstendionem, 17ohp i prolaktyną. Leczenie wyglądać może na 2 sposoby: albo starasz się o dziecko i dostajesz leki stymulujące owulację i tak było w moim przypadku, albo się nie starasz i dostajesz tabletki antykoncepcyjne co tylko zamiata problem pod dywan.

Gość gość
U mnie ginekolog podejrzewa właśnie hiperandrogenizm wiec zapisałam się do endokrynologa, za tydzień mam wizytę i tak myślę czy to to.Diagnoza u ciebie nie wymagała szpitala?Ja mam prolaktynę najbardziej podwyższoną i dhea

Gość gość
A jakie miałaś objawy?Bo ja mam długie cykle, bardzo nieregularne nadmierne owłosienie, wypadanie włosów to te najbardziej widoczne no i w ciąże nie mogę zajść

Gość gość
To ja z 21:55 Dheas też miałam podwyższony. Zdiagnozowała mnie endokrynolog i to też w sumie nie do końca bo w ciągu 4 miesięcy od rozpoczęcia leczenia zaszłam w ciążę. Ten mój hiperandrogenizm w sumie wyszedł przez przypadek bo brałam 4 lata tabletki antykocepcyjne i musiałam przerwać więc ginekolog zleciła badania. Na początek testosteron i prolaktyna, potem okazało się, że nie mam owulacji. A z takich widocznych objawów to właśnie nadmierne owłosienie, trądzik, wystający brzuch. Okres miałam zawsze regularnie

Gość gość
Trochę mnie uspokoiłaś z tym że przez leczenie udało Ci się zajść w ciąże :) ja wybrałam endokrynologa-ginekologa ordynatora więc mam nadzieje że szybko mi pomoże.A jeszcze takie pytanie wykryli przyczynę u Ciebie?

Gość gość
A robiłaś progesteron w 20 dc bo ja mam marne 1,56 :(

Gość gość
U mnie szybko poszło mimo, że wyniki miałam serio kiepskie. Dostałam progesteron i leki na zbicie prolaktyny i się udało. Co do przyczyn to wykluczono policystyczne jajniki. LH i FSH sugerowało lekko niewydolną przysadkę mózgową no i 17ohp świadczy o wrodzonym przeroście nadnerczy. Wszystko to może wpływać na problemy hormonalne, ale jak wspominałam zaszłam w ciążę więc nikt się tym nie zajmował już później. Dodam, że jestem teraz w drugiej ciąży w którą zaszłam hmmm z wpadki :D więc może się coś tam uregulowało. Cieszę się, że dodałam nadziei, życzę powodzenia :)

Gość gość
Wiesz, szczerze powiedziawszy to nie pamiętam wyników bo to było 6 lat temu :) Robiłam progesteron po owulacji więc właśnie coś koło 20 tc. Miałam monitorowane cykle które były bezowulacyjne. Jak zaszłam w ciążę to lekarka mi powiedziała że to cud Boży bo Betahcg wysoka, a sam progesteron tak marny, że od razu dostałam leki na podtrzymacie ciąży.

Gość gość
A czy jest możliwa owulacja przy hiperandrogenizmie?Wiadomo że nie prawidłowa,do zapłodnienia nie dojdzie ale właśnie mam dokładnie dziś 14 dc i od rana tak jajnik rwie że szok