Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziewczyny proszę przeczytajcie i pomóżcie!!!

Polecane posty

Gość gość

moja córeczka ma 3 lata i cierpi na straszne zaparcia.Trwa to już od jakiegoś czasu ale tak żle jak teraz to jeszcze nie było...córka nie wypróżniła się od pięciu dni.Nic na nią nie działa,podaję wodę z miodem na czczo,wogóle daję jej dużo picia,kompot z suszonych śliwek,same suszone śliwki do przegryzania,jabłka,staram się dawać dużo warzyw i owoców,niestety mięsa też sporo zjada bo lubi ale nie daję żadnych słodyczy,czekolady,unikam makaronów,ryżu,bananów.Wczoraj w desperacji kupiłam syrop na zaparcia"Lactuloza" bo nie wiem co mam już robić,chciałam dać jej czopka ale była taka histeria że póżniej wogóle już bała usiąść na nocnik.martwię się strasznie,nie mogę spać po nocach,boję się że jelito jej pęknie...jutro wybieram się do lekarza ale wiem co będzie,pewnie zleci lewatywę tylko ja nie wiem kto jej ją zrobi bo ja nie mam serca...mała nie dała sobie czopka włożyć a co dopiero lewatywa...błagam pomóżcie!!!może znacie jakieś niezawodne sposoby na zatwardzenie o których ja nie wiem?dajcie jakąś radę...

A moze ona sie boi robic na nocik/toalete? Ja jak widze ze maly sie meczy ktorys dzien to zakladam pieluszke. Wtedy sie rozluznia i robi.

Gość gość
Może cierpi na tzw zaparcia nawykowe? Chce, ale się boi.

Gość gość
Wiem że znajomej dziecku pomogly wizyty u psychologa.

Gość gość
Czopek glicerynowy. Musisz jakoś przekonać córkę.

Gość gość
ale ja pieluchę też jej zakładam jeszcze na noc bo zdarza jej się wpadka i nic;( .może macie rację że to zaparcia nawykowe ale od czego to?co robić?

Gość gość
co do czopka to naprawdę próbowałam,tłumaczyłam ale była masakra,córka tak się zanosiła od płaczu i zaciskała pośladki że nie chciałam już pogarszać sytuacji...teraz jak do niej podchodzę to patrzy czy czopka nie niosę...

Gość gość
To ja, gość z 00.36. Mój synek cierpiał na zaparcia nawykowe jako dwulatek. Z przyczyn od nas niezależnych wysłaliśmy go do babci na 10 dni i od tego się zaczęło. Czy może miało miejsce coś, co zakłóciło rutynę dziecka??

Gość gość
jedna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to narodziny jej braciszka pół roku temu i to mogło być faktycznie przyczyną bo córka właśnie od paru miesięcy ma te problemy ale jak już pisałam teraz się to nasiliło...kurcze ,wiadomo że niemowlak potrzebuje uwagi ale zawsze starałam się poświęcać córce dużo czasu,zawsze byłyśmy bardzo związane...myślicie że to może być przyczyna?zazdrość o rodzeństwo?

Gość gość
Otręby te zwykle pszenne 43% błonnika 4 łyżki wymieszaj z activią, siemię lniane też można dosypać, woda z cytryną nie miodem nad czo i w ciągu dnia.

Gość gość
01.10 No może być, niestety. To samo przejdzie z czasem, zobaczysz. Dla spokoju sumienia zrobiłabym badania - morfologia i usg brzucha. U nas wszystko wyszło w normie, lekarz nam powiedział, że w ten sposób dziecko próbuje przykuć naszą uwagę.

Skoro ma 3 lata, to może podaj jej trilac plus, który może jej pomóc, nastawiałabym się na wypróżnienie przez sen, dziecko się rozluźni, a probiotyk zrobi resztę

Gość gość
autorko miałam identyczną sytuację z moją małą - nie robiła po 7 dni. Teraz ma 4 lata jest już w miarę ok Jedyne co Ci pomoże to dobry gastrolog dziecięcy. ZADNYCH CZOPKÓW I LEKÓW NA WŁASNĄ RĘKĘ. Nam gastrolog powiedział, że czopki śliwki wody z miodem jabłka kiwi itp to dobre na sporadyczne przypadki zatwardzenia. Jeśli dziecko ma problem to trzeba z tego wyjść- my mieliśmy forlax-nie wchłania się. U większości dzieci problem jest w głowie więc pchanie czopków w pupę nie pomoże. Dziecko może z tego wyrosnąć, albo zacząć popuszczać- np w szkole- a to miłe nie będzie.

Gość gość
daj łyżke oleju codzinnie do pici. Rano wode ciepla z cytryna i miodem, duzo kompotow z jablek, a w aptece taki preparat oleisty jest podadza ci bo nie pamietam

Gość gość
o wlasnie lactuloza i co pomoglo?