Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olga17

DO RODZICÓW PIĘCIOLATKÓW!!!

Polecane posty

Gość olga17

Zbierajcie podpisy ,wasze dzieci maja przesrane w przyszłym roku beda sie uczyc z dziecmi starszymi o rok -dwa (jest dużo odroczen)Radze sie zainteresowac poki macie jeszcze czas

Gość gość
I po co to halo? W Anglii 4 latki juz zaczynaja szkole o ile urodzone zostaly przed wrzsniem

Gość olga17
czyt.Anglia to nie Polska... hallo

Gość gość
a co mnie Anglia obchodzi??? tam mogą już nawet roczniaki słać jak chcą :)

Gość gość
dokładnie i co z tego że 4 latki, jak szkoła to tam jest tylko z nazwy. Dzieci bawią się tam i uczą jak w naszych przedszkolach. Szkoła w Pl to 5 godzin bitej nauki, siedzenie w ławce, czytanie, pisanie a nie zabawa jak w Anglii. Zresztą poziom nauki w polskich szkołach jest o wile wyższy niż w GB

Gość gość
ja odraczam swojego 5latka. W nosie mam co rząd mi każe. Moje dziecko pójdzie do szkoły w wieku 7 lat.

Gość gość
mieszkam w DE nikt ale to nikt nie podziela entuzjazmu tutejszego rzadu w tej kwestii ! kazdy twierdzi ze szkola dla takiego malucha to totalna pomylka poza tym demokratyczne rzady przewiduja szybka sile robocza gimnazja szkoly w wieku 6 lat i 10 letnie szkoly- to wiecej roboli w szybszym czasie dlatego w DE jest tak niski poziom nauczania jak i malo konczacych chociazby mature o studiach nawet nie wspominam bo tu malo kto studiuje !

Gość gość
6latek w szkole to nie tragedia, jeśli szkoła jest przygotowana dobrze. Problem leży dalej! Dzieci rok wcześniej idą do 4kl, gdzie jest dużo nauczycieli, przedmiotów itd. Ta zmiana dla dziecka jest za wcześnie. Pamiętam jakie to dla mnie było przeżycie mimo, ze byłam jedną z najlepszych uczennic w klasie. I kolejna- chyba najgorsza kwestia. Kiedy wprowadzili gimnazja wiek inicjacji seksu, papierosów, narkotyków w Polsce bardzo się obniżył. Kiedyś się takie rzeczy robiło w liceum a teraz w gimnazjum. Więc po jaką cholerę ten wiek dalej obniżyć? Do 12r.ż? Głupie, bardzo głupie rozwiązanie. Nie patrzcie TYLKO na 6latki, ale na to co dalej

Gość gość
To ze na zach dzieciaki chodza jako 6 latki nie znaczy ze u nas ma byc jakis nakaz! Moze zrobimy jak w Australi dzieci siedza w domu ucza sie przez radio? co? zmałpujemy? Niech Polska w koncu sama wymysli cos. dzieciom od wczesnej nauki pokrzywia sie plecy! od malego beda siedziec i nosic te tornistry. To glupota. Nasz system byl dobry- 8 klas i trzeba do niego wrocic a inne kraje moga nawe niemowlaki na studia dawac. Nic nam do tego. Kraj ktory malpuje nie jest szanowany.

Gość olga17
Ja swojego obecnie szesciolatka odroczylam jak sie dowiedzialam ze ma byc troje szesciolatkow a reszta siedmiolatkow,powtarza zerówke.Obiecywali ze podziela rocznikowo i g****o z tego a ja powiedziałam ze tak nie bedzie i za tydzien mialam zalatwione zaswiadczenie

Gość olga17
poradnie maja miec zakaz wydawania takich zaswiadczen ale kto ma znjomosci ten dostanie

Gość gość
ja bez problemu odroczyałam swoje dziecko, praktycznie jedna wizyta w poradni, papierek i dziecko zostało drugi raz w zerówce.

Gość gość
u nas duże miasto, są osobne klasy 6 latków i osobne 7 latków. Ale jest 10 pierwszych klas więc dało się to zrobić. mieszanie 6 i 7 latków jest bez sensu, naprawdę widać róznice, w takie klasie może być dziecko se stycznia jednego roku i dziecko z grudnia kolejnego roku, czyli między dziećmi w jednej klasie jest dwa lata róznicy!

Gość olga17
dokładnie jak jest podzial to ok.ale u nas mimo ze szkola duza nie zrobili podzialu nie wiem dlaczego i wielu rodzicow sie buntowalo podobno maja wrzucac szesciolatki z siedmiolatkami zeby te szesciolatki sie podciagaly i gonily te siedmiolatki ,a ja mam to gdzies od poczatku gonic

Gość olga17
a material na poczatku jest dla zmyly prosty potem gonia material bo panie musze kiedys program zrealizowac!wiem to od tesciowej nauczyciela ,nauczycielki pierwszej klasy,pani z poradni

Gość gość
gość dziś Mylisz sie moja droga :) Masz dzieci w szkole angielskiej? Mniemam ze nie masz wiec nie wiesz,cos tam gdzies tam pewnie uslyszalas i powielasz glupoty.System nauczania w Anglii jest poprostu inny niz w Polsce co niektorym osobom moze sie wydawac,ze jest gorszy,a ja uwazam ze jest o niebo lepszy,dzieci nie sa zestresowane nie maja nawalu prac domowych itd.Mam porownanie wiec wiem co mowie. I to prawda dzieci w Polsce w wieku 5-6 lat nie powinny nauki rozpoczynac,bo w Polsce nie potrafia takich dzieci uczyc!!!!

Gość olga17
Nie powiedziałam ,że jest gorszy ale miałam na myśli inny...napewno bardziej dostosowany do możliwosci w takim systemi poslalabym mnłotsze dziecko ale na litośc boską to nie anglia i wiem jak ten system nasz wyglada wiec po co wogole porownywac i mieszac te dwa pojecia...

Gość gość
Moja będzie mieć w grudniu 5 i chodzi do szkoły w Anglii! Bardzo mi się podoba system nauczania przez zabawę! Potrafi już pisać i powoli uczy czytać! I sama jest zadowolona co najważniejsze. W Anglii przynajmniej dzieci chcą chodzić do szkoły bo jest ciekawie a nie monotonne i smutno jak w pl

Gość olga17
W Polsce nie ma zabawy...a najwiekszą atrakcją dla dzieciaków są przerwy :)

Gość Zna bo mieszka i wie jak jest
Ktos kto napisal ,ze poziom w UK jest nizszy niz w PL to chyba nie wie o czym mowi. W Anglii jest inna metoda nauczania mniej stresowa. Dzieci wszystko pokrywaja w szkole dlatego maja mniej zadane do domu. W Polsce jest rygor i dzieci sie stresuja. Rodzicom wydaje sie,ze w PL jest wyzszy poziom bo dzieciaki maja duzo zadane. Jedyny powod dla ktorego dzieci maja duzo zadane do domu to taki,ze w PL lekcje trwaja czasami 5 czasami nawet mniej godzin a w UK codziennie sa od 9 do 3:30. Po za tym nauczyciele bardziej wspieraja dzieci. Zanim sie wypowiecie na ten temat to prosze miec dobre informacje.

Gość gość
Dokladnie Polska jest w tej kwestii sto lat za murzynami,chodzi mi o system nauczania,podejscie do uczni itd.Zobaczcie ilu uczniow w Polsce w depresje popada wlasnie przez szkole

Gość gość
Dzieci wszystko pokrywaja w szkole dlatego maja mniej zadane do domu. x Pokrywają? Co to, barany rozpłodowe?

Gość gość
Dokladnie Polska jest w tej kwestii sto lat za murzynami,chodzi mi o system nauczania,podejscie do uczni itd. x A twoja wypowiedź jest piękną ilustracją efektów tegoż :P UczniÓW !!!

Gość gość
Co która krytyczka nauczania w Polsce, to lepsza pod względem poprawności wypowiedź :P

Gość olga17
ja uważam ze rok w zyciu dziecka to jest dużo czasu...po co fundowac wczesniej stres,obowiazki co to zmieni ,nie bedzie mądrzejsze...dlaczego lekarze ,urzednicy wysylaja dzieci pozniej a prosc ludzie z oszczednosci wykopuja te dzieciaki wczesniej

Gość olga17
najlepsze są jednak krytyczki poprwności wypowiedzi...czuja sie wtedy lepiej ze chociaż pod tyw względem na forum mogą zabłysnąc a w życiu i praktyce to trochę inaczej wygląda ,co...?