Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

próchnica u dwulatka

Polecane posty

Gość gość

Zwracam się z prośbą do mam dzieci ,które również mają próchnicę mlecznych zębów. W jaki sposób Wasze dzieci miały\mają leczone zęby i z jakim rezultatem?

Gość gość
Po pierwsze nawe u tak małego dziecka naleźy myć dziecku ząbki szczoteczką dla dzieci, z moim synkiem chodziłam do dentysty gdzie miał ząbek pląbowany ale w wieku 5 lat nie wiem czy tak małe dziecko dało by sobie ząbek zapląbować, zdaje się źe u tak małych dzieci lekarz płucze ząb jakimś płynem ale musisz iść do pediatry on cię skieruje do stomatologa.

Gość gość
Dbałam juz od pierwszego zęba, szczotkujemy codziennie, nie pije nic słodkiego w nocy itd. U dentystki bylismy dzisiaj ale ale chyba będę musiała poszukać innej bo ta widac najchętniej by zostawiła to tak jak jest.

Gość gość
Próchnice mlecznych zębów naleźy leczyć bo moźe przejśc na zęby stałe.

Gość hgg
Nie musi iść do pediatry, bo nie ma powodu. Od razu do lekarza stomatologa.

Gość gość
Wlasnie bardzo zalezy mi na zatrzymaniu tego procesu zeby zachowac zeby mleczne tak dlugo jak sie da.

Gość gość
Po pierwsze plombować a nie pląbować... A po drugie pewnie pił mleko modyfikowane...

Gość gość
Tez pilam mm i jakos po dzis dzien nie mam prochnicy, zero plomb :) piersia nigdy nie bylam karmiona

Gość gość
Owszem pil mm ale dopiero od 10 miesiaca zycia i do okolo dwoch lat, wydaje mi sie ze wiekszy wplyw mialy antybiotyki ktore dostawal bo troche mi chorowal jako niemowle. Zreszta szukam przyczyny i juz sama nie wiem.

Moje dzieci nigdy próchnicy nie miały ( zresztą ja mam szajbie na punkcie higieny jamy ustnej)ale poza kiepską higiena jamy ustnej zażywanie lekarstw i innych medykamentów ,które zawierają dużo żelaza psuje zęby i to jest częstą przyczyna brzydkich zębów w wczesnych wieku dziecka

Gość gość
Moja miała jako 2,5latka plombowane ząbki bo niestety też zaczęły się psuć. A u dzieci które nie usiedzą grzecznie na fotelu podczas plombowanie pozostaje tylko lapisowanie które zatrzymuje rozwój próchnicy.

Gość gość
może TaWredna ci poradzi :D ona coś wie o próchnicy zębów mlecznych

Gość gość
mój syn ma/miał? próchnice na dwóch górnych jedynkach i jednej dwójce,pomimo mycia zebów ,to nie były dziury wiec nie było co plombować i miał lapisowane zęby , najgorsze to picie z butelki w nocy herbaty,soku do tego nam doszło bardzo dużo antybiotyków w tym bardzo silne szpitalne ww wlewach dożylnych w sumie wciągu swoich 23 miesięcy brał ze 20 antybiotyków :( pediatra nam powiedziała ze rowniez od narkozy,zneczulenia ogólnego zeby sie psują w naszym przypadku by się zgadzało bo miał już 8 zabiegów:(