Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Obolala987

Czy to powikłania po cesarce? Krępujący problem.

Polecane posty

Gość Obolala987

Witam, mam bardzo krepujacy problem. 15 dni temu mialam wykonane cesarskie ciecie przy znieczuleniu zewnatrzoponowym (akcja porodowa w ogole sie nie zaczela). Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale to moja druga cesarka. Dobe po cieciu wykonano mi tzw. szybki wlew na pobudzenie jelit do pracy, jednak studentka, ktora to robila, wiekszosc plynu wylala na lozko i skutki tej niby lewatywy odczuwalam 2 dni w postaci silnych gazow a pozniej biegunki. Teraz problem dotyczy tego samego, ale zmienil charakter. Mianowicie mam zaparcia, choc nie wiem dlaczego, bo jem same lekkostrawne rzeczy (w tym 2 jablka dziennie), wzdecia, a wyproznianiu towarzyszy ogromny bol - po pierwsze o***tu (mam wrazenie, ze nie moge przestac, jakby trace kontrole nad zwieraczem), ale tez bol brzucha pod rana (jakby ktos mnie mocno nacisnal) i bol plecow w okolicach ledzwi (bardziej z lewej strony). Problemem tez sa gazy. Ich wstrzymywanie jest bolesne i trudne. Niestety bol towarzyszy mi tez przy oddawaniu moczu. Pod koniec siusiania czuje ten sam ucisk na brzuch, jakby w miare oprozniania pecherza, brzuch sie bolesnie wciagal. Minely juz 2 tyg., a problem nie znika. Kontakt z polozna bede miala dopiero jutro, wizyty u ginekologa nie moge przyspieszyc (koniec kontraktu), a nie wiem, czy do chirurga moge isc w pologu? Bardzo prosze o odpowiedz, czy ktos spotkal sie z takimi dolegliwosciami. Czy jest to tylko skutek uboczny, ktore minie, czy jednak powiklanie, ktorym powinien zajac sie lekarz? Pozdrawiam.

Gość gość
co znaczy koniec kontrakty? dlaczego nie pójdziesz prywatnie do ginekologa?

Gość gość
szalona, leć od razu do ginekologa, zdrowie ma się tylko jedno.Koniec kontraktu, prywatnie dlaczego nie pójdziesz?

Gość Obolala987
Koniec kontraktu czyli na 9 dni przed terminem porodu gabinet zostal zamkniety. W grudniu bedzie otwarty jednego dnia, wtedy mam wizyte popologowa. A potem dopiero w styczniu. A ten sam lekarz prywatnie przyjmuje za 260zl i szlag mnie trafia, jak mam tyle wydac przez ograniczony budzet NFZu :-S Poza tym czy to sprawa dla ginekologa? Czy dla proktologa? Czy moze przejsciowa niedogodnosc? Jutro wypytam o wszystko polozna i, wiadomo, jak powie, ze mam isc do ginekologa, to i za 260zl pojde dla wlasnego bezpieczenstwa. Mialam tylko nadzieje, ze znajdzie sie ktos, kto moze mial podobnie i uspokoi mnie, ze to nic powaznego.

Gość gość
nie uważam żeby położna była odpowiednią osobą do orzekania o konieczności pójścia do lekarza. Tutaj sprawa jest oczywista. A lekarz to lekarz- możesz iść zarówno do ginekologa, chirurga, proktologa- do kogo uda Ci się dostać

Gość Obolala987
Akurat chirurga mam takiego, ze przyjmuje bez zapisow, tylko czy moge isc do niego w pologu? Pytam, bo wizyta zapewne bedzie wiazala sie z badaniem o***tu. Mozna je wykonac pomimo odchodow pologowych? Nie chce jechac skoro swit z noworodkiem stac w kolejce, jakby sie mialo okazac, ze to na nic, a nie zostawie go z Mezem w domu, bo nie wiem, ile mleka dam rade sciagnac i ile by mnie nie bylo. Niestety ginekolog (nawet prywatnie) i proktolog to koniecznosc zapisow. A polozna moze z doswiadczenia cos doradzi.

Gość gość
mozesz isc w pologu do chirurga, ja bylam, z tym, ze ja w ciazy hemoroidy mialam i po cc mi sie pogorszyly, bolalo tak, ze musialam cos z tym pilnie zrobic.

Gość Obolala987
Mialam tez hemoroidy w ciazy. Wiec wyglada na to, ze czeka nas jednak wycieczka do chirurga. Dziekuje za odpowiedzi. Szkoda, ze zadna nie byla pocieszajaca, ze to samo mija :-) Pozdrawiam!

Gość Jedynaczka4
Koniecznie zgłoś sie do ginekologa.Czy tylko ten jeden jest w okolicy? Co to za zwyczaje że taką kasę bierze prywatnie?Co to za cwaniak? Chodziłam na wizyty prywatne raz w miesiącu ale płaciłam 100 zł, za wizytę, nie 260 zł.Nie ma się kto tym zająć?! Szlak mnie trafia gdy czytam o takich lekarzach cwaniakach.To się nadaje do mediów.Trzy tygodnie temu miałam cc. ale nie mam takich sytuacji.Na następny dzień,chodziłam i wszystko jest OK. KONIECZNIE IDZ DO LEKARZA!

Gość gość
Jak najbardziej hemoroidy za to odpowiadają.

Gość gość
może być i chirurg, nie ma znaczenia że jesteś w połogu.

Gość gość
problem jest w o******cy, moze obnizenie, moze jakies zrosty, wskazuje na to jednoznacznie to co autorka napisala, ze w pewnym momencie jakby tracila kontrole nad zwieraczem, bol przy siusianiu i bol pleców.

Gość gość
odżałuj pieniądze i idz prywatnie do lekarza bo szkoda zdrowia

Gość gość
Idz koniecznie, jezeli to powiklanie pooperacyjne, związane z uciskiem jelit, może dojsc do zapalenia, perforacji błony, czy peknięcia i byc bardzo niebezpieczne. jak zalezy Ci na bezpłatnej pomocy, to zgłos się w nocy na izbe przyjeć i mów twardo że Cie boli. mają obowiązek Cie przyjąc i przebadac, zrobić usg jamy brzusznej. Badac moga, bez względu na odchody połogowe.

Gość Obolala987
Tez myslalam, ze to hemoroidy, ale, no wlasnie, nie ma krwawien. Ani przy wyproznianiu ani pomiedzy. W sumie to Wasze komentarze mnie przekonaly, ze czas do lekarza. Jakos bardziej powazny wydaje mi sie problem przez Wasze opinie i w sumie to dobrze, bo nie bede przynajmniej czekac. x Jedynaczka4, ja sie zalamalam, gdy 3tyg. przed terminem uslyszalam, ze na 9 dni przed mam ostatnia wizyte, a potem przejmie mnie jakis dyzurny lekarz, bo skonczyly sie fundusze. "Na szczescie" z innych przyczyn ciaza musiala byc rozwiazana przed terminem i moj ginekolog zaplanowal cesarke w dniu swojego dyzuru i osobiscie ja przeprowadzil. I jeszcze stane w jego obronie, ze to typ nie z tych pazernych, bo ja trafilam do niego prywatnie z problemami w pierwszych tyg. ciazy (moj owczesny ginekolog prowadzacy kazal doslownie "czekac az sie zacznie" i na mysli mial poronienie). Wiec na prywatnej wizycie niewiele zrobil, ciaza sama sie obronila, ale chociaz mowil do mnie jak do kobiety, ktorej grozi utrata dziecka. I sam podal mi namiary na placowke, w ktorej przyjmuje na fundusz. Wiec nie zerowal na mnie. Ale gdy pieniadze sie skonczyly, musialby mnie chyba w domu przyjac, zeby ominac oplate. A jest taka wysoka, bo przyjmuje w prywatnym centrum zdrowia. Cena do kazdego specjalisty jest tam taka sama.

Gość gość
Idz koniecznie, jezeli to powiklanie pooperacyjne, związane z uciskiem jelit, może dojsc do zapalenia, perforacji błony, czy peknięcia i byc bardzo niebezpieczne. jak zalezy Ci na bezpłatnej pomocy, to zgłos się w nocy na izbe przyjeć i mów twardo że Cie boli. mają obowiązek Cie przyjąc i przebadac, zrobić usg jamy brzusznej. Badac moga, bez względu na odchody połogowe. po pierwsze izba przyjęć nie jest od takich przypadków, po drugie nie mają żadnego obowiązku robić USG!

Gość gość
Gościu z 21 - jak pacjentka jest praktycznie kilka dni po operacji, stan sie pogarsza - to jak najbardziej kwalifikuje sie na izbe przyjęć. I ciekawe jak zbadają jej jame brzuszną bez usg Twoim zdaniem..

Gość Obolala987
Pocieszajace, ze ktos mial takie problemy i po miesiacu przeszly. Mniej pocieszajace, ze do miesiaca brakuje mi az 2tyg. Dam jutro znac, co powiedzial chirurg. Moze komus na przyszlosc to sie przyda.

Gość gość
mialam bole przy gazach dosc mocne i zatwardzenie mimo lekkostrawnej diety tak jak Ty.Tyle ze nie pamietam bralu kontroli nad zwieraczami.Twoje dolegliwosci wydaja sie powazne choc jak poczytasz w necie to podobno takie lekkie srnsacje bolowe przy gazach itp to norma.

Gość Obolala987
Lekarz (chirurg) stwierdzil spowolniona perystaltyke jelit i przepisal mi lagodny syrop przeczyszczajacy. Jego zdaniem bol znikie wraz z zaparciami i przywroceniem normalnej pracy jelit. Jesli problemy nie znikna, mam sie udac do gastroenterologa.

hej autorko, ja miałam podobnie przez ok 4 tygodnie po cc, jak zapowiadało się na pójście do ubikacji (raz na kilka dni) to płakałam z bólu. Przeszlo samo.