Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ppppppati

bakteria streptococcus agalactiae

Polecane posty

Gość ppppppati

Witam mam.pytanie oddnosnie tej bakteri ... w 37 tyg ciazy mialam robionyvwymaz z pochwy i oprucz grzybicy nic nie wkazalo... moj synek ma teraz 6 tyg i wykryto u niego z posiewu kalu ta bakterie jak to mozliwe ?

Gość gość
o a mam pytanie, też dziś odebrałam wynik, miałam niby skierowanie na obecność tego paciorkowca, a w opisie nie ma słowa czy on jest, czy nie ma. Też tak miałaś, czy było wyraźnie napisane: streptococcus agalactiae nie wyhodowane? Czy po prostu jak u mnie słowa o tym nie było? Bo ja już się martwię czy mi zrobili posiew na to

Gość gość
zaraziłas autorko synka w czasie porodu, ja tez moja córke zaraziłam bo gin uznał wymaz za zbedny i ten paciorkowiec wywołał u niej ZUM na szczescie dobrze sie to dla niej skonczyło

Gość gość
Możesz mi odpowiedzieć bardzo proszę? Bo w wyniku nie mam ani słowa o streptococcus agalactiae a niby to miał być wynik w tym kierunku..

Gość pppppati
28.08 milam robiony posiew na ktorym nie bylo ani slowa o tej bakteri tylko o grzybicy ... a 14.09 urodzilam synka w szpitalu nic nie stwierdzono teraz w 6 tyg zycia trafilismy dp szpitala z powodu kolek i przypadkowo przy badaniach wyszlo ze mal ma ta bakterie wiec skad ja ma ?

Gość gość
Jezeli robilas wynik w tym kierunku to musisz miec adnotacje: streptococcus agalactiae wyhodowano/niewyhodowano. Zazwyczaj jak wykonuje sie to badanie to nawet w kierunku innych bakterii czy grzybow sie nie wykonuje,gdyz prawidlowo pobrany wymaz jest z pochwy i o***tu jednoczesnie. Tak wiec duzo bakterii moze wyrosnac czy tez drozdzaki co sie pomija, bo fizjologii(np. e.coli z o***tu)sie nie leczy. Musisz miec adnotacje adnosnie gbs inaczej mozesz uwazac,ze tego nie sprawdzono.

Gość gość
Ale jeszcze dodam ze w szpitalu czesto dodatkowo pobieraja wymazy przy porodzie. Synek mogl zalapac agalactiae pozniej,np.w szpitalu albo od poloznej jezeli nie umyla rak. Ja sama zarazilam sie w gabinecie ginekologicznym i wiem tez ze polozna ktora przychodzila do mojego synka jest nosicielka gbsa. Sama ma swiadomosc,ze zalapala od pacjentek.

Gość pppppati
Na tym wyniku pisze dokladnie tak : w warunkach tlenowych wyhodowano candida albicans Flore fizjologiczna pochwy Pojedyncze kolonie

Gość pppppati
A jak leczyli ja na zum co jej podawali lezalyscie w szpitalu ?

Gość gość
czyli chuj mi powiedział że robi wymaz na paciorkowca a nie zlecił tego badania. No masakra, opieprze go od góry do dołu, tylko teraz fiut sobie poszedł na urlop a ja rodzę za tydzień