Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zbychal

Podział domu

Polecane posty

Gość zbychal

Mam z moim bratem odpisany przez rodziców,dom jest naszą współwłasnością.Chciałbym go rozpisać notarialnie,podzielić po połowie.Zakładam że mój brat wyrazi na to zgodę.Czy notariusz morze to zrobić,czy musi zrobić to sąd?Muszę dodać że mamy wspólne wejście,dom jest piętrowy.Proszę o poradę. Pozdrawiam

Gość gość
Powiem szczerze - nie znam się na tym. Myślę, że najlepiej jeśli skontaktujesz się z jakimś prawnikiem i poprosisz o profesjonalną poradę prawną. Mój wujek właśnie "sądzi się" ze swoim rodzeństwem o ziemię, którą pozostawili jego rodzice w spadku. Porada prawna nie jest droga, a będziesz wiedział szczegółowo na czym stoisz. Z jakiego miasta jesteś? W Warszawie jest bardzo duży wybór. Mój wujek obecnie konsultuje się z adw. Markiem Bednarczykiem - specjalizuje się w prawie spadkowym.

Gość gość
zbychal 2014.10.30 Mam z moim bratem odpisany przez rodziców,dom jest naszą współwłasnością.Chciałbym go rozpisać notarialnie,podzielić po połowie.Zakładam że mój brat wyrazi na to zgodę. xxx a co ty chcesz dzielić skoro macie zapisane po połowie?

Gość szeregowy czereśniak
odpis odpisem, ale musisz mieć akt notarialny. Jeśli tego niemasz, to załatw żeby go mieć. Jeśli masz zapis w testamencie, to rozstrzyga to sąd. Jeśli masz odpisane te pół domu, to musisz mieć na to odpis aktu notarialnego. Odpis. Bo orginał zawsze zostaje u notariusza.

Gość gość
rozumiem, że chcesz podzielenia domu ze wskazaniem który pokój czyj, tak?

Myślę że w tym przypadku warto skonsultować się z prawnikiem. Polecam w tym celu portal uważaj.pl. Wycena jest bezpłatna.