Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poddałam się i dałam smoczek...

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, córa przeżyła 5,5 msc bez smoka. Owszem mieliśmy w domu kilka (soothie z awenta który kupiłam sama i jakieś inne gratisowe ze szkoły rodzenia) ale stwierdziłam że jak nie będzie trzeba to spróbuję się obejść bez. Potem kilka razy małej proponowałam smoczka w chwilach kryzysu (mojego) ale ona nie umiała go ssać bo przyzwyczajona była tylko do miękkiej piersi. I tak dotrwałyśmy do chwili obecnej. Od trzech dni ktos mi dziecko podmienił na małego trola ;-) Ząbki idą czy co, krzyczy (nie płacze tylko właśnie krzyczy) i jęczy całymi dniami pomimo noszenia w chuście i zabawiania. Dziś już na skraju załamania przyniosłam jakiś smoczek i mała łapczywie go zassała i...WOWWWW chwila spokoju. Nie trzeba co 5 min proponować nowej zabawki, śpiewać i nosić. Zjadłam obiad, poodkurzałam i...dopadły mnie wyrzuty sumienia. Tyle czasu bez smoka a dziś się ugięłam. Tak się zastanawiam, czy da się np tak przyzwyczaić że smoczek jest w ciągu dnia jak muszę coś zrobić czy ugotować a na wieczór już nie? Bo usypia nam elegancko bez żadnych ceregieli. Macie jakieś doświadczenia w takich sytuacjach. Są tu jakies mamy które podały smoczka dopiero jak dziecko miało kilka miesięcy?

Gość gość
a ja Ci tam gratuluję tych 5,5 mies. Mój niestety dostał już w szpitalu. A potem nauczył się drzeć ze smoczkiem w budzi :/

Gość gość
Mój synek był 3 miesiące bez smoczka, teraz ma rok i jest uzależniony od smoczka.:-)Nie mam wyrzutów, po coś te smoczki wymyślili:-)

Gość Dita von Tiz
tez mialam soothie :) mysle ze w ciagu dnia spokojnie dawaj, ale nie za duzo aby nie domagala sie w nocy.

Gość gość
ale co w tym zlego,bo nie rozumiem przeciez smoczek jest przyjacielem dziecka. Moja corcia dostala smoka od pierwszej chwili w szpitalu i ma do tej pory, a skonczyla juz 2 lata. Nie dołuj sie, a ciesz spokojem bo tak jak napisala przedmowczyni pozniej bedzie sie drzec ze smoczkiem w buzi.

Gość gość
Ja też nigdy nie podawałam smoczka i powiem szczerze, że jak miał te 5miesięcy to już dawno nie miałam nawet go w domu :-). Skoro nie chciał go ssać to wyrzuciłam, nic mnie nie kusiło, żeby mu go podać.

Gość gość
Moja ma 10mcy i ani smoczka ani butelki nie chce

Gość gość
Moje dziecko sześć miesięcy było bez smoka kiedy odstawiłam od piersi podałam smoczek i butelkę i to prawdziwy uspokajacz nie żałuję niech sobie ssie.