Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jest temat

CZY MOGĄ BYĆ CHRZESTNI JEDNEJ PŁCI?

Polecane posty

Gość Jest temat

Mam dylemat! Nie mam w rodzinie kobiety.Jest dziewczyna ale za młoda.Dopiero ma 13 lat., obcej osoby nie chcę za chrzestna do mojego dziecka.Uzgodniłam z mężem że chrzestnym będzie mój i męża brat.Czy ksiądz się na to zgodzi? Czy nie będzie mial wątpliwości?

Gość gość
Mogą. Napiszę więcej. Nawet jeśli nie będzie chrzestnych - ksiądz ochrzci dziecko.

Gość Jest temat
Dziekuję za odpowiedz.Miałam wątpliwości, bo w dzisiejszych czasach można zrozumieć to różnie.Nawet mam obawy czy mój brat nie będzie zgłaszał sprzeciwu gdy Jemu powiemy że zamiast chrzestnej kobiety będzie facet? Słyszałam że ktoś też nie miał, zamiast chrzestnej był facet i nie było problemu.

Gość gość
mogą być też dziadkowie dziecka

Gość Jest temat
Bez przesady, Dziadkowie są po pięćdziesiatce:D

Gość gość
Co oni ci jebia, nie moga byc tej Samej plci !!! Tej samej płci moga byc swiadkowie na slubie, ale nie chrzestni! To maja byc zastepczy rodzice ( tj Kobieta-matka, mężczyzna- ojciec), kosciol nie wyrazi na to zgody, tak samo jak nie wyrazi zgody na ślub homoseksualny.

Gość gość
Gdzieś nie było problemu??? Spoko, za kase jak widac załatwisz.

Gość gość
U moich sąsiadów w tym roku w czerwcu odbył się chrzest.Chrzestnymi zostało dwóch facetów.Podobno nie było młodych kobiet w rodzinie.Myślę że załatwili z księdzem do reki, przeciez to są rodzice chrzestni.

Gość gość
Nie orientuję się czy mogą ( ale chyba nie? ) natomiast ja spalilabym się ze wdtydu mając dwóch wujkow chrzestnych.... dwa geye?? :O wolę już przypadkową, obcą osobę!

Gość gość
Przecież chrzestna nie musi być siostra matki czy ojca z krwi i kosci !!! [czesc[

Gość gość
Co to za różnica kto podaje dziecko do chrztu? Mam chrzestną, ale jakby jej nie było! W swoim życiu widziałam ją chyba 2 razy, to siostra mojego zmarłego taty! Nic mi nie kupiła nawet w dzień mojej komunii. Tata już nie żył, więc kontakt się urwał. Dwóch chrzestnych nie oznacza że są geje😡 Autorka napisała wyraznie,że ma obawy czy Jej brat sie zgodzi gdy się dowie,że zamiast kobiety bedzie facet. Myślę że księdzu jest obojetne, byle mial kasę.Nie uwazam żeby to był wstyd.

Gość Ale to już było
Nie zwracaj się z pytaniami na forum.Ludzie w necie to nie bóstwo i wszystkiego nie wiedzą. Przeważnie wypowiadają się PIS-ry święto-jebliwe! Wcale nie musi być para; kobieta i mężczyzna żeby ochrzcić dziecko..Znam takie przypadki że jednej płci osoby podawały dziecko do chrztu. Dobrze zapłacisz to ksiądz przymknie oko.

Zdarza się teraz coraz częściej.W ubiegłym roku byłem chrzestnym z moja kuzynką u dziecka mojej siostrzenicy.Widziałem panów którzy byli chrzestnymi dziecka.Teraz to jest normalka.Nie muszą być homo żeby chrzestnymi były osoby tej samej płci. Kościół katolicki ma prawo wyrazić na to zgodę.Niektórzy tutaj płytko myślą.

Gość gość
Ja bylam chrzestna u mojej siostrzenicy a wraz ze mna siostra meza mojej siostry. Mozna tak. Kazdy sie tylko smieje jak zatanczymy na jej weselu. Pamietaj ze pozbawilabys dziecka chrzestnej..

Gość gość
Ja bylam chrzestna u mojej siostrzenicy a wraz ze mna siostra meza mojej siostry. Mozna tak. Kazdy sie tylko smieje jak zatanczymy na jej weselu. Pamietaj ze pozbawilabys dziecka chrzestnej..

Gość Jest temat
Do gościa godz.17.38.Chrzestni nie są do dawania kasy dziecku, i prezentów. Najważniejsze żeby moje dziecko było ochrzczone.Przestałam się przejmowac tym co ludzie powiedzą.

Gość Było miło
Oczywiście że mogą.A kto powiedział że chrzestnymi musi być kobieta z mężczyzną? Teraz wszystko sie zmienia.Śluby też wyszły z mody:D

Gość FAJNIE JEST
Kiedyś ktoś zadał takie pytanie.Jasne że chrzestni mogą być tej samej płci.

Gość gość
Witam mój syn i córka mają dwóch chrzesnych - mężczyzn. Mamy w najbliższej rodzinie samych mężczyzn i nie chcieliśmy brać jakieś kobiety z łapanki. To powinny być osoby, z którymi mamy kontakt cały czas i którym ufamy.