Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy na prawdę warto wyjeżdżać do Anglii? czy na prawdę jest tam lepiej?

Polecane posty

Gość gość

Moja dobra przyjaciółka która jest w Anglii 2 lata zachęca mnie do wyjazdu. Pisze, ze ja w Pl życie sobie marnuje. Ja pracuję w sklepie za 1500 zl, mąż ma 2000zl jak więcej h to wiecej zl. Wynajmujemy kawalerkę. Mamy jedno dziecko. Za wynajem dajemy 1200 zl. Ledwo wystarczy. Czy faktycznie warto wyjeżdżać? Znajomi jedni wyjechali w ciemno rok temu, po czym sciagneli dzieci. W tym roku będąc w pl mówili ze nie wracają. Znaleźli na start pracę przez agencje a potem poszlo jakoś. Przyjaciółka pisze ze angielskiego nauczę sie na miejscu ze jak ktos chce pracę znajdzie. Sciagnela siostrę ktora ni w zab angielski a prace znalazla po tygodniu. Dodam ze nie żyją na socjalu. Oboje ponoc pracują w fabryce i nie narzekają.

Gość gość
"naprawdę" chyba że nie na prawdę ale na kłamstwo :)

Gość gość
Juz per wykształcone sie czepiaja aby tylko jad wylac. Zyje się lepiej. W Anglii nawet sprzątając jest lepiej jak w Polsce.

Gość gość
NIBY MACIE RACJE;ALE po czasie poczujecie sie tam naprtawde wyobcowani!!! kasa to nie wszystko,ale zawsze rocic mozecie

Gość gość
Moja znajoma wyjechała z dwójką dzieci i pracuje w Anglii na podstawowym stanowisku i jest w stanie utrzymać mieszkanie, ubrać porządnie siebie i dzieci, kupić to co im potrzeba, mieć na różne wycieczki itd. W Polsce za podstawową pensję, to najwyżej opłaciłaby rachunki i coś do lodówki kupiła.

Gość gość
Racja

Gość gość
Żyje się na pewno lepiej. Męża siostra tam mieszka, byliśmy u nich niedawno przez 2 tyg i jest naprawdę dużo łatwiej. Na takie rzeczy jak mieszkanie, samochód, jedzenie, ciuchy, wycieczki nie brakuje kasy. Dla nich to rzeczy podstawowe, na które stać każda rodzinę. Inna kwestia to poczucie wyobcowania. Anglicy traktują polaków jak ludzi gorszej kategorii, musisz pamiętać, że będziesz mieć pieniądze, ale nigdy nie poczujesz się jak u siebie, jak w domu.

Gość gość
no oczywiscie ze tak! no na spoko 333 www.youtube.com/watch?v=aNC-LLh2dn4

Gość gość
A nie boicie sie narastającej agresji wobec imigrantów? - problem będzie się nasilal, oczywiscie jest lepiej ale trzeba myśleć dlugodystansowo

Gość gość
Zostań w Polsce , bo nie każdy nadaje sie na emigracje. Dowodzi tego pytanie na tym forum....

Gość gość
Oplaca sie. Anglicy sa ok.

Gość gość
Ja mieszkam w Anglii i nie narzekam. Chociaz jakbym mogla miec to samo w PL co mam tutaj, to wrocilabym bez zastanowienia. Na pewno teraz jest troszke trudniej z praca, no i jednak trzeba znac troszke jezyk dla wlasnego dobra. Jak tylko tu przyjechalam to mialam swoj krotki epizod jako sprzataczka w hotelu, bo taka prace udalo mi sie znalezc od reki. Z 20 osob po ang mowilam ja i jeszcze jedna dziewczyna, reszta- Polki, Ukrainki, Litwinki porozumiewaly sie po rosyjsku. Menadzerka byla Litwinka wiec nie bylo dla nich problemu. Tyle ze ta kobieta rozliczajac pracownikow z agencja robila taaakie przekrety- nie placila im za nadgodziny, brala kase za ich urlop ktorego dziewczyny nie wykorzystaly itd. Nikt sie nie klocil, bo niby jak, a poza tym ona miala zawsze wyjasnienia ze to zgencja cos schrzanila itd. Ze mna sprobowala raz- nie dostalam przelewu za niewykorzystany urlop, poszlam do niej, ta oczywiscie swoje tlumaczenia, ja na to zeby dala mi nr do agencji i ja tam sama zadzwonie i wyjasnie wszystko z jej przelozona. Babka sie zmieszala i mowi zebym to jej zostawila i ze jutro bede miala kase, ja na to ze kasa jest mi potrzebna juz dzis i niech da mi nr. Ona juz troche spekana mowi ze za 2 godz bede miala pieniadze na koncie i tak bylo. Tylko przelew byl nie z konta agencji tylko innego (prawdopodobnie jej). Fakt ze to bylo w 2008r, ale nie masz pewnosci czy na takich ludzi nie natrafisz i teraz, dltego lepiej znac jezyk dla wlasnego dobra.

Gość gość
Bez języka to teraz niezłe plecy tu trzeba mieć zeby do pracy wzięli... jeśli masz załatwiona robotę bez języka to moze i warto spróbować ale tak to nie liczylabym na zbyt wiele...

Gość gość
www.wygnaniec.co.uk - tam masz troche na temat zycia w Anglii

Gość gość
O tej agresji do Polakow to ja slysze jedynie na polskich forach, od ludzi mieszkajacych w Polsce :D W swoim zyciu tego nie doswiadczam. Mieszkam w UK 9 lat i do Polski nie wroce. Nie umiem sie juz tam odnalezc, wszechobecna szarzyzna, skrzywione miny ludzi, chamstwo skutecznie mnie odstraszaja. Moje dzieci to juz w ogole w Polsce nie czuja sie u siebie. Ja uwazam, ze warto wyjechac. Nie wazne czy do UK czy do innego kraju. Po prostu Polska w porownaniu z Europa zachodnia jest naprawde.....zacofana :O

Gość gość
dziś >>> cieszę się, że nie doświadczasz prześladowań natomiast ja bym tego problemu tak nie bagatelizowała. A oprócz zarobków i poziomu życia to w czym jest Polska taka zacofana?

Gość gość
Z charakterem ludzi