Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kolektory słoneczne?

Polecane posty

Gość gość

cześć jak myślicie, warto zainwestować w kolektory słoneczne? waham się od pewnego czasu, a powiem szczerze, że chrapkę na nie mam :)

calkowicie bezsensowny wydatek, do tego niszczacy architekture budynku jesli jest na nim montowane, a nie byly elementem projektu na etapie koncepcji...

Nie zgodzę się z tym, że jest to niepotrzebny wydatek. W połączeniu z domem pasywnym dają one bardzo wiele korzyści, w tym wypadku podgrzewa wodę użytkową, dzięki czemu koszty są o wiele niższe. Wiadomo, że najpierw trzeba zainwestować, ale istnieje teraz wiele dotacji, z których naprawdę warto skorzystać. Ponadto inwestycja oczywiście się zwraca. Warto poczytać: http://domy.procyon.com.pl/projektowanie-domu-w-standardzie-pasywnym i zapoznać się z nowymi możliwościami.

Gość gość
a to zalezy, jezeli ktos jest fanem ekologii no to to jest dobry pomysl, ja np na poczatku bylem calkowitym laikiem w tym temacie, zglosilem sie do nich www.sunenergy.pl i wytlumaczyli mi co i jak... no i powiem szczerze, ze mam kolektory i jest okej

Gość gość
dokładnie teraz jest sporo ciekawych firm realizujących kwestie związane z wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii - tu np www.soldach.pl/energia-odnawialna maja sporo informacji o kolektorach słonecznych i co ciekawe - pompach ciepła. zastanawiamy się nad jedną z tych opcji wraz z meżem

Gość gość
Najlepiej wejdź na stronę słoneczny dach www.slonecznydach.pl, tam znajdziesz wszelkie niezbędne informacje na temat kolektorów, będziesz mogła obliczyć opłacalność takiej inwestycji w Twoim domu. Po zalogowaniu się do bazy portal automatycznie skojarzy Cię z instalatorami takich paneli. Dlatego będziesz mogła wybrać najkorzystniejsza ofertę dla siebie, nie wychodząc z domu. Naprawdę polecam

Gość gość
Odkąd zamówiliśmy kolektory to rachunki za prąd znacznie się zmniejszyły więc opłaca się ;) przed zakupem poczytałam o energooszczędnych rozwiązaniach na stronie http://ekosunkoszalin.pl więc nie brałam niczego w ciemno.

Gość gość
Kolektory powoli zostają wypierane przez fotowoltaikę obecnie. Dotacje ruszyły na to i na to z tego co wiem więc stawiałbym na to drugie jednak bo szybciej zwrotna inwestycja :) Najlepiej skontaktować się z dobrą firmą przy takich instalacjach, ja polecam z własnego doświadczenia Biomar- u mnie zrobili wszystko elegancko :) Kontakt do nich tutaj http://www.oze-biomar.pl/

Gość elmek

teraz panstwo dofinansowuje wiec warto