Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie badania zrobic jesli nie moge zajsc w ciaze

Polecane posty

Gość gość

bylam u 2 ginekologow, jeden kazal zrobic badanie na hormony, drugi tylko jakies podstawy, zelazo itp...rok temu poronilam w 8 tyg a jeszcze rok wczesniej w 4,5 miesiacu, a teraz nie moge zajsc w ciaze wogole, juz sama sie zastanawiam czy warto sie starac, lata leca bo mam 39 lat a ja juz nie wiem czy to wiek na posiadanie dziecka, moj maz chce bardzo i byc moze mnie zostawi jak nam sie nie uda, tak szczerze ja tez chyba niechce starac sie przez nastepne jakies 5 lat bo to juz zupelnie za pozno,moze ktos poradzi jakie badania powinnam zrobic sama czy szukac nastepnego ginekologa

A jakie hormony zlecil ginekolog? Przede wszystkim powinnas zbadac FSH, AMH, prolaktyne, estradiol w 2-3 dc i progesteron ok. 21 dc. Porobilabym tez podstawowe badania na tarczyce ( glownie TSH). W ten sposob bedziesz wiedziala jak ma sie Twoja plodnosc. Bardziej zaawansowane badania typu immunologiczne odpuscilabym sobie dopoki nie bedziesz miala podstawowej diagnostyki. A bedac juz w ciazy jakie hormony mialas kontrolowane? Skoro jestes w stanie zajsc w ciaze, a masz problemy z jej donoszeniem to najprostsza przyczyna moze byc albo niedomoga lutealna ( czyli malo progesteronu), albo problemy genetyczne, ale w celu diagnostyki w tym kierunku oboje z mezem musielibyscie wykonac badania kariotypow, ktore sa dosyc kosztowne.

Gość gość
tarczyce mam w porzadku bo robilam badania, a reszta nie wiem, mialam wszystko wyszczegolnione wiec dowiem sie jak otrzymam wyniki bo czekam, ale to dziwne mozliwe ze mam za malo hormonu bo jednak w ciaze zajsc do tej pory moglam tylko wlasnie gorzej z donoszeniem,