Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wstążka89

Ile dac na chrzciny ? jaka kwota?

Polecane posty

Gość wstążka89

Witam, w styczniu ide na chrzciny syna siostry mojego meza, jednak ani ja ani maz nie bedziemy chrzestnymi, idziemy jako goscie. Pojdziemy z 2 letnim dzieckiem,pracuje tylko maz. Ile w takim razie orientacyjnie daje sie teraz do koperty? nie pamietam ile dostawal nasz synek 2 lata temu od gosci a i teraz byc moze kwoty sie zmienily. Czy 300-400 zl bedzie ok?

Gość gość
pewnie

Gość gość
pierwsze slysze zeby na chrzciny dawalo sie pieniadze. daje sie pamiatke chrztu, najlepiej srebrny ryngraf (bo biblie juz ma pewnie). to impreza religijna, nie dla kasy. mozesz dac kase, ale jako dodatek... i wszystko jedno ile.

Gość wstążka89
ktos jeszcze podpowie?

Gość gość
A Ty nie pracujesz bo mąż tyle zarabia, że was utrzymuje bez problemu, czy dlatego że masz jeszcze wychowawczy czy szukasz i szukasz i znaleźć nie możesz? Pytam dlatego, że innego prezentu się oczekuje od osób bogatych a innego od biednych. Jeśli jesteście biedni to te 300zł powinno być ok, a jeśli bardzo bogaci to 400zł. Niedawno znajoma miała wesele i dostawała średnio po 300zł, no właśnie zależy też czy jesteście z dużego miasta czy ze wsi. Zauważyłam, że w dużych miastach ludzie dają zregułu więcej a na wsi mniej.

Gość gość
No chyba żartujesz, że bedziesz kasę dawać ma chrzciny. Kup kartkę i jakiś łańcuszek z krzyżem albo maryjką

Gość wstążka89
jestesmy ze wsi, ja caly czas szukam pracy, do tej pory udalo mi sie zahaczyc tylko cos na miesiac poszlam w zastepstwo za kogos ale ten ktos wrocil no i dalej nic, w naszych stronach jest bardzo ciezko. a ryngraf czy cos innego tego typu u nas kupuja tylko chrzesni a przyjete jest ze goscie daja kartke i koperte z pieniedzmi tak jak na weselu;) no i bogaci nie jestesmy wiec zgaduje ze 300 zl byloby ok? msza i przyjecie ma byc wieczorem wiec to kwestia paru godzin,to tez nie wesele zeby sie jadlo nie wiadomo ile;)

Gość wstążka89
u nas kazdy daje kase wiec nie pojdziemy na przyslowiowy ,,krzywy pysk" tylko chce sie zorientowac jaka kwota byloby ok, moj synek tez dostal pieniadze plus pamiatki

Gość gość
Ja jako chrzestna dalam 100 zl i pamiątkę chrztu.

Gość gość
pamiatka chrztu i 50 zl

Gość gość
a ja wnuczkowi dałam 1000 zł

Gość gość
moje dziecko dostalo od gości zabawki + 100 zł. chyba się umówili. mnie to satysfakcjonuje :-D